Hollanda Lahey Belediye Başkanı özür diledi

Hollanda'da Belediye Başkanı Jan van Zanen, törende yaptığı konuşmada önemli bir tarihte olduklarını belirterek şehrin kölelik ve koloni tarihindeki rolü nedeniyle özür diledi...


  • Kayıt: 21.11.2022 18:01:26 Güncelleme: 21.11.2022 18:26:09

Hollanda Lahey Belediye Başkanı özür diledi

Hollanda'nın Lahey kentinde Belediye Başkanı Jan Van Zanen, ülkenin idari başkenti olan Lahey’de ulusal tiyatro binasındaki törende konuşma yaptı. Van Zanen, şehrin kolonyal tarih ile yüzleşmesi bakımından önemli bir günde olduklarını belirtti.

Etnik çeşitlilliğin yoğun olduğu törende Van Zanen, özür dilemenin çekilen acıları unutturmadığına da değinerek "Atalarımızın köleliği ve kolonyalizmi desteklemesi ve yararlanması sebebiyle Lahey Şehir Konseyi adına en içten özürlerimi sunarım" sözlerini kullandı.

Geçmişte yaşananlardan mevcut yönetimin sorumlu tutulmamasına da vurgu yaparak "Bugünkü Lahey şehrinin yönetimi ve sakinleri yaşanılanlardan dolayı suçlanamaz" dedi.

Van Zanen, şehirde yaşayanların yüzde 20'sinin atalarının geçmişte kölelik ve kolonyalizm mağduru olduğunu ifade ederek, yaşanan acıları 'şehrin ortak tarihinin' parçası haline getirmeyi amaçlayan kapsamlı bir programı hayata geçireceklerini ifade etti.

Daha önce kölelik tarihindeki rolleri nedeniyle özür dileyen şehirler arasında Amsterdam, Rotterdam ve Utrecht vardı.

Hollanda hükümetinin de ülkenin kölelik tarihindeki dahli sebebiyle resmi özür dilemesi bekleniyor.
Öte yandan, 2023'ün köle ticaretini anma yılı ilan edilmesinin düşünüldüğü de açıklanmıştı.