Sırbistan, her yıl Türk gurbetçilerin binlerce Eurosuna el koyuyor

Yıllık izinlerinde kara yolu ile Türkiye'ye giden gurbetçiler kişi başı 10 bin Eurodan fazla para taşınamaz kuralına takılınca paralarını gümrükte bırakıyor...


  • Kayıt: 30.05.2021 20:57:46 Güncelleme: 30.05.2021 20:58:09

Sırbistan, her yıl Türk gurbetçilerin binlerce Eurosuna el koyuyor

Yıllık izinlerinde kara yolu ile Türkiye'ye giden gurbetçiler kişi başı 10 bin Eurodan fazla para taşınamaz kuralına takılınca paralarını gümrükte bırakıyor.

Tüm yıl çalışıp biriktirdikleri paralarla Türkiye'ye gelmek isteyen gurbetçiler Sırbistan gümrüğüne takılıyor, paraları da Sırbistan hükümetine gidiyor. Çünkü Sırp mevzuatına göre gümrükten geçecek kişi 10 bin Eurodan fazla para taşıyamıyor. Eğer taşırsa bunu bildirmek zorunda.
Ancak, defalarca hırsızlık ve gasp mağduru olan gurbetçiler bildirim yapmaktan kaçınıyor. Gümrükte hem paralarına el konuluyor hem de Sırp güvenlik görevlilerinin kötü muamelesi ile karşılaşıyorlar.
2013'ten bu yana neredeyse tamamı Türklere ait olan ve gümrüklerde beyan edilmediği için el konulan 30 milyon euro Sırbistan bütçesine aktarıldı.

Gurbetçiler hakkında kaçakçılık suçundan soruşturma açılıyor. Gözaltına alınıp nöbetçi mahkemeye tutuklanma talebiyle çıkarılan bile var.

Sosyal medyada Sıla yolu Avrupa'nın duyurduğu habere göre geçtiğimiz günlerde yine, Sırbistan Gümrük memurları tarafından Türkiye'ye seyahat eden ve içerisinde iki kişinin bulunduğu Almanya plakalı bir araç da beyan edilmemiş şekilde tespit edilen 23.000 €' ya el konuldu

Haber: Sedat Tapan