Ahmet Özhan Cerrahi Tarikatı şeyhi oldu!

İSTANBUL Karagümrük'te merkezi olan Cerrahi Tarikatının yeni şeyhi belli oldu. Son şeyh Tuğrul İnançer'in ölümünün ardından yerine Tasavvuf müziği sanatçısı Ahmet Özhan Cerrahi tekkesi lideri oldu...


  • Kayıt: 25.09.2022 09:45:12 Güncelleme: 25.09.2022 15:14:43

Ahmet Özhan Cerrahi Tarikatı şeyhi oldu!

İSTANBUL Fatih Karagümrük’teki Cerrahi Tekkesi’nin son postnişini Ömer Tuğrul İnançer 76 yaşında vefat edince yerine kimin lider olacağı merak konusuydu. Elit ve eğitimli kesimlerin ilgi gösterdiği Cerrahi tarikatının başına şarkıcı Ahmet Özhan'ın geleceği söyleniyordu. Bu konuda yeni bir gelişme gündeme düştü. Ahmet Özhan Cerrahi Tarikat lideri olarak koltuğa oturdu. Ahmet Özhan, Cerrahi tekkesi müridi olan Gökhan Özoğuz, Mazhar Alanson, Cem Yılmaz, Uğur Pektaş gibi ünlü isimlerin yeni şeyhi oldu. Cerrahi Tekkesi özellikle kadınlara tanıdığı haklarla diğer tarikatlardan ayrılıyor. Peki nedir bu cerrahilik, Ahmet Özhan nasıl şeyh oldu işte detaylı bilgiler:

İSTANBUL Karagümrükte merkezi olan Cerrahi Tarikatının yeni şeyhi belli oldu. Son şeyh Tuğrul İnançer'in ölümünün ardından yerine Tasavvuf sanatcısı Ahmet Özhan Cerrahi tekkesi lideri oldu. Ahmet Özhan'ın postnişine oturduğu Cerrahi tekkesine üye bir çok ünlü isim var. Gökhan Özoğuz, Mazhar Alanson da onlardan biri...  Peki Cerrahilik nedir? Ahmet Özhan nasıl Cerrahi postnişini oldu.

Cerrahi Tarikatı son lideri kimdi?

Avukat, mutasavvıf ve yazar Ömer Tuğrul İnançer, Fatih Karagümrük’teki Cerrahi Tekkesi’nin son postnişiniydi. Türk Tasavvuf Musikisini Koruma ve Yayma Cemiyeti’nin yöneticisi de olan Ömer Tuğrul İnançer 4 Eylül 2022'de 76 yaşında vefat etti. Fatih Camii’nden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla büyük bir kalabalıkla kaldırılan cenazesi Nureddin Cerrahi Tekkesi’nde defnedildi.

Ahmet Özhan Cerrahi Tarikatı şeyhi oldu! Cerrahilik nedir Gökhan Özoğuz ve Mazhar Alanson'un tekkesi

Ahmet Özhan tarikat lideri oldu

Cerrahi tarikatının yeni lideri İnançer'in vefatının ardından Türk Sanat Müziği sanatçısı Ahmet Özhan oldu. Ahmet Özhan, son tarikat lideri Ömer Tuğrul İnançer'e vekalet ediyordu. Ahmet Özhan 17 yaşından beri Cerrahi tarikatına mensup. Tarikatta Ömer Tuğrul İnançer’in olmadığı günlerde meşkleri yönetiyordu. Cerrahi tekkesinin sahne dünyasından bir çok ünlü müridi bulunuyor. 

Ahmet Özhan kimdir aslen nereli kaç yaşında?

Türk Sanat Müziği'nin ünlü ismi Ahmet Özhan artık bir şeyh olarak Cerrahilerin başına geçti. Türkiye onu Ahmet Özhan ismi ile tanımış olsa da asıl ismi Ahmet Şükrü Kadıöz'dür. 26 Ağustos 1950 yılında doğan Ahmet Özhan Şanlıurfalıdır. 72 yaşında olan Ahmet Özhan, 17 yaşından beri Cerrahi tekkesi müridlerinden biriydi. 

Ahmet Özhan'ın evlilikleri ilk eşi kimdir son eşi Hale Soygazi ile...

Cerrahi Tekkesi postnişini olan Ahmet Özhan 3 evlilik yaptı. Bu evliliklerden ilkini ünlü oyuncu Hale Soygazi ile 1976 yılında yaptı. O dönem magazin gündemine oturan bu evlilik 1985 yılında bitti. Ahmet Özhan Hale Soygazi'den boşandıktan bir yıl sonra 1986 yılında bu kez Hatice Özhan ile evlendi. Bu evliliği de 2013 yılında sonlandı. Ahmet Özkan boşandığı yıl yeniden nikah masasına oturdu ve son eşi Filiz Akbulut ile evlendi. Şu anda hala Filiz Akbulut ile evli. 

