Turizmci Turgut Torunoğulları; “Devletin her kurumu üzerine düşeni yaptı”

ORKA Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, “Ciğerlerimiz yandı; Devletin her kurumu yangında Marmaris'teydi...


  • Kayıt: 04.08.2021 18:32:20 Güncelleme: 04.08.2021 18:33:33

ORKA Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, “Ciğerlerimiz yandı  ; Devletin her kurumu yangında Marmaris'teydi, sayın Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan basta olmak üzere Bakanlar , Milletvekilleri , Muğla büyükşehir belediye başkanımız Osman Gürün , Marmaris belediye başkanı Mehmet Oktay ,Garnizon Komutanları, Devletin tüm kurumları halkla birlikte hepimiz canla başla yangının sönmesi için çalışmalar gerçekleştirildi, üc dört gündür insanların gözüne uyku girmedi. yayılan yangını söndürme soğutma çalışmaları hala devam ediyor.

Turizm dönemi olduğu için yangından etkilenen misafirlerin bir kısmı Marmaris'i terk ederken, oteller aldığı tedbirlerle turistlere güven veriyor. Marmaris İçmelerdeki ORKA Lotus Beach Otelimizde ailesiyle beraber kalan Rusya Devleti vatandaşları burada güvenli tatil yaptıklarını düşünüyoruz, korkmuyorlar bizlere güveniyorlar. Marmaris'te 29 Temmuz günü öğle saatlerinde başlayan ve halen devam eden orman yangını ciğerlerimizi dağlıyor. Yangının etkisiyle yeşille dolu ormanlar küle dönerken, yerleşim yerleri de tedbiren boşaltılıyor.

Turizmin en hareketli olduğu dönemde yaşanan yangın ister istemez turistleri de etkiliyor. Yangının ilk gün başladığı noktanın kendi otelimize uzaktı, Yangının buraya kadar gelebileceği insanın aklına bile gelmiyor. Tahmini öğlen saat 3 civarında denizden otelin üst kısımlarının yanmaya başladığını gördük. Hemen olay yerine geçtik, biz oraya giderken de itfaiye, OGM ekipleri, helikopterler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı ekipler hummalı bir çalışma yürüttü. Ancak helikopterler gece uçamadığı için yangın yayılarak devam etti. İlk gün bir de çok kuvvetli bir rüzgar esti, korkunç bir şeydi" dedi. Orka hotel olarak tedbirlerimizi aldık yangının ilk gününde 1100 tane müşterilerimiz vardı. Otel olarak su depolarımız çok büyük, boru sistemlerimiz gelişmiş. Ayrıca otel açılmadan ve acil durumlarda nasıl hareket edeceğimize dair kış döneminde personelimize yangın eğitimi aldırıyoruz. Eğitimlerde kozalağın yandığı zaman yangını nasıl yayabileceğinden, tehlikeli olabileceğinden bahsetmişlerdi. Bunu hatırlayarak otelin etrafındaki ağaçları ve toprakları durmadan ıslattık. Hava karardığında devletin yangınla mücadele etmek için olay yerine geldiğin bizzat şahit olduk. Akşam olup helikopterler gittiğinde, itfaiye araçları, OGM ekipleri, belediyenin araçları, emniyet teşkilatının TOMA'ları ile yangına müdahale devam etti. Marmaris Kaymakamımız Ertuğ Şevket Aksoy ve Muğla Emniyet Müdürümüz Süleyman Suvat Dilberoğlu olay yerine intikal etti. Emniyetinden jandarmasına, ormancısından itfaiyecisine, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nden Çevre Bakanlığı'na kadar bütün devlet kurumlarımız orada toplandılar. İlk gün Marmaris'te ikinci gün helikopterler uçana kadar devlet olay yerinde nöbetteydi. Dronelerimizi uçurduk, Dronelarla yangının üst kısmından noktaları belirledikledik ve 'bir faydası olur' diye devletin ilgili kurumlarına bu fotoğraflı bilgileri ilettiklerini anlattık. Ben yangının Turizmi etgileyeceğini düşünmüyorum. Yangınlar yerleşim yerine yaklaştıkça oteli tahliye etmek için tedbirler aldık ve planlamalar yaptık. Yangın belirli bir noktaya kadar inerse oteli tahliye edecektik. Ateş bizim beklediğimiz noktaya gelmeyince tahliye yapmadık. Yabancı müşterilerimizde herhangi bir panik yaşanmadı ancak yerli müşterilerimiz otelimizi terk etti.

Ben yangının turizmi pek etkileyeceğini düşünmüyorum. Tabi ki moralimiz bozuk, bu bozukluk olacak. Ama Marmaris'teki yeşillik, deniz hangi ülkede var? Bu güzellik kayboluyor. Yaşamınını yitirmeden önce Şahin’i gördük Yangın sırasında söndürme çalışmalarını yürüten ekibe yardım götürürken yaşamını yitiren Şahin Akdemir ile ilgili yaşadıklarına değinen Torunoğulları, şunları kaydetti: "O gece bir çocuğumuz geldi, eli yüzü is içinde kalmış. Personelimiz elini yüzünü yıkaması için çağrıda bulundu. Çok yorguna benziyordu zaten. Bu kişi çantasına su ve ayran doldurarak söndürme çalışmalarındaki personele götüren Şahin Akdemir'di. Allah rahmet eylesin. Benim bunca yıllık hayatımda en çok üzüldüğüm Şahin oldu Yangının içersinde Devletim tüm kurumları gece gündüz cenını ortaya koyarak çalışmalarını devam ettirdiler”.

Sosyal medyada devletin yangın söndürme çalışmalarında yetersiz kaldığıyla ilgili yapılan paylaşımlara da değinen Torunoğulları, "Ben o gece yaşadım. O gece yangının içerisinde gece gündüz demeden olay yerinde olmayan devletin hiçbir kurumunu görmedim. Marmaris İçmeler de her noktada alınan tetbirleri bizzat izledim ve gördüm”, diyerek sözlerini tamamladı.

Marmaris/ Mustafa Koyuncu