Türkiye ile Hollanda Arasındaki Ticari Gelişmeler masaya yatırıldı

UID Hollanda Nijmegen ve Arnhem şubesi gençlik kollarının organize ettiği “Türkiye ile Hollanda arasında ticaret” semineri Ala Royal Weddings Druten salonunda gerçekleştirildi...


  • Kayıt: 26.11.2022 19:18:58 Güncelleme: 26.11.2022 19:18:58

Türkiye ile Hollanda Arasındaki Ticari Gelişmeler masaya yatırıldı

Programa, Rotterdam Ticaret Ateşesi Veysel Parlak, UID Hollanda Başkanı Hasan Tekten, Müsiad Hollanda Başkanı Ali Köklü, UID genel merkez gençlik kolları başkanı Ebubekir Küçükkök ve çok sayıda UID’li gençler ile iş insanları katıldı.

Seminerde; Ali Türk (NedLine Transport & Logistics), Mustafa Keskin (PMK Design), Hakan Yaşar (Bridge IT), Veysel Parlak (Rotterdam Ticaret Ateşesi) birer konuşma yaptılar.

Açılış konuşmasını Hollanda UID gençlik başkanı Cafer Ateş ve UID genel merkez gençlik kolları başkanı Ebubekir Küçükkök yaptı. Yaptıkları kısa konuşmada, Seminerimizin amacı, girişimci olmak isteyen gençlere, destek olmak ve onları geliştirmek.

Daha sonra Hollanda’nın en prestijli dergisi Platform ve Kadın Dergisi’ne kapak olan NedLine Transport & Logistics CEO’su Ali Türk konuşma yapmak üzere kürsüye davet edildi. Ali Türk geçmişten günümüze çalışmalarını ve gelmiş olduğu konumu anlattı.

Yoğun ilgi gören konuşmasında şu konulara değindi: 2001 yılında 17 yaşında iken Hollandaya geldim şu an Transport ve Lojistik alanında faliyet göstermekteyim ve aynı zamanda da Musiad Hollanda Lojistik başkanlığı görevini yürütmekteyim.

Firmamız hakkında bilgi verecek olursam firmamız Transport ve Lojistik olmak üzere her iki sektörüde faliyet göstermektedir.

Ali Türk; 2006 yılında bir minibüs ile çıktığımız bu yolda şu an itibariyle, Hollanda’da 4 yerde, NieuwVennep, Hoofddorp, heerhugowaard, Eindhoven, Belçika’da Lummen’de ve Turkiye’de Istanbul olmak üzere toplam 6 tane şubesi olan bir kuruluş haline gelmiştir.

Firmamız, 175 den fazla kişiye iş istihdamı sağlamaktadır.

Filomuz 125 araç ve 200 den fazla dorseden oluşmaktadır. Araçlarımız arasında küçük minibüs ve Tır bazında büyük araçlar bulunmaktadır. Müşterilerimize transport alanında bütün hizmetleri sunmaktayız.

Aktif olarak Hollanda, belcika, almanya, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerine hizmetimiz bulunmaktadır. Turkiye Avrupa arası nakliyelerimizi şu an Turk tedarikçi firmalar ile karşılamaktayız.

Hava taşımacılığı alanında firmamız konum olarak Schiphol uluslararasi havalimanına yakın olmasının avantajlarını kullanmakta olup büyük talep almaktadır.

Ayni sekilde Rotterdam ve Antwerpen gibi limanlarda da kendi öz araç ve şasilerimizle günlük onlarca deniz üzerinden Konteyner taşımacılığı yapılmaktadır.

Lojistik alanında müşterilerimize verdiğimiz hizmetlerin başında kendi depolarımızda gümrükleme, depolama, elleceme, etiketleme, fulfilment hizmetleri vermekteyiz. Bizim avantajımız transport ve lojistik her ikisinide aynı çatı altında topladığımız için başka firmalara bağlı kalmadan bütün işleri kendi içerimizde organize edebilmekteyiz.

