Huri Şahin Hollanda’nın ilk Türk kadın Belediye Başkanı oldu

Hollanda Kralı Willem Alexander'ın Belediye Başkanlığı kararnamesini imzalaması ile birlikte Adanalı Huri Şahin’in Hollanda’nın ilk Türk kadın Belediye Başkanı oldu...


  • Kayıt: 27.11.2022 10:51:32 Güncelleme: 27.11.2022 10:51:32

Huri Şahin Hollanda’nın ilk Türk kadın Belediye Başkanı oldu

Ekim ayının ikinci haftasında İçişleri ve Krallık İlişkileri Bakanı Bruins Slot’un önerisi üzerine Bakanlar Kurulu’nun atanması için aday gösterip, Kral Willem Alexander’a Rijswijk Belediye Başkanı olarak önerdiği Huri Şahin’in Kraliyet Kararnamesi imzalandı. Kararnamenin imzalanmasının ardından resmen Rijswijk Belediye Başkanı olarak bir ilke imza atan Şahin, “Hollanda’da Belediye Başkanı olan ilk Türk kadın” ünvanını eline geçirdi.

Şahin Rijswijk Belediye Başkanlığı koltuğuna 12 Aralık 2022 tarihinde oturacak.

RİJSWİJK BELEDİYE BAŞKANI HURİ ŞAHİN KİMDİR?



Hollanda Deventer doğumlu ve Zoetermeer’de ikamet eden Huri Şahin 47 yaşında, hem siyasi çevrelerce hem de toplum içinde tanınan ve sevilen bir kişilik. Bu yıl mart ayında Lokaal Rotterdam Vakfında direktör olarak göreve başlayan Şahin aynı zamanda Vestia Denetleme Kurulu, Kamu Yönetimi Konseyi ve Amsterdam Ev Doktorları Denetleme Kurulu üyelikleri görevlerini de yürütüyor. 

Şahin bu yıl Nisan ayında da Delft’te STIP, D66, GroenLinks, PvdA ve ChristenUnie arasında yürütülen koalisyon görüşmelerinde de “arabulucu” olarak görev yaptı.

Hollanda’da Belediye Başkanları nasıl seçiliyor?

Hollanda Monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Seçimlerde, belediye meclislerine seçilecek üyeler için oy verilir. Belediye başkanlarının atanması / seçilmesi farklıdır.
Belediye Başkanlığı koltukları için, İçişleri Bakanlığı bir başvuru ilanı yayınlar. İlanda beldenin nüfusu ve verilecek olan maaş da belirtilir.
( Örneğin:5 bin nüfuslu belde için 7 bin euro, 50 bin nüfuslu belde için 12 bin euro )
Belediye Başkanlığı için başvuracak kişiler, ilgili vilayetin valisine mektupla başvurular.

Bu başvuruda kendilerine refarans verecek olan iki kişinin adları, adresleri ve telefon numaraları yazılı olacak.
Başvurular, Vali ve Güvenlik Komisyonu tarafından incelendikten sonra saptanan adaylar İçişleri Bakanı’na bildirilir. İçişleri Bakanı, teklifini Bakanlar Kurulu’na sunar.
Bakanlar Kurulu’nun saptayacağı aday Kral’a sunulur. Aday, Kraliyet Kararnamesi ile ilgili beldenin Belediye Meclisi’e havale edilir.

nhaber