Hollanda’ya Göç ve Fotoğraf Sergisi

24 Haziran 2022´de Hollanda’nın Utrecht şehrinde Belediye Başkanı Sharon Dijksma ve bir çok milletvekilinin katılacağı 50. Yıl fotoğraf sergisi açılacak...


  • Kayıt: 13.06.2022 13:34:29 Güncelleme: 13.06.2022 13:34:29

Hollanda’ya Göç ve Fotoğraf Sergisi

24 Haziran 2022´de Hollanda’nın Utrecht şehrinde Belediye Başkanı Sharon Dijksma ve bir çok milletvekilinin katılacağı 50. Yıl fotoğraf sergisi  açılacak.  Ayrıca Atlas Kültür Merkezi’nin de başını çektiği bir göçmen anıtı  (İtalyan, İspanyol, Türk, Yunan, Fas ve Yugoslavlar için) bu yıl sonunda Utrecht şehrinde açılması bekleniliyor. Çalışmanın başını çeken Atlas Kültür Merkezi’nden Şahin Yıldırım ile bu konuda bir söyleşi gerçekleştirdik. İlgi il okuyacağınızı ve istifade edeceğinizi umuyoruz.

Şahin Bey, Atlas Kültür Merkezi kurulduğu ilk yıldan beri Hollanda’da ve Uluslararası kültürel ve araştırmalar yapıyor. Bize kısaca kuruluşunuzdan ve bu yılki çalışmalardan bahseder misiniz?

Elbette. Atlas Kültür Merkezi 2011 yılında Hollanda’nın Den Haag şehrinde oturan ikinci nesilden bir grup Türk’ün girişimiyle çalışmalarına başlatılmış ve 2014 yılında Hollanda yasalarına göre kurulmuştur. Atlas Kültür Merkezi’nin amacı birinci nesil Türk, Faslı , İtalyan, İspanyol ve Yunan İşçilerinin hayat hikâyelerini ve burada yaşadıkları yarım asırlık tarihi, araştırmak muhafaza etmek ve oluşan kolektif tarihimizi gelecek nesillere aktarmaktır. Atlas Kültür Merkezi  ayrıca Hollanda genelinde eğitim programları, konferanslar,  fotoğraf sergileri ve film günleri düzenleyerek farklı etnik guruplar arasında kaynaşmayı sağlıyor ve bu alanda farkındalık oluşturuyor.

Daha önceki ne tür projelerde yer aldınız?

 Daha önce Atlas Kültür Merkezi olarak desteklediğimiz ve gerçekleştirdiğimiz bazı projeler şöyle: Atlas Kültür Merkezi 2012 yılında Hollanda- Türkiye ilişkilerinin 400. yılı çerçevesinde aktif rol oynayarak ‘Prins en Pasja ‘sergisine ve Hollanda – Türkiye ilişkilere katkı sunmuştur.

Bunun yanı sıra 2014 yılında Hollanda’ya  göç eden birinci nesil Türkler ile alakalı ilk defa çok kapsamlı bir araştırma yaparak ’50 jaar, 50 verhalen’ adlı eser yayımladı ve fotoğraf sergisi, konferanslar ve edebiyat günleri düzenledi. 2019 yılından itibaren ise Marmara Üniversitesi ortaklığında ‘Gurbette’ adlı bir sergi hazırladı ve bu sergi İstanbul, Ankara, Bursa, Trabzon illerinde kültür, tarih ve sanat severlerle buluşturuldu.

Atlas Kültür Merkezi ayrıca 2015-2019 yıllarında Hollanda’da 50 yılını dolduran Faslılar üzerine geniş bir araştırma yaparak ‘Een halve eeuw in Nederland’ adlı bir eser yayımladı ve bu çerçevede bir çok kültürel faaliyetler düzenleyerek farklı ırkları birbiriyle kenetlemesinde önemli rol oynadı.

Atlas Kültür Merkezi 2019-2022 yıllarında ‘Karma evlilikler’ projesi ile farklı kültürden evlenen çiflerin karşılaştığı sorunları  geleceğe dair endişelerini, çocuk pedagojisi ve eğitimi ve kişiler ile alakala ön yargıları üzerinde bir araştırma yaptı.

Atlas Kültür Merkezi şuanda farklı üniversiteler ile çalışmalar yapıyor ve yüksek lisans ve doktora üzerine tez hazırlığında olan öğrencilere destek oluyor.

Bu yıl (2022) işe Utrecht şehrinin 900 yıldır şehir haklarına sahip olmasını çerçevesinde Atlas Kültür Merkezi olarak yine kültür, tarih, sanat ve araştırmalar çerçevesinde bir dizi etkinlerimiz olacak.

Ne tür faaliyetler yapacaksınız ?

