Hollanda Saadet Temsilciliğinden Doğu Türkistan Maarif Vakfı’na Ziyaret

Hollanda Saadet Partisi temsilcileri, 21 şubat 2021 pazar günü, merkezi Hollanda’nın Zeist kentinde bulunan Doğu Türkistan Maarif Vakfı’na bir nezaket ziyaretinde bulundu...


  • Kayıt: 25.02.2021 23:28:22 Güncelleme: 25.02.2021 23:28:22

Hollanda Saadet Partisi temsilcileri, 21 şubat 2021 pazar günü, merkezi Hollanda’nın Zeist kentinde bulunan Doğu Türkistan Maarif Vakfı’na bir nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyaretin amacı Maarif Vakfı’nın kısa bir süre önce aldığı olduğu eğitim binasını görmek ve Çin hükümetinin Uygur kardeşlerimize uyguladığı işkencelerden duyulan üzüntüyü dile getirmekti.

Hollanda Saadet başkanı Ali Yücel, gençlik başkanı Ahmet Bakan, eski başkan Bayram Başalan, yönetim kurulu üyeleri ve bazı şehir temsilcilerinin hazır bulunduğu ziyaret oldukça verimli geçti.

Maarif Vakfı’nın başkanlığını yapan Abdurrahman Abdullah, yaşadıkları sıkıntılardan bahsetti ve sivil toplum örgütlerinin kendilerine daha fazla yardımcı olmasını istedi. Hala işgal altındaki Doğu Türkistan’da kamplarda zulmün devam ettiğini, Türkiye ve Avrupa’da birçok Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin, Doğu Türkistan’daki yakınlarından birkaç yıldır haber alamadıklarına vurgu yaptı.

Abdurrahman Abdullah Hollanda’nın Zeist kentinde alınan ve Avrupa’daki tüm Doğu Türkistan’lı Uygur’lara hizmet verecek olan bina hakkında da bilgi verdi ve şunları söyledi:”Hollanda’ya iltica eden Uygurlar, Hollanda devleti tarafından Hollanda’nın değişik yerlerine yerleştiriliyor. Zeist Hollanda’nın ortasında bir yer olduğu için Zeist’ta bulunan bu binayı aldık. Bizler de sizler gibi kendimizi kaybetmeyelim düşüncesi ile elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu eğitim binasını aldık üyelerimize burda eğitim vermek istiyoruz.

Maalesef bizler henüz bulunduğumuz ülkelerin kanunlarını bilmiyoruz, dilini iyi konuşamıyoruz. Üyelerimizin birçoğunun henüz iyi bir işi olmadığı için fazla gelirleri yok. İşlerimizi zor şartlar ve imkansızlıklar içinde yürütmeye çalışıyoruz. Sizlerden hem dil konusunda, hem de diğer konularda yardım bekliyoruz. Bize haftada birkaç saatliğine de olsa dil ve resmi kurumlarla görüşmelerde yardımcı olabilecek bir kardeşimiz olursa çok makbule geçecek”

Türkiye’nin, Uygurları geri iade edeceği yönündeki söylentilerden rahatsız olup olmadıkları sorusuna ise, yönetim kurulu üyelerinden Ebul Kasım, şöyle cevapladı:”Doğu Türkistandaki Uygurlarlar için Türkiye onların başının tacıdır. Uygur Türklerinin Türkiye’den öyle bir beklentisi var ki, Türkiye’nin başında kim olursa olsun, gelip bizi kurtaracaklar diye inanıyorlar. Türk halkı bizim hem kan hem de din kardeşimizdir diyorlar. İster imza atılsın ister anlaşma yapılsın. Türk halkının ellerinde bulunan Uygurları Çin hükümetine teslim etme ihtimalini kafamız almıyor. Türkiye’de ne olup bittiğini siz bizden daha iyi bilirsiniz. Bizim bildiğimiz tek şey, Türk halkı bizim herşeyimizdir, başımızın tacıdır. “

Daha sonra söz alan Saadet Hollanda Başkanı Ali Yücel:”Doğu Türkistan bizim ata yurdumuz, Uygurlar da bizim hem kan, hem de din kardeşimiz. Siyaset çok farklı birşey. Siyaseti bir kenara bırakıp insani açıdan baktığınız zaman, Türkiye’deki halkımızın da tıpkı bizim gibi düşündüğünü, Uygur kardeşlerimizin yanında olduğunu biliyoruz. Siyasi gelişmler şu anda maalesef hiç istemediğimiz bir yönde gidiyor. İade konusunun Türkiye’de masaya konulmuş olması , Endonezya hükümetinin birkaç Uygur kardeşimizi geri iade etmiş olması, birçok Müslüman ülkenin bu konulara sessiz kalması bizleri derinden üzmektedir.”

Ziyaret esnasında Hollanda Saadet Temsilciliği tarafından Üzerinde Allah (cc) ve Muhammed (sav) yazılı büyük bir tablo, Bülent Alan’ın D8 (Gelişmekte olan İslam ülkeri) ve Mustafa Yılmaz'ın Davam kitapları hediye edildi.

Zeist/ Recep Soysal