Hollanda’da ’’Bozkurtlar’ın düşünceleri ve sembolleri yasak değil !''

Senelerdir Hollanda’da da faaliyet gösteren, aşırı sağcı ve ultra milliyetçi ‘Bozkurtlar örgütünün Hollanda’da gerginlik yaratmakta ve toplumun çeşitli kesimlerini birbirine düşürmekte olduğu vurgusu yapılmıştı...


  • Kayıt: 21.09.2021 22:48:58 Güncelleme: 21.09.2021 22:48:58

Hollanda'da 12 Kasım 2020 tarihinde meclise bir soru önergesi verilmiş, bu önergede; Senelerdir Hollanda’da da faaliyet gösteren, aşırı sağcı ve ultra milliyetçi ‘Bozkurtlar örgütünün Hollanda’da gerginlik yaratmakta ve toplumun çeşitli kesimlerini birbirine düşürmekte olduğu vurgusu yapılmıştı.

Önerge; Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’ (VVD) milletvekilinin öncülüğünde hazırlanmış, Denk Partisi dışındaki bütün partiler bu oylamaya evet oyu kullanmışlardı.

Bu önergeye yaklaşık altı ay sonra hükümet tarafından Adalet Bakanı ve Sosyal İşler Bakanı aracılığı ile bir açıklama geldi.

Açıklamada şu cümlelere yer verildi:

''Hollanda’da düşünce, fikir, değerler ve yaşam tarzı ile çok çeşitliliğe yer var. Bu sebepten ‘Bozkurtlar’ın düşünceleri ve sembolleri yasak değildir. İnsanların demokratik kurallar ve anayasanın sınırları içerisinde kendi tercihlerini yapma özgürlükleri bulunmaktadır. ‘Bozkurtlar’ı örgüt olarak yasaklama imkanı için gerekçeler yeterli değildir. Ayrıca yasaklamak mümkün değil, çünkü ‘Bozkurtlar’ hukuki bir yapıya sahip değiller. Bu sebepten ve Hollanda’daki şiddet olaylarının sınırlı olmasından dolayı, Avrupa ülkeleri ile yasaklama imkanının görüşülmesine gerek göremiyorum. Özgürlüklerimiz anti-demokratik ve kabullenilemeyecek tutumlara ruhsat değildir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda buna karşı tedbirler alınır ve gereken kurumlar işlevlerini yerine getirirler. Kamu düzeni sorun yaşarsa, belediye başkanları buna karşı harekete geçerler. Suç teşkil edilen konu olursa, polis gerekeni yapar, kovuşturma konusunu savcılık belirler. Hükümet aşırı milliyetçi akımların topluma tehdit oluşturma imkanlarını takip etmekte ve gerektiğinde gereken mercileri bilgilendirmektedir. Hükümet ‘Bozkurtlar’ı terör yapısı olarak görmemektedir. Bunun için zaten hukuki bir dayanak ta bulunmamaktadır.”

Lahey