Hollanda’da Yasak Havai Fişek Kullanımında Rekor Artış !..

Her yılın son günü olan 31 aralık ile, yeni yılın ilk günü 1 Ocağı birbirine bağlayan gece Hollanda’da geleneksel olarak Havai Fişek gösterileri yapılırdı...


  • Kayıt: 07.01.2022 11:56:00 Güncelleme: 07.01.2022 16:45:11

Hollanda’da Yasak Havai Fişek Kullanımında Rekor Artış !..

Her yılın son günü olan 31 aralık ile, yeni yılın ilk günü 1 Ocağı birbirine bağlayan gece Hollanda’da geleneksel olarak Havai Fişek gösterileri yapılırdı. Toplam Havai fişeklere (Vuurwerk) harcanan son yıllarda 70 milyar avro’yu bulmuştu.

Korana pandemisi nedeni ile, hastanelerdeki Havai fişek yaralılarını ve yanıklarını engellemek ve Korona hastalarına yatak sayısını hazır bulundurmak için Havai fişeğin alımı, satımı ve kullanımı Hollanda'da son 2 yılda yasaklanmıştı.

Yaralılarda ve yanıklarda, geçen yıla göre artışın gözlenmesine rağmen, Korona öncesi yaralanma ve yanık vakalarında büyük düşüşlerin gerçekleştiği bilinmekte.

2020 yılına göre, 2021 yılında Havai fişek kullanımı, verdiği yaralanma ve yanık zararları iki kat artmış bulunmaktadır. Havai fişek gösterilerinin konutlara ve arabalara verdiği maddi zararın 10 milyon avro’yu bulması beklenmekte.

Her ne kadar satımı, alımı ve kullanımı yasak olmasına rağmen, yasak olmayan Almanya ve Belçika'dan Havai fişeklerin temin edildiği bilinmekte.

Lahey / Nejat SUCU