Hollanda hastaneleri zarar etme riskiyle mi karşı karşıya?

Hollanda Hastaneler Birliğince, Finance Ideas Kurumuna ülkede bulunan 56 hastanede araştırma yaptırıldığı açıklandı...


  • Kayıt: 26.11.2022 10:30:26 Güncelleme: 26.11.2022 10:30:26

Hollanda hastaneleri zarar etme riskiyle mi karşı karşıya?

Bugün çıkan bir haberde, Hollanda Hastaneler Birliğince (NVZ), Finance Ideas Kurumuna ülkede bulunan 56 hastanede araştırma yaptırıldığı açıklandı. Personel ve enerji maliyetlerinin etkisiyle zarar riskiyle karşı karşıya olduğu sonucu çıktı. Peki neden?

Hollanda Hastaneler Birliği (NVZ), Finance Ideas'a yaptırdığı bir araştırma bugün haber olarak dünya basınına düştü. Ülkede bulunan 56 hastanede yapılan araştırma personel ve enerji maliyetlerine işaret ediyor. Peki ne kadarı zarar edecek? Ne kadarı kapanma riskiyle karşı karşıya? Bu Hollanda'da sağlık sistemi sorununa yol açar mı? Sağlık sistemi çökmemesi için ne yapılmalı? Bunun gibi yüzlerce soru akıllarda dolaşıyor.

Enflasyonun yüksek olması Avrupa'yı zorlamaya başladı. Dünyadaki yavaşlama nedeniyle, oluşan kriz ortamı ve tedarik zincirinden lojistiğe tüm aşamaların çıkmaza girmesi tüm dünyayı zorluyor. Özellikle Rusya - Ukrayna savaşının ve etkilerinin hissedilmesiyle birlikte artık enflasyon özellikle Avrupa ülkelerinde hissedilmeye başlandı. 

Enflasyonlar birlikte personel maaşlarının artışı, ciddi yapısal sorunları gizleyen Avrupa için ciddi sistemsel sonuçlar ortaya çıkarıyor. İlgili haberde, ülkede enflasyonun yüksek olması ve personel ve enerji maliyetlerinin artışı nedeniyle hastanelerin yüzde 90'ının gelecek yıl zarar etme riski ile karşı karşıya olduğu bilgisi yer aldı.

Hastaneler zam yapmak istiyor

Hollanda'da hastanelerin yükselen enerji ve personel maliyetlerini karşılayamadıkları belirtilen haberde, ücret maliyetlerini karşılamak için daha fazla gelir elde etmek amacıyla sağlık hizmeti ücretlerini artırmasına izin verilmediği duyuruldu.

Hollanda Sağlık Bakanlığı'ndan yardım isteyen hastaneler, sağlık sigorta şirketlerine yönlendirilmesi ülkede tepkiye neden oluyor.

Hollanda Hastaneler Birliği'nden uyarı

NVZ Başkanı Ad Melkert’in araştırmanın sonucunu “rahatsız edici” olarak değerlendirdiği belirtilen açıklamada, sağlık sigorta şirketlerinin buna henüz yanaşmadıklarına ve zamanın giderek daraldığına dikkati çektiği vurgulandı.

Haberde Melkert’in, hastanelerin hastalar için daha iyi bakım yapması gerekirken yatırıma ihtiyaç duyacak hale geldiğini belirttiği aktarıldı.

Hastanelerin gerekli yatırım için çalışmalara başlamasına rağmen sağlık sigorta şirketleri, konuya duyarsız davranıyor. 

Hastaneler kapanır mı? Sistem çöker mi?

Hollanda'da hastanelerin maddi sorunlarla boğuşması akla Hollanda'da hastanelerin geleceğinin ne olacağı ile ilgili soruları akla getiriyor. Peki, eğer sorun çözülmezse ne olacak? Bu sorunun cevabı konusunda bir öngörüde bulunmak zor. Ancak, ülkenin sağlık sisteminin çökmesine kadar gidecek bir sorunun ortaya çıkmasından endişe ediliyor. Bu nedenle, sorunun bir an önce hallolması bekleniyor.