Bildiniz üzere transport olmadan lojistik ve lojistik olmadanda transport işi yapılamaz.

Ali Türk,Turkiye ile görüşmelerimiz yoğun bir şekilde devam etmekte. Bizim, Turkiye’de hızlı bir şekilde faliyete geçirmek istediğimiz hizmetlerin başında E-ticaret ürünlerinin düşük fiyatlara Turkiye’den Avrupa’ya gönderilmesidir.

Şu an Turkiye’den Avrupaya çıkan ürünler için ciddi maliyetler ödenmektedir bunun sebebide, gönderilerin Uluslararası isim yapmış büyük birkaç firma uzerinden gitmesidir. Bu firmalar, sayı olarak az oldukları için fiyatları istedikleri gibi yükseltip indirebilmekteler, bundan dolayı Türk E-Ticaret firmalarımız büyük meblağlar ödemek zorunda kalıyorlar ve buda doğal olarak Avrupadan sipariş veren kişiye yansıtılıyor.

Turkiye çıkışlı ürünler, bu büyük firmalara bağlı olarak adet bazında gönderildiği için maliyetleri çok yüksek oluyor.

Bizim Turkiye'de uygulamak istediğimiz hizmetin başında Turkiye’den Avrupa'ya satışı yapılan E-Ticaret ürünlerini Istanbul’da toplamak ve toplu bir şekilde Hava veya kara yolu aracılığıyla Hollanda’daki depomuza göndermek, bu şekilde Turkiye’den Avrupa'ya ürünler toplu şekilde gönderildiği için maliyetler posta maliyetleri seviyesine düşecektir.

Başlıca Sorunlarımız

Ali Türk, Sektördeki problemlerimizin başında güvenilir eleman geliyor, eleman konusunda ciddi problemler çekiyoruz. Hollanda’da şoför talebimizi karşılayamadığımız için Avrupanın diğer ülkelerinden şoför arayışlarına giriyoruz.

Ukrayna ve Rusya savaşıyla birlikte akaryakıt fiyatlarıda bizim sektörü ciddi anlamda etkilemiştir.

Yeni ve ikinci el araçlardada ciddi artışlar olmuştur.

Gençlerimize Lojistik alanına atılmalarını tavsiye ederim. Holanda’da lojistik alanında eğitim alsınlar ve bu sektöre girsinler.

Lojistik ve transportta da gelecekte devamlı artış olacak diye tahmin ediyorum bununda sebebi online yapılan siparişlerin artması.

İş İnsanı Mustafa Keskin (PMK Design) ise yaptığı konuşmada Türkiye ile yaptığı ticarette yaşadığı sıkıntıları dillendirdi. Bunun yanında markalaşma, isim hakkı gibi konularda değine Keskin isim hakkını onaylatmak için 6 ay uğraştığını belirtti.

Hakan Yaşar (Bridge IT) iş yerlerindeki haberleşme ve internet ortamında gelinen son teknolojik gelişmeler ve siber saldırılar hakkında bilgi verdi.

Hollanda, Türkiye ile ticaret yapan ilk 10 ülke arasında birinci sırada

Günün son konuşmacısı Rotterdam Ticaret Ateşesi Veysel Parlak, Hollanda Türkiye arasında ticari iliklere değindi. Parlak, Hollanda Türkiye’nin en fazla dış Ticaret yaptığı ilk 10 ülke arasında birinci sırada olduğunu belirtti. Türkiye’deki bir markayı Avrupa ülkelerine taşıyan şirketlerin masraflarının belirli bir süre Türkiye tarafından karşılandığını belirterek Türkiye ile ticari ilişkilerin artırılması yönünde gayret gösterilmesini önerdi. Gençlerin geleceğimiz olduğunu belirten Parlak, mutlaka gençlerin okullarını bitirerek ticaretle yakından ilgilenmelerini önerdi.

Program karşılıklı sohbet ortamında devam etti. Program sonunda UID Hollanda Nijmegen ve Arnhem şube gençlik kolları başkanlarının rozetleri takıldı.

Druten / Tarık OKAN