Hollanda’da Seçmeninin Yüzde 20’si Kararsız

Hollanda’da Seçmeninin Yüzde 20’si Kararsız ve Yüzde 23‘ü İse Başka Bir Seçim Yapmayı Düşünüyor!...


  • Kayıt: 04.03.2021 11:16:33 Güncelleme: 04.03.2021 11:16:33

Hollanda’da Seçmeninin Yüzde 20’si Kararsız ve Yüzde 23‘ü İse Başka Bir Seçim Yapmayı Düşünüyor!...

17 Mart Hollanda Temsilciler Meclisi Seçimlerinde seçmenin seçim tercihi nedir diye soracak olursak?

Hollanda Temsilciler Meclisi Seçimlerine sayılı günler kala, seçmenin gelecek hükümeti ve Hollanda’yı hangi koalisyonun yöneteceği konusunda tercihlerini Vrije Universiteit Amsterdam ve Araştırma Enstitüsü Kieskompas sonuçlarına göre;

Seçmenin yüzde 54'ü 2017 oy kullanma seçeneklerini değiştirmeyeceklerini, 2017 seçimlerinde verdikleri partilere yine oylarını kullanacaklarını, seçmenin yüzde 20 ‘si ise; seçenekleri konusunda bir kesinlik kazanmadığını, seçeneklerinde kararsız olduklarını belirtmişlerdir.

Yüzde 23 oranında seçmen ise, 4 yıl öncesine göre bir diğer partiye oylarını vereceklerini ve tercihlerini değiştireceklerini belirtmiş bulunmaktadırlar.

Partisine bağlı ve sadık seçmen

Partisine bağlı ve oy vermede değişim daha az olacağı beklenen partiler Başbakanın Partisi VVD, Wilders’ın partisi PVV en SGP gelmekte.

Seçmenin en az bağlı olduğu partiler ise; Sosyalist Parti (SP), Form ve Yaşlıların Partisi 50Plus olarak tespit edilmiştir.

Eğitim düzeyi en yüksek parti olarak D66 ve eğitim düzeyi en düşük partiler ise GL, SP, PVV ve PvdA tespit edilmiştir.

Başbakan Mark Rutte‘nın Partisi VVD‘nin seçmeni orta yaş grubu, esnaf, işveren ve gelir düzeyi iyi (modaal)beyaz yakalı olan orta yaş grubu olarak belirlenmiştir.

17 Mart Hollanda Temsilciler Meclisi Seçimlerinde, seçmenin tercihlerini değiştirecek ve yeni koalisyonun oluşumu sağlayacak yeni toplumsal gelişmeler, dinamikler ve yaşanacak toplumsal gelişmeler yüzde 20 kararsız ve yüzde 23 başka bir partiye oy vermeyi düşünen seçmenin tercihlerini de etkileyeceği kesindir.

Lahey / Nejat SUCU