Hollanda'ya Göç ve Fotoğraf Sergisi Utrecht şehrinde açıldı

Lahey şehrinde bulunan Atlas Kültür Merkezi’nin başını çektiği Hollanda'ya Göç ve Fotoğraf Sergisi üst düzey de yetkililerin katılımı ile coşkulu bir şekilde açıldı. Atlas Kültür Merkezi kurucusu ve başkanı Şahin Yıldırım kısaca şöyle dedi...


  • Kayıt: 05.07.2022 17:40:44 Güncelleme: 05.07.2022 17:44:33

Hollanda'ya Göç ve Fotoğraf Sergisi Utrecht şehrinde açıldı

24 Haziran 2022´de Hollanda'nın Utrecht şehrinde Belediye Başkanı Sharon Dijkşma, Türkiye'nin Amsterdam Başkonsolosu sayın Engin Arıkan, İtalyan Elçiliğinden, Maria Pia Bianconi, Fas Başkonsolosu, Nabila Azougrah, girişimci Şahin Yıldırım ve bir çok milletvekili katılımı ile tarih, kültür, sanat ve Uluslararası ilişkiler severlerin katılımı ile açıldı.

Lahey şehrinde bulunan Atlas Kültür Merkezi’nin başını çektiği Hollanda'ya Göç ve Fotoğraf Sergisi üst düzey de yetkililerin katılımı ile coşkulu bir şekilde açıldı. Atlas Kültür Merkezi kurucusu ve başkanı Şahin Yıldırım kısaca şöyle dedi:

“Bu sergide özellikle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Hollanda’ya resmî olarak gelmiş ve Hollanda’nın kalkınmasında büyük rol İtalyan (1960), İspanyol (1961), Türk (1964), Yunan (1966) Fas (1969),ve Yugoslavlardan (1970) oluşan birinci nesilden kişilerin hayat hikâyelerine ve işçi anlaşması ile birlikte onlara her konuda destek vermiş, yol göstermiş ve onların hayatlarına dokunmuş Hollanda’nın aslî vatandaşlarına yer verdik. Bu kişiler işverenler, iş arkadaşları, öğretmenler, tercümanlar, doktorlar, araştırmacılar, siyasetçiler, gönüllü vs. olan kişilerden oluşmaktadır. Sergimizin amacı 50.yıl çerçevesinde olduğu için sergide 25 göçmen işçi ve 25 Hollandalı dan oluşmaktadır.

Bu yıl (2022) ayrıca Utrecht şehrinin 900 yıldır şehir haklarına sahip olmasını çerçevesinde Atlas Kültür Merkezi olarak yine Utrecht Üniversitesi, Utrecht Arşiv’i, Utrecht Kütüphanesi ve bir çok kurumla birlikte kültür, tarih, sanat ve araştırmalar çerçevesinde bir dizi etkinlerimiz olacak. Ayrıca yıl sonunda Utrecht şehrine bir göçmen anıtı (İtalyan, İspanyol, Türk, Yunan, Fas ve Yugoslavlar için) için çalışmalarımız sürüyor.”

Sergi açılışında kısa bir konuşma yapan Utrecht belediye başkanı Sharon Dijkşma: Göçmen tarihi Hollanda tarihinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. 1960 yıllarda buraya işçi olarak gelen insanların şimdi toplumun her yerinde temsil ediliyor olması bizim için kıvançtır. Kültürel Çalışmaları sayesinde farklı toplumları ve görüşleri yan yana getirdiği için emek sarf eden Atlas Kültür Merkezi çalışanlarına, gönüllülerine ve yöneticilerine şükranlarımı sunarım. Bu tür çalışmaların yapılması bizi birbirimize kaynaştırır , ön yargılarımızı kırar ve ayrışmaları önler.

Daha sonra Hollanda'ya Göç sergisi için söz alan Türkiyenin Amsterdam Konsolosu sayın Engin Arıkan: Hollanda’da yaklaşık 500 bin Türk toplumu bulunmaktadır. Yaklaşık 25 bin küçük ve orta ölçekli işverenlerimizle bu toplumun bir parçasıyız. Zamanında işçi, göçmen ve yabancı terimler artık Hollandalı Türkler e bırakmalıdır.

İtalyan Elçiliğinden, Maria Pia Bianconi: İtalyan ve Hollanda tarihi çok geçmişe dayanmaktadır. Tarihte İtalyanlar 2000 yıl önce Hollandayı ele geçirmişlerdir. İkinci Dünya Savaşından sonra İtalya dan Hollanda’ya geçici işçi akımı başlamıştır. İtalyan ve Hollanda ilişkileri tarihte olduğu gibi şu anda da siyasi, ekonomik, kültürel bağlamda güçlü. Bugün burda Hollanda'ya Göç ve Fotoğraf Sergisin de de İtalyanların hikayesini okuduğumuzda bunu görebiliyoruz.

Fas’ın Utrecht başkonsolosu Nabila Azougrah: Hollanda’da çok yönlü ve kucaklayıcı kültürel faaliyetlere her zaman ihtiyacımız var. Bu sergi sadece toplumları değil ayrıca ülke temsilcileri arasında da köprü vazifesi görüyor. Sergideki hikayeler baktığınızda insana değer verildiğini görüyorsunuz. Atlas Kültür Merkezinin başını çektiği bu çalışmanın çok değerli olduğu düşünüyor ve başarılarının devamını diliyorum.

Sergi açılışı resmi olarak kurdele ile yapılan sonra Hollanda'nın tanınmış violist İ Eddi Solomun müziği ile misafirlere ikramda bulunuldu ve program sonunda birinci nesilden bir kaç kişi ile röportaj yapıldı. Hollanda’ya Göç ve Fotoğraf Sergisi esnasında duygu dolu anların yaşandığı ve bazı katılımcılarının gözyaşlarının tutamadığı görüldü.

Necati: 54 yıldır Hollanda’dayım ve hiç bir zaman kendimi böyle farklı duygular içinde hissetmemiştim. Bizim hayat hikayemizi unutmayan, bunu arşivleyen ve yeni nesillere aktarılmasında büyük emek sarf eden yöneticilere çok teşekkür ederim.

Ries: Ben 1960 yılından beri Utrecht şehrinde yaşıyorum. Hollanda’da etnik azınlıkların yaşadıkları zorlukları, güzellikleri ve acılarına yakından şahitlik ettim. Geçmişten, geleceğe doğru Hollanda daki ortak tarihimizi ele aldıkları için Atlas Kültür Merkezine minnettarım.

Hollanda'ya Göç ve Fotoğraf Sergisi 17 Ekim’e kadar Utrecht şehrinde , Utrecht tren istasyonunda ziyaretçilerini bekliyor.

Not: Atlas Kültür Merkezi 2024 yılına doğru giderken Türklerin 60. Yılı çerçevesinde ‘Gurbette’ adında bir sergi çalışması içinde. Kurumun bu çerçevede bir çok üniversite ve kurumla görüşmelerimiz devam ediyor. Siz değerli okurlarımızda bu çalışmaya katkı sunmak isterse info@atlascultureelcentrum.nl" info@atlascultureelcentrum.nl mail adresinden yetkililerle temas kura bilirsiniz.