Femke Halsema: Amsterdam, “Uyuşturucu ve seks” için gidilen yer imajından kurtarılacak

Hollanda Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema, Amsterdam’da turizmi yeniden yapılandıracaklarını berirterek bu amaçla yeni bir turizm planı hazırlayacaklarını söyledi...


  • Kayıt: 31.07.2022 16:42:53 Güncelleme: 31.07.2022 17:06:33

Femke Halsema: Amsterdam, “Uyuşturucu ve seks” için gidilen yer imajından kurtarılacak

Hollanda Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema, Amsterdam’da turizmi yeniden yapılandıracaklarını berirterek bu amaçla yeni bir turizm planı hazırlayacaklarını söyledi.

Hazırlanacak plan ile Amsterdam’ın oluşmuş olan ‘Seks ve uyuşturucu’ için gelinen bir yer olmaktan çıkarılıp güzel müzeler görmek, kültür ve sanatı yaşamak isteyenlerin geldiği şehir olmasının amaçlandığı belirtiliyor.

Ne Londra, ne Venedik

Pandemi öncesi yılda 22 milyon ziyaretçi alan Amsterdam’ın Londra gibi çok pahalı, Venedik gibi aşırı ziyaretçisi olan bir şehir olmayacağı şekilde planlanacağı belirtiliyor.
Konuyla ilgili olarak kentin turizmden sorumlu ajansı Amsterdam&Partners’in yayınladığı raporda şehrin sorunları anlatıldıktan sonra "Kovid öncesi duruma geri dönmekten kaçınmak gerekir. Şehri ve sakinlerini zenginleştiren sağlıklı bir ziyaretçi profili ve buna dayalı bir ekonomiyi esas alan bir plan olmalı” denlidi.

Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema, Bloomberg TV’de katıldığı programda konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Amsterdam’da turizmi yeniden yapılandıracaklarını belirterek şunları söylüyor:

Turistler yerel ekonomimizin önemli bir parçasıdır. Turistler şehrimizin güzelliği, müzelerimiz ve gece kültürümüz için geliyor. Bu noktada yaşanan istenmeyen olaylar gelenler içindeki küçük bir azınlıktan kaynaklanıyor.

Amsterdam’ı turizmde ne Londra ne de Venedik olmayacak bir plan hazırlıyoruz.

Bir kesimin değil her kesimin şehri

İki sorunu çözmemiz gerekiyor. İlk sorun benim Londra sorunu dediğim şey: Şehrimiz çok pahalı hale geliyor. Bu aynı zamanda uluslararası bir şehir olmanın ve burada yaşayan birçok gurbetçinin olmasının bir parçası. Ama orta sınıflar için sonuçları var. Amsterdam'da en yüksek gelirliler dışında ev bulmak çok zor, bu yüzden orta sınıfımız; öğretmenler, polisler, sağlıkta çalışanlar şehri terk ediyor. Bir şehrin uzun vadede ayakta kalabilmesi için sosyal istikrara ve orta veya alt sınıflardan insanların kendilerini evlerinde hissetmelerine ihtiyacımız var.

İkinci sorunumuz Venedik sorunu: Burada yaşayan insanlar özellikle şehir merkezinde yabancılaşıyor, çünkü burası artık şehirlerinin bir parçası değil. Amsterdam'dan gelen insanlara ev sahipliği yapmak ve aynı zamanda uluslararası ziyaretçileri ve turistleri ağırlamak için yeni bir denge bulmalıyız."

Seks ve uyuşturucu endüstrisi kabul edilemez

Amsterdam uyuşturucu ve fuhuş açısından uluslararası alanda ticarileştirildi. Amaçlanan bu değildi

Örneğin, diğer Avrupa şehirlerinden olabildiğince çok insanı çekmek üzerine kurulu bile seks endüstrisi oluşmuş. Bu, artık kabul edilemez.

Pek çok ziyaretçinin sadece fotoğraf çekmek için gittiği kırmızı fener bölgesinde değişiklikler yolda. Kırmızı Fener bölgesindeki başka sorunlar da var. Bunlar arasında organize suç örgütlerinin faaliyetleri de var.

Bir diğer konu da Amsterdam'ın pek çok kişinin esrar aramak için gittiği “Cafe Shoplar”. Uluslararası ziyaretçilerin talebiyle esrar pazarı artmış ve bu büyüme organize suçlarda da artışa neden olmuş. 

Eylül ayında şehir meclisinde Cafe Shoplar’da esrar satışının yasaklanmasına ilişkin bir toplantı yapılacak.

Amsterdam yeni turizm planı için öneriler

  • 2025 yılına kadar değer katan ve rahatsızlığa veya aksamalara neden olmayan bir ziyaretçi ekonomisi yaratılmalı,
    - Şehir yaşamak, çalışmak ve ziyaretçileri ağırlamak içindir. Ziyaretçiler, şirketler, konferanslar ve yetenekler, şehre ve sakinlerine değer katarlarsa ve herhangi bir rahatsızlık veya aksamaya neden olmazlarsa memnuniyetle karşılanırlar.
  • Ziyaretçi ekonomisi, şehrin amaçlarına ve sakinlerinin refahına ve refahına katkıda bulunur. Sakinlerin yaşam kalitesini ve ziyaretçilerin deneyimlerini güçlendirmeyi amaçlar.
  • Turizm, sürdürülebilir tüketime, sürdürülebilir hareketliliğe, atık yönetimine ve yeşillendirmeye dayanan döngüsel bir ekonomiye bağlılık ile ekolojik olarak sürdürülebilir olmalıdır.
  • Ziyaretçi ekonomisi, girişimciler, kültürel kurumlar ve hükümet ile stajyer pozisyonları ve geleceğe yönelik işler için gelir sağlar.