Hollanda'da Kabul Edilen Yeni Hayvan Hakları Yasası, Hayvan Sömürücülerinin ve Tarım Bakanlığının Hoşuna Gitmedi

Hollanda 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek yeni bir hayvan hakları yasasına onay verdi...


  • Kayıt: 05.06.2021 17:31:04 Güncelleme: 05.06.2021 17:31:04

Hollanda 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek yeni bir hayvan hakları yasasına onay verdi. Hollanda Senatosu, kabul edilen yeni yasada hayvanların daha özgür bir yaşam sürmesine olanak sağlayacak adımlar attı. Hayvan özgürlüğünü artıran yasadan memnun olmayan kesimler de ortaya çıktı. Hayvan üreticileri yasayı beğenmezken, tarım bakanı Carola Schouten “yasanın bu şekilde uygulanması imkansız” diyerek tepkisini gösterdi.

Hollanda Senatosu, hayvan özgürlüğünü artıran yeni hayvan hakları yasasını resmen kabul etti. Yasa 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek ve bu tarihten sonra evcil hayvanların kulübe veya kafeslerde yaşam mücadelesi vermesine izin verilmeyecek. Evcil hayvanlar dışında diğer hayvanlarla ilgili de kararları kapsayan yasada, hayvanların en üst seviyede doğal yaşam alanlarında bulunması sağlanacak. Çiftlikte yaşamak zorunda bırakılan hayvanların, yeni yasa ile birlikte toplu halde barındırılamayacağı ayrıca, sığır ve domuz yavrularının da, doğumdan hemen sonra annelerinden ayrılmak zorunda bırakılmayacağı belirtiliyor.

Tarım Bakanlığından Hayvan Özgürlüğüne Tepki

Yeni hayvan hakları yasası ile hayvanların özgür ve doğal davranışlarının en üst seviyede yaşamasına olanak sağlanacak. Hollanda Tarım Bakanlığı ise, hayvancılık adı altında sömürülen bu hayvanların özgürleştirilmesinin, hayvancılığın sonunu getireceğini dile getiriyor.

Hayvanları Koruma Partisi İkna Etti

Hayvanları Koruma Partisi (PvdD), Hollanda’da 150 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde 6, 75 sandalyeli Senato’da da 3 üyeye sahip. Hayvanlarla ilgili yaptıkları çalışmalarla parlamentoyu ikna eden Hayvanları Koruma Partisinden Milletvekili Leonie Vestering, Nisan ayında Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı gerçekçi konuşması ile yasanın kabul edilmesine büyük katkı sağladı. Vestering yaptığı konuşmasında, “Bütün ördekler suda yüzer ancak her yıl Hollanda’da kanatlı hayvan çiftliklerinde 8 milyondan fazla ördeğin yüzme suyu yok. Yüzemeyen ve tüm ağırlıkları perdeli ayaklarının üzerinde olan civcivler bir süre sonra düşer ve ölür. Çünkü vücutları yüzmek için yaratılmış” sözlerine yer verdi.

Hayvan Sömürüsüne Büyük Darbe

1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek yeni hayvan hakları yasasına göre; ördek çiftliklerinde yüzme havuzları olacak, atların kuyrukları kesilmeyecek, domuz ve sığır yavruları doğumdan hemen sonra annelerinde ayrılmak zorunda bırakılmayacak, buzağıların ve keçilerin boynuzları kesilmeyecek, tavşanlar toprağı kazabilecekleri yerlerde yaşayacaklar, domuzlar çamurda vakit geçirecekler ve ahırlar, ağıllar, kanatlı hayvan çiftlikleri yeniden düzenlenerek hayvanların zor şartlar altında yaşamaya mecbur bırakıldıkları alanlar en uygun hale getirilmeye çalışılacak. Evcil hayvanlar için de kararlar içeren yasaya göre, kuşlar ve tavşanlar kafeslere hapsedilmeyecek. Hayvanları Koruma Partisinin isteği doğrultusunda hazırlanan yeni yasa ile hayvanlara daha iyi şartlarda yaşamaları için olanaklar sağlanacağı düşünülüyor.

Milletvekillerinin Kafası Karışık

Hayvanların daha iyi şartlarda yaşaması için hazırlanan ve kabul edilen yeni hayvan hakları yasasının kabul edilmesine karşı olan milletvekilleri, yasayı kötülemeye başladı bile. Öyle ki, yeni yasanın kedi ve köpeklerin artık evlerinin bir bireyi olmaktan çıkabileceğini bile söylüyorlar. Koyu Protestan görüşe sahip Toplumcu Reform Partisi (SGP), yeni yasayla birlikte köpeklerin tasmayla dolaştırılmasına müsaade edilmeyeceğini söylüyor. Hükümet ortağı Hristiyan Demokrat Partisi (CDA) ise, hayvanların doğal davranışlarının sınırlanmasının, aslında hayvanların yararına olduğunu belirtirken, CDA Milletvekili Derk Boswijk, AD gazetesine yaptığı açıklamada, “Köpekleri tasmalı olarak mı gezdirmeliyiz yoksa onlara komşunun kedisini yeme özgürlüğü mü vermeliyiz?” dedi. Başbakan Mark Rutte’nin partisi Liberal Sağ VVD de, yasanın bu şekilde uygulanmasının imkansız olduğunu, hem çiftlik hem de evcil hayvanları olan kişilerin bu yasa altında ezileceğini söylüyor. Hayvanları Koruma Partisi ise tüm bu söylenenlere kaşı olarak, Tarım Bakanlığından yasanın uygulanması için bir plan hazırlanmasını istiyor. Tarım Bakanlığı ise bu yasanın uygulanamaz olduğunu direterek, yeni yasama yılında meclisten, “hayvanların doğal davranışı” konusuna açıklık getirmesini ve yasanın, tarım ve evcil hayvanları etkilemeyecek bir şekilde uygulanmasını sağlayacak bir yöntemin belirlenmesini istiyor.

Ajanimo/Yeşim Yüksel