Ahmet Özhan'ın çocukları oğlu da Cerrahi...

3 evlilik yapan Ahmet Özhan'ın bu evliliklerinden 2 çocuğu bulunuyor. Ahmet Özhan'ın Özgül Özhan adında bir kızı ile Özcan Özhan adında bir oğlu var. Bu çocukları ikinci eşi Hatice Özkan'dan dünyaya geldi. Oğlu (yukardaki fotoğrafta ayakta sağda) Özhan Özhan da babasının izinden giderek Cerrahi tarikatı müridlerinden oldu. 

Ünlü cerrahiler kimler?

Cerrahiler Osmanlı döneminde olduğu gibi seküler yaşam biçiminin dışlanmadığı, yüksek eğitimli ve elit kesimlerin itibar ettiği bir dini grup olarak dikkat çekiyor. Bu özelliği dolayısıyla da sahne hayatından bir çok ünlü ismi kendisine çekiyor. Cerrahi tekkesinin müdavimleri arasında Mazhar Alanson, Gökhan Özoğuz, Sami Özer, Cem Karaca, Ali Taran, Uğur Pektaş, Hasan Kaçan gibi isimler bulunuyor. Mazhar Alanson verdiği bir röportajda Cerrahiliğin ünlü ismi Muzaffer Ozak ile tanışmasını hayatındaki iki dönüm noktasından biri olarak tanımlamıştı.  

Cerrahilik nedir? Kurucusu Nureddin Cerrahi kimdir?

Cerrahilik, Halvetiyye Tarikatı’nın günümüze ulaşan kollarından biridir. Cerrahilik tarikatının kurucusunun ismi Nureddin Cerrahi'dir. Tarikat Cerrahpaşa semtinde gelişmiştir. 1703 tarihinde kurulan Cerrahilik tarikatının sadrazam, kadı, müderris, asker, imam, hattat, zanaat erbabı, esnaf gibi çeşitli toplum kesimlerine mensup toplam 21 şeyhi olmuştur.  Tarikatın son lideri Ömer Tuğrul İnançer'di. 

Cerrahilikte kadınlar halife olabiliyor

Cerrahilerin günümüzdeki tekkesi Karagümrük’teki faaliyet gösteriyor. Cerrahi tekkesine modern, eğitimli, kentli kadınlar ilgi gösteriyor. Tekke içinde katı bir harem-selamlık uygulaması yok. Diğer tarikatlardan farklı olarak Cerrahilikte kadınlara da hilâfet veriliyor. Şeyh İbrahim Fahreddin Efendi’nin Fatma Mükerrem, Emine Binnaz ve Emine Nimet Bacı adlı üç kadın halifesi vardı. İcazetnameye sahip olan halifeler taç ve hırka giydirmeye ve esmâyı tekmil ettirmeye yetkili oluyorlar. 

Cerrahilerin en ünlü şeyhi Muzaffer Ozak kimdir

Son yüzyılda Cerrahi tekkesinin en ünlü şeyhi Muzaffer Ozak olmuştur. Muzaffer Ozak döneminde (1964-1985) Cerrahi tekkesi topluma açılarak yeni bir karakter kazandı. Cerrahi Tarikatı Batı dünyasına ve Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar ulaştı, buralarda da tekkeler açıldı. 

Cerrahi tekkesinin Robert kolejli ismi

Tarikatın Amerika’daki bir kolunun başında aynı zamanda ressam, iş adamı, sanat tarihi hocası da olan ve 2018 yılında vefat eden Tosun Bayrak vardı. Can Yücel, Bülent Ecevit, Rahşan Ecevit gibi isimlere yakınlığıyla bilinen Tosun Bayrak, Robert Kolej mezunuydu.

Cerrahilikteki kurallar

Cerrahi tekkesinde ibadetlerde diz üstü oturmak tarikatın adablarından sayılıyor. Sır saklamak, şeyh huzurunda az konuşmak şeyh ne verirse kabul etmek gibi tarikat kuralları bulunuyor. Cerrahi tarikatı esasları 4 bölüme ayrılıyor.
1-Adab (diz üstü oturmak, sır saklamak, şeyh huzurunda az konuşmak, şeyhi nazardan çıkarmamak, şeyh ne verirse kabul etmek, mahlûkata hor bakmamak)
2-Ahkam (meveddet, sehâvet, yakın, sabır, tevekkül, tefekkür)
3-Bina (tövbe, teslim, zühd, kanaat, takvâ)
4-Ahbab (ihsan, zikir, terk, havf, recâ) denilen dört bölüme ayrılır.

©İnternethaber