Amsterdam'da pozitif test sayısı yüzde 43 arttı

Amsterdam bölgesindeki pozitif korona testi sayısı geçen hafta yüzde 43 arttı...


  • Kayıt: 12.11.2021 11:22:41 Güncelleme: 12.11.2021 11:22:47

Amsterdam bölgesindeki pozitif korona testi sayısı geçen hafta yüzde 43 arttı. Bu neredeyse ulusal artışla aynı: yüzde 45.

GGD Amsterdam'da doktor olan Tjalling Leenstra, mevcut durumun yaklaşık bir yıl önceki durumu hatırlattığını söylüyor. O zaman bile, giderek daha fazla insan enfekte oldu ve hastanelerde giderek daha kalabalık hale geldi.

Ama aynı zamanda büyük bir fark var. Geçen Kasım ayında hiç kimse aşılanmamıştı – Pfizer ve Moderna, aşılarının ciddi hastalık ve ölümlere karşı yüzde 95'ten fazlasını koruduğunu açıkladı. Şimdi Hollandalı yetişkinlerin yüzde 84’ü aşılandı. Coronadashboard'a göre Amsterdam-Amstelland Güvenlik Bölgesi'nde bu yüzde 78.

RIVM, aşılı bir kişi için IC kabul şansının aşılanmamış bir kişiye göre 33 kat daha küçük olduğunu hesapladı.

Bir tutam bakım

Ama aynı zamanda aşılarla da sağlık sorunları var. Sonuçta aşı, aşılanmış yaklaşık 12 milyon Hollandalıyı yüzde 100 korumaz. Buna yaklaşık 2 milyon insanın korunmasız olduğunu ve virüsün çok fazla dolaştığını ekleyin. IC’lerde yaklaşık 320 korona hastası olması sonucunda düzenli ve bakıma devam etmek imkansız.

Amsterdam gibi büyük şehirlerde enfeksiyonları ulusal ortalamadan daha az  bir artış var. Hastane başvuruları açısından, büyük şehirler bile düşüş gösterirken, Hollanda ortalaması bir artış gösterdi.

Bu temelde, Amsterdam bölgesindeki virüsün büyüme sınırlarına ulaştığını düşünebilirsiniz, ancak zaman bu verilere yetişti. Kuzey Hollanda ve Flevoland'daki Bölgesel Konsültasyon Akut Bakım (ROAZ) direktörü Frank Bloemers'a göre, Amsterdam-Amstelland'da hastaneye kabul sayısı da istikrarlı bir şekilde artıyor. 

3500 pozitif test

Parool gazetesinde yer aalan habere göre, GGD Amsterdam'da bulaşıcı hastalık kontrolü başkanı Anja Schreijer, "Keşke bu bölgede durumun iyi gittiğini söyleyebilseydim" diyor. "Ama ne yazık ki bunu söyleyemiyorum."

En son rakamlar çok şey anlatıyor. Geçen hafta, Amsterdam bölgesinde 3.500'den fazla kişinin testi pozitif çıktı, bir hafta önce 'sadece' 2.450 vardı.Enfeksiyonlar nedeniyle karantinaya alınması gereken Amsterdam okullarının sayısı da keskin bir şekilde arttı. Geçen hafta, bu 16 okul sınıfına dört katına çıktı.

Amsterdam / Furkan TURGUT