Hollanda Politik Arenasında Bir İlk Yaşayacağız Dilan Yeşilgöz’den Sonra Günay Uslu’da Kabinede Yer Alacak

Hollanda uzun süre 217 gün hükümetsiz kaldı ve büyük uğraşlar sonucunda anlaşmaya varıldı. Bu anlaşma sonucunda 4 parti birlikte hareket ederek koalisyon kurmaya karar verdiler...


  • Kayıt: 03.01.2022 00:06:40 Güncelleme: 03.01.2022 11:15:56

Hollanda Politik Arenasında Bir İlk Yaşayacağız

Dilan Yeşilgöz’den Sonra Günay Uslu’da Kabinede Yer Alacak

Hollanda uzun süre 217 gün hükümetsiz kaldı ve büyük uğraşlar sonucunda anlaşmaya varıldı. Bu anlaşma sonucunda 4 parti birlikte hareket ederek koalisyon kurmaya karar verdiler.  

29 Bakan ve Devlet bakanından oluşan Mark Rutte Kabinesi, 10 Ocak’ta Hollanda Kraliyetinin Kralı Willem Alexander tarafından yemin edecekler ve Yeni Koalisyon hükümetinin Sarayda toplu resim çekilerek birlikte göreve başlamış olacaklar. Daha sonraki günlerde Hollanda Temsilciler Meclisinde koalisyon programı tartışılacak Hollanda politik yaşamı kaldığı yerden devam edecek.

Kurulacak hükümetin bakanlarıda netleşmeye başladı.

Hollanda'da Mayıs ayında Ekonomi Bakanlığı Müsteşarlığı'na atanan Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) Milletvekili Dilan Yeşilgöz, 10 Ocak'ta resmi olarak göreve başlayacak olan 4'lü koalisyon hükümetinde Adalet ve Güvenlik Bakanı olacak. Aslen Tuncelili olan 18 Haziran 1977 Ankara doğumlu 44 yaşındaki Yeşilgöz'ün resmi olarak Adalet ve Güvenlik Bakanı olması ile birlikte, Hollanda tarihinde ilk kez bir Türkiye kökenli kadın bakan olacak.

2017 yılında VVD'nin listesinden Temsilciler Meclisi'ne girmeyi başaran Dilan Yeşilgöz, Mart ayında yapılan genel seçimlerde VVD listesinin 5'inci sırasında yer almıştı.

1981 yılında Hollanda'dan siyasi sığınma talebinde bulunan babasının ardından 1984 yılında annesi ve kız kardeşiyle birlikte Hollanda'da gelen Yeşilgöz, son olarak Mayıs ayından itibaren Hollanda'nın Ekomomi Bakanlığı Müsteşarlığı görevini yürütüyor.

Hollanda'da daha önce 1998 yılında yapılan genel seçimlerde Temsilciler Meclisi'ne İşçi Partisi'nden (PvdA) girmeyi başaran Nebahat Albayrak, 2007-2010 döneminin 4'üncü Balkanende kabinesinde Adalet Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yaparak Hollanda tarihinde bir ilke imza atmıştı.

4’üncü Rutte kabinesinde Hollanda Türkleri adına sevindirici bir gelişme oldu.

Yeni kabinede Türk kökenli D66’lı politikacı Dr.Günay Uslu Hollanda Kültür ve Medya Bakanlığı Devlet Sekreterliğine atandı. Corendon şirketinin kurucu ortaklarından Atilay Uslu’nun kız kardeşi olan Günay Uslu Emirdağlı ve Amsterdam’da ikamet ediyor.

Günay Uslu’yu tanıyalım: 

Hollanda doğumlu Uslu, önce hukuk okumuş. Ardından Avrupa kültür ve ticaret tarihi üzerine eğitim alıp, mastırını bitirmiş. Bu arada Hollanda Kültür, Eğitim ve

Bilim Bakanlığında staj yapmış. Üniversitede ders vermiş. Avrupalıların Truva ve

Homeros’u sahiplendiğini gören Uslu, konuyu araştırmış. Truva konusunun Osmanlı

kaynaklarının incelenmediğini gören Uslu, Osmanlıca metinleri okumak için İstanbul’a gelip bir hocadan ders almış. Altı yıl süren araştırmaları sırasında 1870-1915 yıllarına ait Osmanlıca arşivleri tarayıp bunları İngilizce bir kitap olarak da yayınlamış. Osmanlıca metinleri inceleyen Uslu, Batı ülkelerinde Truva hakkında ağırlıklı

olarak kazıları yapan Heinrich Schliemann’ın kayıtlarının baz alındığını ve o kayıtlarda bazı gerçeklerin saptırıldığını söylüyor.

Lahey / Furkan TURGUT