Atlas Kültür Merkezi olarak 24 Haziran’da Utrecht Belediye Başkanı Sharon Dijksman’ın ve bir çok Milletvekilinin katılacağı bir fotoğraf sergisini açacağız. Bu sergide özellikle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Hollanda’ya resmî olarak gelmiş ve Hollanda’nın kalkınmasında büyük rol İtalyan (1960), İspanyol (1961), Türk (1964), Yunan (1966) Fas (1969),ve Yugoslavlardan (1970) oluşan birinci nesilden kişilerin hayat hikâyelerine ve işçi anlaşması ile birlikte onlara her konuda destek vermiş, yol göstermiş ve onların hayatlarına dokunmuş  Hollanda’nın aslî vatandaşlarına yer vereceğiz. Bu kişiler işverenler, iş arkadaşları, öğretmenler, tercümanlar, doktorlar, araştırmacılar, siyasetçiler, gönüllü vs. olan kişilerden oluşmaktadır.  Sergimizin amacı 50.yıl çerçevesinde olduğu için sergide 25 göçmen işçi ve 25 Hollandalı dan oluşmaktadır.

Ayrıca okullarda eğitim programları, konferanslar, edebiyat günleri, müzik ve eğlence programları yani sıra Utrecht Üniversitesi ile birlikte göçmenlerin özelde Utrecht şehrine ve genelde Hollanda’ya yaptıkları katkılar üzerine bir araştırılma yapılacak ve 2022 yılının sonunda diğer göçmen guruplarla birlikte bir göçmen anıtının açılışını yapacağız.

Bu çalışmaların sizin önemi nedir?

Göç süreci farklı etnik, inanç ve düşünceye sahip olan insanları Hollanda’da birleştirdi, sıla artık vatan oldu ve buda kalıcı, uyumlu, barışçı bir ortak hayatın kurulmasının yolunu açmıştır. 2036 yılına kadar Hollanda nüfusun 19 milyonu geçildiğini öngören Hollanda istatistik kurumu, nüfusunun % 29 farklı ırk ve etnik guruplardan oluşacağını tahmin ediyor. Özellikle Amsterdam, Rotterdam, Den Haag ve Den Haag şehrinde şuanda azıklık etnik gurupların nüfusunun çoğunluğu oluşturduğunu göz onunda bulundurduğumuzda Atlas Kültür Merkezinin öneminin bu farklı etnik azınlıklar arasında ve devlet kurumları arasındaki önemi daha net anlaşılmaktadır.

Peki ama yarım asırda bu süreç nasıl bu aşamaya geldi? Hollanda’ya gelen birinci nesil Hollandalılar tarafından nasıl karşılanıyorlardı? Birinci nesil Hollanda’da ne tür zorluklarla karşılaştı? Hollanda’ya göçün 50. Yılında ziyaretçiler neler görecekler?

Hollanda’ya Göç fotoğraf sergisinde – ziyaretçiler fotoğraflar ve hikâyeler eşliğinde bu yarım asırlık ‘kolektif’ tarihimizi görme ve okuma fırsatınız olacak.

İşçi göçü anlaşması neden yapıldı?

Birinci nesil Türkler Hollanda’da nerelerde çalıştılar?

Pansiyon hayatları nasıldı?

Birinci nesil ne tür şartla içinde yaşamlarını idare ediyorlardı?

Birinci neslin Hollandalı komşuları ile geçimleri nasıldı?

Aile birleşimi, Dil eğitimi, kurumsallaşmak sürecinde hangi süreçlerden geçildi?

Hollandalılar 1960 yıllarında Türkler için neler düşünüyorlardı?

Bunun yanında kültür, spor, siyaset ve inanç la alakalı benzeri konular hepsi bu sergide işledik.

Peki Atlas Kültür Merkezi olarak yeni projeleriniz var mı?

Elbette var. Yürürlükte olan bir çok projemiz var. Bunlardan bir tanesi de 2024 yılında Hollanda’da resmî olarak 60. yılını dolduracak Türkler için hazırlayacağımız  ‘Gurbette’ sergimiz ve etkinlik faaliyetleri var. Hedefimiz hâlihazırdaki ‘Gurbette’ sergimizi genişletmek ve Amsterdam’ın meşhur Dam Meydanına veya Museum Plein’de sergilemek ve yurt genelinde bir cok etkinlikle dolu dolu bir çalışma yapmak. Bu çerçevede bir çok üniversite ve kurumla görüşmelerimiz devam ediyor.

Son olarak bir şey söylemek ister misiniz?

Öncelikle size Atlas Kültür Merkezi’nin çalışmalarına yer verdiğiniz için şükranlarımı sunarım.

Umarım bu çalışmalarımızla sizinle vesilenizle bir çok tarih, kültür, sanat ve araştırmacıya ulaşabiliriz. Nitekim tarihini bilmeyen bir millet yok olmaya mahkûmdur..

Bu vesile ile tüm okurlarınızı Utrecht te yapacağımız etkinliklere davet etmek isterim. Sergimiz 24 Haziran’da saat 15:00’te resmî olarak Utrecht Central istasyonu girişinde (Adres: Stadsplateau 1, 3521 AZ Utrecht) Belediye Başkanı ve milletvekillerinin katılımı ile açılacaktır. Sergi açılısına katılmak isteyen okurları info@atlascultureelcentrum.nl adresine mail göndermelerini istirham ediyoruz.

Not: Sergimizi okullar ve  kurumlar 25 Haziran’dan 17 Ekim’e kadar ziyaret ede bilirler.