‘’Ulusal İftar’’da konuşan bakan Van Gennip, Hollanda'da yaşayan herkes Hollanda toplumunun bir parçası

Hollanda Türk İşadamları Derneği (HOTİAD) ile Devlet ve Müslümanlar Arası İletişim Organı (CMO) tarafından gerçekleştirilen iftar programında Müslümanlar ve farklı dinin mensupları bir araya geldi...


  • Kayıt: 26.04.2022 13:39:08 Güncelleme: 26.04.2022 15:34:10

‘’Ulusal İftar’’da konuşan bakan Van Gennip, Hollanda'da yaşayan herkes Hollanda toplumunun bir parçası

Hollanda Türk İşadamları Derneği (HOTİAD) ile Devlet ve Müslümanlar Arası İletişim Organı (CMO) tarafından gerçekleştirilen iftar programında Müslümanlar ve farklı dinin mensupları bir araya geldi.

Lahey'de bir otelde "Barışa inanmak" temasıyla Ulusal İftar programı düzenlendi.

CMO Başkanı Muhsin Köktaş: Ramazan artık Hollanda'da geleneksel hale geldi

İftarda konuşma yapan CMO Başkanı Muhsin Köktaş, dördüncüsünü organize ettikleri Ulusal İftar programında farklı etnik kökenli kişilerin bir masada yan yana oturmalarının çok güzel olduğunu söyledi.

Ramazan duygusunun Hollanda'daki herkese ait olduğuna işaret eden Köktaş, "Bu bir iftar yemeğidir. Hepimiz birlikte iftar yapmanın bir buluşma vesilesi olduğunun farkındayız. Bu tür karşılaşmalar tamamen ramazan ruhuna uygundur. Bu ramazan ayının özüdür." dedi.

Van Gennip, Hollanda'da yaşayan herkes Hollanda toplumunun bir parçası 

Hollanda Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Karien van Gennip de iftarda katılımcılarla olmanın kendisi için onur verici olduğunu belirterek, "Ramazan artık Hollanda'da geleneksel hale geldi. Bir arkadaş, tanıdık veya meslektaşla oruç tutan gayrimüslimlerle ilgili hikayeleri de muhtemelen biliyorsunuzdur. Aynı şekilde iftar veya Ramazan Bayramı davetini kabul edenler çoğalıyor. Bu şekilde daha fazla bir araya gelip birlikte yürüyoruz ve bu çok güzel." ifadesini kullandı.

İlk defa bir iftara katıldığına dikkati çeken Van Gennip, "Ben kendim Katolik bir çevreden geliyorum. İnanç, birçok insanın hayatında önemlidir ve toplumda önemli bir bağlantı faktörüdür. Özellikle de birbirimizi tanıma arzusu ile birbirimizi ziyaret etmeye devam edersek. Aynı bu gece gibi." diye konuştu.

Van Gennip, Hollanda'da yaşayan herkesin Hollanda toplumunun bir parçası olduğunu ve herkesin kendini tam bir vatandaş gibi hissetmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

HOTİAD Başkanı Hikmet Gürcüoğlu da oruç tutmanın özünün misafirperver olmak ve sevinçleri insanlar ile paylaşmakla yakından ilişkili olduğunu söyledi.

Gürcüoğlu, "Bizim açımızdan bu iftar, sadece sofrayı ve bu anı birbirimizle paylaşmak değil, aynı zamanda baba yurdumuz olan Hollanda'nın geleceğini de paylaşmak demektir. Bu anlamda, biz Yeni Hollandalılar, bu gelecek vizyonu birlikte şekillendirmek için birçok sosyal alanda çaba göstermeye devam ediyoruz." dedi.

İftara, Hollanda Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Van Gennip, Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, DENK Partisi milletvekili Farid Azarkan, Hollanda bakanlıklarından temsilciler ve 17 ülkenin büyükelçisinin yanı sıra farklı etnik kökenlerden sivil toplum kuruluşu yöneticileri ile Hıristiyan ve Musevi din adamlarının olduğu 198 kişi katıldı.

5. Ulusal İftar: Nationale İftar

Düzenleyici: HOTIAD

Ortak: CMO

Destekleyici: Hollanda Protestan Kilisesi - PKN

KATILIMCILAR:

HOTIAD başkanı ve üyeleri,

CMO başkanı ve idare heyeti

Türk STK başkanları

Hollandalı ve Türk işadamları

Dini guruplar: Müslüman cemaat başkanları, Kilisler Cemiyeti başkanı, Katolikler Birliği başkanı, Protestan Kilisesi başkanı, Hinduizm Cemiyeti başkanı, Budizm Cemiyeti başkanı, Bahai Cemiyeti başkanı, Hümanizm Cemiyeti sekreteri

Konuşmacılar: HOTIAD başkanı Hikmet Gürcüoğlu, CMO başkanı Muhsin Köktaş, Sosyal İşler ve İstihdam bakanı Karien van Gennip, Adalet Sarayı müdürü Erik de Baedts, Yahudi, Hristiyan ve Müslümanlar Konseyi başkanı Simon Cohen,

Hollandalı STKlar: Rodekruis, Amnesty International, İnsan Hakları Komisyonu başkanı, Ayrımcılık ve Irkçılık Ulusal Koordinatörü, TROUW gazetesi genel müdürü, Ulusal Sosyal Medya Koordinatörü, Terörle Mücadele Ulusal Koordinatörlüğü, MUSİAD, İtfaiye, Emniyet Müdürlüğü, Savunma Derneği, Üreticiler Derneği başkanı ve müdürü, Üniversiteler, Araştırma Kuruluşları, Ulusal Gıda Derneği başkanı, UZNED, Kazak House, Bankalar, Ulusal Kalkınma ajansı ve birçok orta ölçekli ulusal STKlar

Milletvekilleri: CDA, D66, DENK, De Haan, BBB,

Bakanlık memurlar: Savunma bakanlığı, Sosyal İşler bakanlığı, Adalet ve Emniyet bakanlığı, Tarım bakanlığı, Eğitim bakanlığı,

Büyükelçilikler: Türkiye, Fas, Amerika, Cezayir, Pakistan, İsrail, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Mısır

2022 Ulusal Barış Ödülü sahibi: Ahmed Driss el Boujoufi - Fas asıllı

LAHEY