Hollanda’da genç kadınların üçte biri çevrimiçi cinsel taciz mağduru

Özellikle genç kadınlar ve biseksüel kadınlar, çevrimiçi cinsel tacizin kurbanları...


  • Kayıt: 24.09.2021 17:44:38 Güncelleme: 24.09.2021 17:44:38

Özellikle genç kadınlar ve biseksüel kadınlar, çevrimiçi cinsel tacizin kurbanları.

CBS’nin araştırmasına göre, geçtiğimiz yıl 16 yaş ve üzerindeki 750.000'den fazla kişi çevrimiçi cinsel taciz kurbanı oldu. Mağdurlar cinsel açıdan rahatsız edici ifadelerle karşı karşıya kaldılar, istenmeyen çıplak fotoğraflar veya seks videoları gönderildi, videoda cinsel eylemlerde bulunmaya zorlandılar veya gasp edildiler.

Kadınların, son bir yıl içinde internette istenmeyen cinsel içerikli söz ve davranışlara maruz kaldıklarını, erkeklerde ise bu oranın daha düşük olduğu bildirildi.

Biseksüellerin, özellikle biseksüel kadınların ve geylerin, lezbiyen ve heteroseksüellere göre bu tür cinsel tacizleri yaşama olasılıkları daha yüksek.

Özellikle genç kadınların ve ergen yaşta olan genç kızlar çevrimiçi cinsel tacizin en sık görülen kurbanları: 16 ila 18 yaşındakilerin yaklaşık yüzde 30'u ve 18 ila 24 yaşındaki kadınların yüzde 23'ü. Erkek yaşıtları arasında bu sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 8'lere kadar ulaşıyor.

CBS sözcüsü Maarten Bloem, "Bu konuda ilk kez araştırma yapıyoruz" Önümüzdeki yıllarda nasıl gelişeceğini görmek için bu araştırmayı en az iki kez daha tekrarlayacağız." Diyor.

Problem çok büyük

Cinsel şiddetle mücadele, bir süredir Belediye Başkanı Halsema'nın öncelikleri listesinde yer alıyor.

Sorun acil olduğu için, Amsterdam'da Belediye Başkanı Femke Halsema ve Alderman Simone Kukenheim'ın çevrimiçi "cinsel şiddetle mücadele" girişimiyle yakın zamanda ek önlemler ve girişimler başlatıldı.

Özellikle gençler hedef grup olarak belediyeden ekstra ilgi görmekte. Amaç, cinsel şiddet mağduru veya faili olmalarını önlemek.

Bu hafta, Qpido ile iş birliği içinde yürütülen kampanyada, ebeveynlerin çocuklarıyla, cinsellik ve çevrimiçi dünya hakkında konuşmanın önemi konusunda bilinçlendirmeye başladı.

Güvenli cinsel büyüme ve gençlik yardım organizasyonu Levvel'in bir parçası olan Qpido'dan Joanneke Buntsma, “Ve ebeveynlerin çocuklarıyla cinsellik hakkında konuşmasını daha kolay hale getireceğini söyledi.

Transseksüeller ve kendilerini LGBTQ topluluğunun bir parçası olarak gören veya bu konuda şüpheleri olan kişiler en savunmasız olanlardır.

113 intihar önleme araştırmasında çıkan sonuca göre lezbiyen, gey, trans ya da duyguları bu gibi durumlara eğilimi olan kişilerin diğerlerine kıyasla ek zorluklarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Olumsuz tepkiler, zorbalık ve şiddet yaygın. Bu, LGBTQ insanlarının yaşadıkları birçok etkenlerin yanı sıra, depresyon ve intihara karşı savunmasız hale getirdiği görülüyor. LGBT gençler arasında intihar girişimleri diğer gençlere göre 4,5 kat daha yaygın.

Çevrimiçi istismar neydi? Kısaca hatırlayalım.

Günümüzde internetin yaygın kullanımı kötü amaçlı sitelerin artmasına, bu sitelerde failler ile kadın ve çocukların karşılaşmasına ve çevrimiçi cinsel istismarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Çevrimiçi cinsel istismarı, bir kadından veya çocuktan cinsel tatmin sağlama amacıyla cinsel içerikli materyal elde etme, bu materyalleri görüntüleme, toplama, maddi kazanç amacıyla dağıtma eylemlerini içermektedir. Çevrimiçi çocuk cinsel istismarı, çocuk ve ailelerde ruhsal iyilik halinin bozulmasına yol açarak toplum ruh sağlığını tehdit etmektedir.

Hepimiz internette onaylamadığımız bir şey görmüş veya istemediğimiz mesajlar almışızdır. Önemli olan bu gibi durumlarda nasıl davrandığımızdır.
Hoşunuza gitmeyen bir yanıt görür veya alırsanız, o hesabı takibi bırakın ve o hesapla her türlü iletişiminizi sonlandırın.

Amsterdam / Tarık OKAN