Sosyal Geçim Yardımı Bijstand Yasasında Düşünülen Önemli Değişiklikler

Hollanda’da sosyal geçim yardımı ödeneği “Bijstand/ Participatiewet “alanlar son yıllarda sıkı bir kıskaca alınarak her yaptığı ve nereden buldun, nerede harcadın, ne zaman para harcaması yaptın gibi sorular ve yıllık denetimlerle başları ağrımaya devem etmekteydi...


  • Kayıt: 01.12.2022 14:12:30 Güncelleme: 01.12.2022 14:12:30

Sosyal Geçim Yardımı Bijstand Yasasında Düşünülen Önemli Değişiklikler

Mark Rutte koalisyonu, insani değerlerin yeniden gündeme geleceğini Hükümet programında belirtmişti. Fakirlik, katılım ve emekli sandıklarından sorumlu bakan Carola Schout ‘un yasa önergesini Temsilciler Meclisi'ne göndermiş bulunmakta.

Yeni yasa var olan cezai yaptırım yerine insanlara katılım ve çalışmaya hazırlamakta daha etkili ve verimli olacağı düşünülüyor. Bakanın yapmış bulunduğu açıklamaya göre; “Kuralların değil, insani değer/ merkezli yasa ve yürütme olacağını belirtmiştirYeni yasa bu yılın Aralık ayı içerisinde Hollanda Temsilciler Meclisi'nde görüşülecek ve 1 Temmuz 2024 ‘de yeni yasanın yürürlüğe girmesi beklenmekte.

Hollanda fabrika ayarlarına geri mi dönüyor? 

Yasal değişiklikler neleri içeriyor ?

• Ödenek alarak bir çalışma ve istihdam daha da kolay olacak.

• Ödenek alanlar bir yılda 1200 avroya kadar bağış kabul edebilecekler.

• Geçim yardımı Bijstand ödeneği alanlar bir yıl boyunca, ödeneklerinin yüzde %15‘i kadar ekstra kazanabilecekler. Gerekirse extra kazanma süresi uzatılabilecek.

• Hasta bakımı için (mantelzorg) başka biriye, birlikte ikamet etmesi durumunda. ödeneğinden kesinti yapılmayacak.

• İş arayanlara destek bütçesi (Bufferbudget) imkânı sunulacak.

“Boete “ dediğimiz Sosyal cezai yaptırımlardan artık konuşulmayacak. Bireysel duruma bakılacak ve Uygun bir rehberlik ve yardım hizmeti verilecek. Her ne kadar belediyelere verilecek olan yasanın imkanları genişletilse de, var olan belediye yönetimlerin sosyal ödenek ve toplum ilişkileri yönünden belediyeler farklılıklar gösterebilecek.

Yasada , dengeli ve insanı değerlerin verilmesini insanların cezalandırılmaktan çok, teşvik edilmesi ve gereken desteğin verilmesi gerektiğini belirtmiş bulunmaktadır.

Köpeğime de sosyal geçim yardımı alabilir miyim?

Daha önce yazdığım gibi, sosyal insan ilişkisi kurma, , devam ettirme ve hareket etme yönünden bir köpek sahibi olmak olumlu. Kim bilir gelecekte bazı belediyeler sosyal geçim yardımı alanların sahip oldukları ev hayvanlarına da özel destek (Bijzonder bijstand) verebilecekler. Evet, Bijstand voor mij en voor mijn hond“. Neden olmasın?

Nejat Sucu

Sosyal Hizmetler Uzmanı