Hollanda’da boşanmalar mali açıdan en çok kadınlar etkileniyor

Merkezi İstatistik Bürosu (CBS), kadınların erkeklerden daha fazla satın alma gücü kaybettiklerini ve genellikle eski eşleriyle birlikte yaşadıkları evi, terk edenler olduğunu bildiriyor...


  • Kayıt: 24.09.2021 16:05:57 Güncelleme: 24.09.2021 16:05:57

Merkezi İstatistik Bürosu (CBS), kadınların erkeklerden daha fazla satın alma gücü kaybettiklerini ve genellikle eski eşleriyle birlikte yaşadıkları evi, terk edenler olduğunu bildiriyor.

Araştırmacılar, 2014'te ayrıldıktan sonra kadın ve erkekleri 2019'a kadar takip etti. Sadece 25 ila 60 yaşları arasındaki insanlar üzerinde yapılan araştırmada, boşanmadan bir yıl sonra, kadınların aynı durumdaki erkeklere göre yüzde 29 daha az satın alma gücüne sahip olduğu belirlendi.

Boşanmış kadınların satın alma gücü kaybının temel nedeni, eski kocalarının genellikle daha yüksek olan gelirlerinin ortadan kalkması. İstatistikçiler, nafakanın erkekler ve kadınlar arasındaki satın alma gücü farklarını biraz azalttığını önceki araştırmalardan biliniyor.

Boşanmadan sonraki yıllarda, kadınların ortalama satın alma gücü yeniden daha hızlı yükseldi, ancak bu, ayrılığın hemen ardından yaşanan düşüşü tam olarak telafi etmeye yetmedi. Beş yıl sonra, kadınların satın alma gücü, aynı yıl boşanmış erkeklerinkinden hala yüzde 21 daha düşük. Araştırmacılar, analizlerinde kadın ve erkeklerin yaşadığı haneler arasındaki, örneğin çocuk sayısı gibi farklılıkları da dikkate aldılar.

Boşanmadan sonraki beş yıl içinde kadınların mali durumunun iyileşmesinin nedenlerinden biri, bazılarının yeniden birlikte yaşamaya başlamasıdır. Bu, özellikle çocuğu olmayan genç kadınlar arasında yaygın. Önemli olan, daha fazla kadının boşandıktan sonra çalışmaya başlaması ve daha fazla saat çalışmasıdır.

Kadınların, boşanmadan önce yaşadıkları evi terk etmeleri erkeklere göre daha olasıdır. Bunun temel nedeni, erkeklerin genellikle sahibi tarafından işgal edilen evde yaşamaya devam etmek için daha iyi finanse edebilmeleridir. Dahası, bundan sonra, kadınların erkek akranlarına göre sahibi tarafından kullanılan bir eve taşınma olasılığı daha düşüktür. Erkekler ayrıca, boşandıktan sonra, örneğin satılık bir evi kiralık bir evle takas ederek veya daha küçük evlere taşınarak, konut açısından sıklıkla bir adım geri adım atmaktadırlar.

Lahey / Tarık OKAN