Yine Sırplara para kaptırdılar

Geçtiğimiz günlerde izine giden bir vatandaşımız Sırbistan'ın Carina gümrük kapısında toplam € 60.000 euro yakalattı...


  • Kayıt: 03.09.2021 10:18:11 Güncelleme: 03.09.2021 10:18:58

Geçtiğimiz günlerde izine giden bir vatandaşımız Sırbistan'ın Carina gümrük kapısında toplam € 60.000 euro yakalattı. Gümrük yetkilileri beyan edilmeyen € 10.000 euro'nun üzerindeki paralara el konulmaktadır

Gürbetçilerimiz için kurulan Sılayolu netwerk gurubu sosyal medya üzerinden yaptığı duyurularda bu gibi konuları ciddiye almalarını duyurmuştu ne yazıktır'ki vatandaşlarımız konunun ciddiyetini tam olarak anlamış değiller veya ciddiye almak istemiyorlar , Tatilini Türkiye'de geçirmek için giden bazı vatandaşlarımız birikimlerini Sırbistan gümrüğündeki X-Ray cihazına takılarak beyan edilmeyen paralarını yakalatıyor ve sonra çıkarıldıkları mahkemede paranın kaynağını ispat edemedikleri taktirde yakalattıkları paralarına Sırbistan devleti tamamen el koymaktadır.

X- Ray Cihazı Parayı Görür Mü

X-ray cihazları hastane, iş yerleri, devlet kurumları, alışveriş merkezleri v yüksek güvenlik öncelikli yerlerde sıklıkla bulunur. İnsanların yoğunlukta olduğu ve güvenliğin max. olması gereken her yerde bu cihazlara rastlanılabilmektedir. Güvenlik sistemlerinin önemli bir parçasını oluşturarak giriş ve çıkış kapılarında yer alır. Çeşitli büyüklükteki bagajların banda konulmasıyla çalışır.

X ışınları bagajların iç yüzeyini tarayarak maddeleri gruplara ayırır ve ana kontrol ekranına gönderir. Monitörde organik ve inorganik maddeler farklı renklerle belirtilir. Böylelikle tehlike arz eden durumlar derhal saptanarak müdahale edilir.

Cihazın belirli ana kısımları bulunmaktadır. X ray in ilk kurulumu aşamasında bunların tamamının bilgilendirilmesi tarafınıza yapılmaktadır. Özel eğitim görmüş güvenlik güçleri tarafından kontrolü sağlanarak, gerektiği durumlarda önlem alma yetkisi bulunmaktadır. Renk kodları ve duyarlılık seviyesi sizin izniniz ve arzunuz doğrultusunda yapılır. Organik ve organik olmayan madde tespiti için kullanılan renk kodu cihazın en önemli aşamalarından birisidir. Buna ek olarak, hassasiyet seviyeside güvenlik sisteminizin durumuna göre seçilebilmektedir. Kullanılması planlanan ortama ve amaca göre bu seviye düşürülebilir ya da arttırılabilir. Genellikle havaalanlarında bu seviye en yüksek düzeydedir. İşyerleri gibi daha düşük güvenlik gerektiren alanlarda arzuya göre seviye yazılım kodlamaları tarafımızdan yapılmaktadır. Bu iki düzey arasında bariz farklar bulunmaktadır. Prensipte her iki duyarlılıktaki cihazda aynı şekilde çalışır. Yalnızca metal para, takı, saat, kemer gibi eşyaları ayırt etme konusunda farklılaşırlar. Çoğunlukla, hastane ve iş yerleri gibi düşük önlem gerektiren alanlarda saat, para, metal para gibi objelerde herhangi bir uyarı verilmez. Fakat arzunuz doğrultusunda bu duyarlılık seviyesi arttırılarak sinyal verilmesi sağlanır.

Standart alanlar için para, kemer, anahtar gibi temel eşyalara herhangi bir uyarı verilmez. Bu işleyişin hızlanması açısından büyük kolaylık sağlamaktadır. Kişilerin güvenliğinin maksimum olması amaçlanan her yerde sıklıkla karşılaştığımız x ray cihazı radyasyon yayar mı sorusuna da değinerek konuyu aydınlatalım, Kurşun kaplama yapısı sayesinde herhangi bir radyasyon yayılımı olmaz. Kişiler üzerinde herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ayrıca, ayarlanabilir güvenlik düzeyi sayesinde üzerinizde taşıdığınız bozuk paralarla da geçiş yapma imkânı sunar.

Sedat TAPAN