Sosyal Yardım Ödeneği Alanların Sayısı Düşmeye Devam Ediyor

2013’den bu yana Algemene bijstand , ABW dediğimiz yasa ile düzenlenen geçim yardımı alanların sayısı 396 bine düşmüş bulunmakta....


  • Kayıt: 01.12.2022 20:17:24 Güncelleme: 01.12.2022 20:17:24

Sosyal Yardım Ödeneği Alanların Sayısı Düşmeye Devam Ediyor

2013’den bu yana Algemene bijstand, ABW dediğimiz yasa ile düzenlenen geçim yardımı alanların sayısı 396 bine düşmüş bulunmakta.

Ödenek alanların sayısı daha da düşük olabilir!..

Bir ailenin aldığı Sosyal geçim yardımı ödeneği, eşler arasında, brüt ödenek olarak ikiye bölüştürülmektedir.

Aile Sosyal geçim yardımı ödeneklerinin bir ailede iki kişi adına ödeme yapıldığına göre, eşlerin ikisinin var olan şartlara eğitim ve iş arama zorunluluğuna sahip olduklarına göre evli (gehuwd ) ve birlikte yaşayanların (samenwonen) aldıkları ödenek, iki ödenek sayıldığından dolayı ödenekler alanların sayısı daha yüksek gözükmekte.

Batılı olmayan göçmenlerde oran daha yüksek

Hollanda Merkezi İstatistik Büro’su (CBS) tarafından yapılan araştırmada, ödenek alanların sayısında, erkeklerin oranı ve sayısı bayanlara göre daha az. AOW Emeklilik ödeneği yaşına kadar devam eden Bijstand dediğimiz Sosyal geçim ödeneğini alan erkek sayısı 169 bin, bayan sayısı 213 bin. Batılı göçmen sayısı 38 bin ve Faslı ve Türklerinde aralarında bulunduğu Batılı olmayan göçmenlerden toplam ödenek alanların sayısı 213 bin olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

Bijstand ödeneği alan göçmenlerin oranı yüzde %50‘leri geçmesinin en önemli nedenleri ise; Hollanda’ya yerleşen göçmenlerin, eğitimde yetersizlik ve Hollandaca dilini yeterli derecede bilmeme, yeterli kurumsal sosyal ilişkilere sahip olamama, ayrımcılık ve ırkçılık olduğu bilinmektedir.

Sosyal yardım kanunu 1 Ocak 1965 yılından itibaren yürürlükte. (De Algemene Bijstandwet/ABW), Hollanda’da bulunan 344 belediyenin Sosyal yardım daireleri (Sociale zaken/ Sociale dienst) tarafından yardımlar sunulmakta. Sosyal yardımlardan faydalanabilmek için, ikamet edilen bir belediye ve sürekli ikamet yani oturum izni (Verblijfsvergunning) gereklidir.

Lahey / Nejat SUCU