Almelo Cami yardımlarınızı bekliyor

1 Mayıs 1974 tarihinde Almelo Camii Projesini B. Sevinçsoy tarafından çizilip, Temeli dönemin büyükelçisi Oktay Cankardeş tarafından atılmış, cami altı ayda tamamlanarak 1974’ün Ramazan Bayramına ibadete açılmıştır...


  • Kayıt: 03.09.2021 22:56:43 Güncelleme: 03.09.2021 23:24:25

1 Mayıs 1974 tarihinde Almelo Camii Projesini B. Sevinçsoy tarafından çizilip, Temeli dönemin büyükelçisi Oktay Cankardeş tarafından atılmış, cami altı ayda tamamlanarak 1974’ün Ramazan Bayramına ibadete açılmıştır.

Caminin, Avrupa'nın kubbeli ve minareli ilk camisi olduğunu da iddia edilmektedir. Caminin dış kısmı beyaz boya ile boyandığından cami Hollandalılar arasında Beyaz Cami adı ile anılmıştır.
Cami 1983’te Hollanda Diyanet Vakfına Bağlanmış bundan sonra caminin adı Almelo Yunus Emre Camii olarak değiştirilmiştir. Cami, zamanla ihtiyaca cevap vermemeye başlayınca ekler ilave edilmiş, 1989 da caminin sağ tarafına ek yapılarak cami büyütülmüş, lokal ve tuvaletler yapılmış, aynı yıl caminin arsası da belediyeden satın alınmıştır.

1999’da caminin sol tarafına yapılan ekle de cami son şeklini almış ve 1000 kişinin namaz kılabileceği bir kapasiteye ulaşmıştır. 2003 yılında ise caminin mihrap,minber ve kürsüsü yeniden yapılmış ve çini ile kaplanmıştır. Cami müştemilatında, lokal, iki derslik, ve ardiye bulunmaktadır. 

Yunus Emre Camii son yıllarda verdiği eğitim ve dini faaliyetlerle Hollanda’da adından hayli söz ettirmekte. Egitimde ilk orta ve lise düzeyinde gönüllü eğitmen lerden oluşan eğitim kadrosu Almelo ve çevresine hizmetlerini sürdürmektedir. 

Dini alanlarda faaliyetlerini sürdüren camii aynı zamanda Türk kültür günleri düzenleyerek kendinden söz ettirmeye devam ediyor.

1960'lı yıllarda başlayan bu hikaye 2021 yılına kadar, nesilden nesile ayakta duran Beyaz Camii yerine yeni bir camii projesi başlatılması ile devam ediyor. Yeni camii projesinin nedeni yerlerinin Almelo’da yetişen ve yetişmekte olan yeni nesle artık dar gelmesi, ihtiyaçları karşılayamaması. 

Sevgili cemaatimiz inşaatımız da son gelişmeleri sizlerle paylaşıyoruz.
Herkesin yöneldiği bir kıblesi vardır. (Ey müminler!) Siz hayır işlerinde yarışın. Nerede olursanız olun sonunda Allah hepinizi bir araya getirir.

Şüphesiz Allah her şeye kadirdir. (-Bakara 148 -) Mevla yakın zamanda bitirmeyi nasip eder inşallah ,
Yeni yapılacak Camimiz de sizlerinde katkılarınızı bekliyoruz.

Camii hesap nr:
NL 22 ABNA 0475239733

Tikkie

Almelo / Atalay Kızılay