Türkiye Kökenli Gençler Brüksel’de Kendileri “Evlerinde” Hissediyor

Belçika'nın başkenti Brüksel'de yaşayan Türkiye kökenli gençlerin çoğu kendilerini "evlerinde" hissettiklerini belirtirken, Türkiye'deki çevreleriyle de iletişimlerini sürdürüyor ve Türkiye'yi sık sık ziyaret ediyor...


  • Kayıt: 26.10.2021 18:27:42 Güncelleme: 26.10.2021 18:27:42

Belçika'nın başkenti Brüksel'de yaşayan Türkiye kökenli gençlerin çoğu kendilerini "evlerinde" hissettiklerini belirtirken, Türkiye'deki çevreleriyle de iletişimlerini sürdürüyor ve Türkiye'yi sık sık ziyaret ediyor.

Özgür Brüksel Üniversitesi (Université libre de Bruxelles) kentte yaşayan 15-25 yaş arasındaki Müslüman gençlerin kimlik ve aidiyet algıları ile günlük hayatta karşılaştıkları sorunlarla ilgili bir araştırma gerçekleştirdi.

Araştırma kapsamında yüzde 65’i Fas ve yüzde 17’si Türkiye kökenli katılımcılardan elde edilen sonuçlara göre, gençlerin yüzde 73’ü Brüksel’de kendilerini “evlerinde” hissediyor. Gençler, Brüksel’i çok kültürlü ve farklılıkları hoş karşılayan bir kent olarak gördüklerini belirtirken, bu gençlerin çoğu köken ülke ile de bağlarını koruyor.

Türk gençlerin yüzde 80’i, Türkiye’deki aileleri ve arkadaşlarıyla iletişimlerini sürdürüyor ve Brüksel’de yaşamaktan memnun olmakla birlikte Türkiye’yi de sık sık ziyaret ediyor.

Ayrımcılık Devam Ediyor

Kentteki yaşamdan memnun olmalarına rağmen Müslüman gençler, iş ve okul çevrelerinde, polis kontrollerinde ve başörtüsü yasağı kapsamında ayrımcılığa uğradıklarını belirtiyor.

Gençlerin yüzde 42’si ise okulda işlemedikleri bir eylem nedeniyle suçlandıklarını ifade ediyor.

Dinî Kimlik Önemli

Katılımcı gençlerin yüzde 98’i dinin hayatlarında önemli bir yer tuttuğunu dile getiriyor. Gençler, dinî bilgileri ise ailelerinin uygulamalarının yanı sıra kitaplar, internet, imamlar ve öğretmenlerden öğrendiklerini ifade ediyor.

Türkiye’den Belçika‘ya İşgücü Göçü’nün üzerinden geçen 57 yılda ülkedeki Türkiye kökenlilerin nüfusunun 200 bine yaklaştığı biliniyor. 

(AA)