Uçakta doğanların vatandaşlık hakları

Geçtiğimiz Ağustos Ayında Afganistan'dan tahliye olanları taşıyan THY uçağında 30 bin feet'te doğum gerçekleşti...


  • Kayıt: 04.10.2021 11:47:29 Güncelleme: 04.10.2021 11:49:17

Geçtiğimiz Ağustos Ayında Afganistan'dan tahliye olanları taşıyan THY uçağında 30 bin feet'te doğum gerçekleşti.

Afganistan'dan İngiltere'ye kaçan yolcuları taşıyan THY uçağında Soman Noori'nin doğum sancıları başladı. Havva ismi verilen bebek 30 bin feet yükseklikte doğdu.

Bu gibi doğumların ardından insanın aklına bazı sorular geliyor

Uçakta doğanların vatandaşlık hakları Nedir?

Havada doğanlar dünya vatandaşı olur, hangi ülkede doğarsanız o ülkenin vatandaşı olursunuz gibi efsane ve kulaktan dolma fikirlere inanmayın. Peki uçakta doğmanın hiç mi avantajı yok?

31. haftadan sonra uçuş izni yok,

Öncelikle şunu belirtelim doktorunuzdan ‘uçuşa uygundur’ raporu almadan 28 ve 31. haftalar arası uçamazsınız. 31. haftadan sonra da uçuşa zaten izin verilmiyor. Ayrıca havada sancınız tuttuğunda ya da doğum başladığında doktor ebe vs. olmadığı için sizin ve bebeğinizin durumu tehlikeye girebilir. Bu yüzden genelde doğumu yaklaşan kadınlar, kendi sağlıkları ve bebeklerinin sağlığını düşündüğü için uçağa binmez. Ama erken doğumla karşılaşılırsa ne olur?

Dünya vatandaşı olur mu?

Öncelikle uçakta doğanlar dünya vatandaşı olur gibi efsane bir bilgi var. Aslında bu bilgi ‘Yanlış’. Uçakta doğan çocuk hangi ülkenin sınırları içerisinde doğduysa o ülkenin kuralları geçerli olur. Örneğin Türkiye sınırları içerisinde doğduysa, Türk vatandaşlığı için gereken kurallara sahip olması gerekir. Türkiye gibi Avrupa’daki ülkelerin birçoğu da vatandaşlık için çocuğun anne ya da babasının o ülke vatandaşı olması şartını arıyor. Ya da diğer koşullar geçerli. ABD gibi ülkelerse kendi toprakları içerisinde doğan çocuklara anne ve baba şartı aramadan vatandaşlık hakkı verebiliyor. Bu konuda ABD’nin de yakında yeni düzenlemelere gideceği konuşuluyor.

Doğum yerine neresi

Bir diğer merak edilen konu ise uçaktan doğan çocuğun doğum yerine neresi yazılacağı. Birleşmiş Milletler'in mevzuatına göre uçak doğum sırası ya da sonrasında hangi ülkeye indiyse çocuğun nüfusuna doğum yeri olarak o ülke ya da şehir yazılır. Ama bu konuda zorlayıcı bir yaptırım yok.

Bedava uçarlar mı?

Merak edilen bir başka konu ise uçaktan doğanların bedava uçup uçmayacağı. Bunun için kesinleşmiş bir kural yok. Ancak bazı havayolları uçakta doğan çocuğa bir jest yaparak belli yaşa kadar bedava uçabileceği konusunda haklar tanıyor. Özetle uçakta doğmak belki size uzun yıllar o da havayolu bu hakkı tanırsa bedava uçma hakkı kazandırır. Tabii ömür boyu bu hikayeyi anlatmanın verdiği ayrıcalığı da unutmayalım

Haber: Sedat TAPAN