Meslek Hastalık Mağdurlarına Tazminat Çok Yakında!..

Hollanda Sosyal Güvenlik ve Çalışma (MinSZW) Bakanı Van Gennip Hollanda Temsilciler Meclisine göndermiş bulunduğu genelgede; 3 Mesleğe bağlı geçmişte üç meslek grubunun çalışanlarının, hastalıklarını kabul ederek bu meslek grublarına bir seferlik tazminat ödeneceğini belirtti...


  • Kayıt: 04.07.2022 10:35:41 Güncelleme: 04.07.2022 10:35:41

Meslek Hastalık Mağdurlarına Tazminat Çok Yakında!..

Hollanda Sosyal Güvenlik ve Çalışma (MinSZW) Bakanı Van Gennip Hollanda Temsilciler Meclisine göndermiş bulunduğu genelgede; 3 Mesleğe bağlı geçmişte üç meslek grubunun çalışanlarının, hastalıklarını kabul ederek bu meslek grublarına bir seferlik tazminat ödeneceğini belirtti.

3 meslek grubu için tazminat ödenmesi kararı:

1-Asbest liflerini içeren tozların sebeb verdiği Akciğer kanseri,

2-Asbest’in sebeb vermiş bulunduğu alerjik astma

3-Boyacı hastalığı olarak bilinen, OPS (Organo Psycho Syndroom) of schildersziekte)

1 Ocak 2023 de uygulamaya başlayacak olan tazminatın belirlenmesi için uzman bir kuruluş oluşturmuş olup , diğer kurumlar ve üniversite ile ortak çalışma yürütecektir. Bu arada gelecekte daha çok meslek hastalık grubları ve meslekleri belirlenecektir.

Uzman kuruma ve diğer ortak çalışanlarla verilecek tazminatın( TBS ) belirlenmesinde önemli görev düşmektedir.

Ülke genelinde mesleklerdeki tozlara bağlı hastalıklar merkezi, het Landelijk Expertisecentrum Stoffengerelateerde Beroepsziekten (Lexces). Dit samenwerkingsverband van vijf ınstituten (Institute for Risk Assessment Sciences (İRAS, Üniversiteit Utrecht), Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL), Polikliniek Mens en Arbeid (PMA,

Hollanda ‘nın Goor şehrinde bir fabrikanın üretiminde Asbest kullanıldığı, Asbest mağdurları yıllardır Hukuk mücadelesi vermekteler. Türkiye’den Hollanda’ya göç yıllarında başlayan ve sayıları küçümsenmeyecek kadar çok Türk işçisinin ise bağlı meslek hastalıklarından mağdur olduklarını kesindir.