AYAKKABISININ TABANININ ALTINDA SAKLAMASINA RAĞMEN GÜMRÜK MEMURLARINDAN KONTROLÜNDEN GEÇEMEDİ..

Sirbistan Gümrük memurları Noel tatilinde de Gradina ve Horgos geçişlerinde iş başındaydı...


  • Kayıt: 05.01.2022 13:59:13 Güncelleme: 05.01.2022 14:01:16

Sirbistan Gümrük memurları Noel tatilinde de Gradina ve Horgos geçişlerinde iş başındaydı. Sirbistan polisi ile işbirliği yaparak 96 bin avronun üzerinde paraya el koyuldu ve ilginç olan, beyan edilmeyen paranın bir kısmının yolculardan birinin giydiği spor ayakkabıdaki tabanlıkların altında bulunmasıydı.

Gradina'daki olay, 4 Ocak 2022'de, üç Avusturya vatandaşının Türkiye'ye seyahat etmek için kullandığı bir BMW'nin detaylı olarak inceleme için seçilmesinden sonra ortaya çıktı.
Kontrol sırasında 3 yolcunun yanlarında toplam 90 bin euro bulundu ve İzin verilen 10.000 Euro'luk miktar her yolcuya ayrı ayrı iade edildikten sonra, 60.000 Euro tutarındaki miktar alıkonuldu.

Yine bir gün önce de 3 Ocak 2022'de, Türkiye'den Almanya'ya arabayla seyahat eden iki Irak vatandaşının ayrıntılı incelemesi sırasında Horgos'ta ülke çıkışında toplam 56.665 Euro'luk kayıt dışı para ele geçirilmişti.

BEYANI ZORUNLU NAKİT PARA:

AB ülkeleri ve Türkiye güzergahındaki ülkelerde 9.999 € üzeri ya da buna eşdeğer dövizi beyan etmeden taşımak yasaktır. Çek ve senet gibi ödeme araçları da nakit para olarak sayılır.

BEYAN EDİLECEK NAKİT PARADAN HARÇ YA DA VERGİ ALINIR MI?

Ülke sınırlarından geçerken beyanda bulunulan 10.000 € ve üzerindeki nakit para için herhangi bir ceza uygulaması olmadığı gibi harç ya da vergi alınması da söz konusu değildir

GÜMRÜKLERDE NAKİT PARA BEYANI NASIL YAPILIR?

10 bin Euro ve üzeri nakit parayı yanında taşıyan kişilerin, sınırdan geçtikleri ülkenin gümrük kapılarında yazılı olarak beyanda bulunmak için gümrük memurlarından ‘nakit para beyan formu’ talep ederek bu formu doğru şekilde doldurmaları gerekmektedir. Yazılı olarak beyan edilmeyip gümrük memurlarının kişi ve eşyalara yönelik detaylı aramasında tespit edilen para, beyan edilmemiş para olarak kabul edilir.

Her ülke dilinde ayrı ayrı hazırlanmış ‘nakit beyan formları’na https://ec.europa.eu/taxation_customs/individuals/cash-controls/how-declare_en adresinden de ulaşılabilir.

Kaynak: Sıla-izin-yolu