20 Ocak Bakü katliamında Şehit olanlar Hollanda'da anıldı

20 Ocak 1990 şehitlerimizi Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği lokalinde dualarla anıldı...


  • Kayıt: 21.01.2023 21:47:16 Güncelleme: 21.01.2023 21:57:15

20 Ocak Bakü katliamında Şehit olanlar Hollanda'da anıldı

Azerbaycan'da 20 Ocak 1990 tarihinde Sovyet ordusunun Bakü ve diğer illerde kadın ve çocuk ayırt etmeden gerçekleştirdiği katliamın kurbanları Hollanda Azerbaycan Turk kültür derneğinde anma programı düzenlenerek şehitler yaad edildi. Tarihe "Kanlı Ocak" adıyla geçen katliamın acısı, aradan 33 yıl geçmiş olmasına rağmen hafızalarda tazeliğini koruyor.

Program, Kur’an-ı Kerim tilaveti sonrası Şehitlere saygı duruşu ile başladı. Dernek başkanı Ilhan Askın’ın açılış konuşması ve 20 Ocak katliamını anlatan video gösterimiyle devam eden programda, şehitler için dualar edildi.

Programda konuk olarak bulanan zamanında olaylara görgü tanıklığı yapan, olayları yaşamış olan tarihçi Evez Abbasov yaşanan hadiseleri paylaşarak tarihin kara sayfalarına götürdü katılımcıları.

Funda İleri: İnsanlarımızın, katledilmesi dışında, kültürel miraslarının yanı sıra değerli kaynakları Azerbaycan’da halen sömürülmekte  

Aynı zamanda davetliler arasında bulanan Denk Partisi’nden Güney Hollanda Eyaleti 4. sıra tek kadın adayı Funda Ileri coğrafi bölgedeki yaşanan olayların Azerbaycan halkının sesinin her türlü mümkün olabilicek mertebelerden duyurulmasını sağlamamız gerektiğine dikkat çekti, bugünde olayların son bulmadığını aksine aynı şekilde devam ettiğini ve insanlarımız, katledilmesi dışında, kültürel mirasların yanı sıra aynı zamanda ekoterörizmin baş gösterdiğini ve değerli kaynakların Azerbaycan’da halen sömürüldüğünü dile getirdi.

Programın devamında konukların kendi görüşlerine ve sorularına yer verildi. Baskan Ilhan Aşkın, olayları bugün yaşanan Ukrayna- Rusya savaşına dikkat çekerek yaşananlara dünya basınındaki yerini değerlendi.

Program sonunda şehitler hayırına katılımcılara Ihsan yemeği verildi.

Lahey / Funda İLERİ