Hollanda’nın İnsan Kaynakları Fakirliğine Karşı Yeni Yasal Tedbirler

Hollanda Temsilciler Meclisi’nde (Tweede Kamer) VVD ve D66 partilerinin 2023 Bütçe görüşmeleri esnasında partime (deeltijd) çalışanların fulltime (voltijd) çalışmasını teşvik edecek önerge (Motie) kabul edildi...


  • Kayıt: 25.09.2022 10:06:03 Güncelleme: 25.09.2022 10:45:31

Hollanda’nın İnsan Kaynakları Fakirliğine Karşı Yeni Yasal Tedbirler

Hollanda Temsilciler Meclisi’nden tam gün çalışana ekstra ikramiye bonus teklifi 

Yeni Meclis önergesinin aralık ayına kadar hazırlanması ve tamamlanması beklenmekte olup, yeni önergenin yasalara uygunluğu Hollanda Danıştayı

(De Raad van State) tarafından olumlu bulundu.

Hollanda’da var olan iş ve insan gücü açığına (vacatures ) çözüm bulunamıyor.

400 binin üzerinde çalışacak yeni eleman bulunamaması etkili ve yetkili kurumların olan açığın kronik olduğunu, var olan düzenlemelerle çözülemeyeceğini kabul etmiş durumdalar.

Yeni bir yasa ile bu yılın aralık ayında kabulü istenen yasada, yarım gün veya hafta ( Partime ) çalışanların tam gün ( Fulltime ) çalışması durumunda bir ikramiye (bonus ) ile ödüllendirilmeleri ve ekstra verilen ek kazancın vergiden muaf tutulmasını, alınan ek kira ve sağlık yardımı gibi desteklere olumsuz etki yapmaması istendi.

Bu arada Hollanda’nın İnsan Hakları Kurumu (Het College voor de Rechten van de Mens ) yeni yasa önergesinin ayrımcı olduğunu ve bayanların daha çok partime olarak çalıştıklarını belirttiler.

İşverenler acilen çözüm istemekteler

Ekonomik büyümeyi, gelir ve kazancı istenen düzeyde gerçekleşmesi için işverenler uzun süredir kronik olan “insan kaynakları fakirliği “ ( vacature ) sorununa çözüm istemekteler.

Gelecek günlerde işverenlerin çalışanına daha çok ücret ödemeye ve ekstralar vermeye ( Eğitim. Tatil, bisiklet, tablet, telefon ve araba gibi) hazırlıklı olduğunu söyleyebiliriz.

Son günlerde kendi çalışanı memnun etmek ve başka bir firmaya geçiş yapmasını engellemek artık işverenlerin yeni insan kaynakları politikaları olmuş durumda. Artan Gaz ve elektrik giderlerini destekleyen ve karşılayan işverenlerin olduğunu da basından okumaktayız.

Lahey / Nejat SUCU