Hollanda Başbakanı, çiftçilerin bakanın evindeki protestolarını kınadı

Hollanda başbakanı Çarşamba günü, hükümetin kirliliği dizginleme planlarına karşı giderek artan cesur gösteriler sırasında ülkenin tarım bakanının evinin dışındaki çiftçilerin şiddetli protestosunu kınadı...


  • Kayıt: 30.06.2022 15:00:40 Güncelleme: 30.06.2022 15:25:53

Hollanda başbakanı Çarşamba günü, hükümetin kirliliği dizginleme planlarına karşı giderek artan cesur gösteriler sırasında ülkenin tarım bakanının evinin dışındaki çiftçilerin şiddetli protestosunu kınadı.

Hollanda’nın kirliliği önleme reformlarını denetleyen Kabine bakanı Christianne van der Wal’un evinin önünde konuşlanmış polisle Salı gecesi küçük bir çiftçi grubu çatıştı. Yakındaki bir sokağa gübre serptiler. Başka bir protestoda, çiftçiler bir polis arabasına saldırdı.

Şiddet, yolların yakınında saman yığınlarının yakılması ve ülke genelinde otoyolların yavaş giden veya park edilmiş traktörlerle kapatılmasını içeren protestoların üst üste ikinci gününde de sona erdi.

Hristiyan Demokrat milletvekili Derk Boswijk Çarşamba günü, 4 ve 7 yaşındaki çocukları da dahil olmak üzere ailesinin “ziyaret almasının” ardından evde kaldığını tweetledi. Şunları ekledi: “Bu şekilde gösterme hiçbir amaca hizmet etmiyor. Yapma!”

Başbakan Mark Rutte, Madrid’deki NATO zirvesinde yaptığı konuşmada, “Gösterebilirsiniz, ancak medeni bir şekilde” dedi. “Öyleyse otoyolları kapatmayın, bir bakanın evinin önünde havai fişek patlatmayın ve gübre yaymayın ve … iki çocuğu korkutmayın ve aileleri tehlikeye atmayın.”

Hollanda ulusal polis şefi de, yetkililerin son günlerde düzinelerce çiftçiyi para cezasına çarptırdığını ve daha fazla yol ablukasını önlediğini söyleyerek ağırlığını koydu.

Polis komutanı Willem Woelders, “Gösteri hakkı büyük bir varlıktır, ancak bunun sınırları vardır.” Dedi. Kamu düzeni bozulursa veya suç işlenirse gereğini yaparız” dedi.

Hollanda’nın kazançlı tarım sektörü, Salı günü milletvekilleri tarafından onaylanan ve nitrojen oksit ve amonyak gibi kirleticilerin emisyonlarını 2030 yılına kadar %50 oranında azaltma önerisini protesto ediyor.

Eyalet hükümetlerine, büyük miktarlarda amonyak üreten hayvancılık yapılan bazı çiftliklerin satın alınmasını da içermesi beklenen kesintileri yapma yollarını belirlemeleri için bir yıl verildi.

Çiftçiler, haksız yere hedef alındıklarını ve gelecekleri için çok az endişe gösterdiklerini savunuyorlar.

Ulusal bir çiftlik lobisi grubu olan LTO’ya göre, Hollanda’da 2019’da toplam 94,5 milyar avro (yaklaşık 99 milyon dolar) ihracatı olan yaklaşık 54.000 tarım işletmesi var.

Van der Wal’un evindeki protesto, hükümetin doxing olarak bilinen, bir gözdağı aracı olarak ev adresleri gibi çevrimiçi kişisel bilgileri yayınlama uygulamasını suç haline getirmeyi planladığını açıklamasının arifesinde gerçekleşti.

Yasa, Adalet ve Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan ve basın özgürlüğünü korumayı amaçladığını söylediği daha geniş bir önlem paketinin parçası.

Kaynak : https://www.independent.co.uk/news/world/europe/ap-dutch-mark-rutte-christian-nato-b2111895.html