MÜSİAD Hollanda Resepsiyonuna yabancı konuklar ile birlikte İş Dünyasından ve STK’lardan Yoğun Katılım Oldu

Müsiad Hollanda’nın organize ettiği yeni yıl resepsiyonu Den Haag kentindeki harika mekanlardan Kurhaus’ta yapıldı...


  • Kayıt: 27.01.2023 18:23:09 Güncelleme: 28.01.2023 13:22:27

MÜSİAD Hollanda Resepsiyonuna yabancı konuklar ile birlikte İş Dünyasından ve STK’lardan Yoğun Katılım Oldu

MÜSİAD Hollanda Başkanı Ali KÖKLÜ: Hollanda Ticaret Odasında kayıtlı ve Türkiye doğumlu girişimci sayısı 33.746’ya çıkmıştır.

Resepsiyona; Amsterdam Başkonsolosu Mahmut Burak Ersoy, Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Andiç, Deventer Başkonsolosu Muammer Hakan Cengiz, Azerbaycan, Fas, Bosna Hersek ve Ürdün büyükelçilikleri, HOTIAD Başkanı Hikmet Gürcüoğlu, UID Hollanda Başkanı Hasan Tekten, Hollanda Türk Federasyon Başkanı Murat Gedik, TNOP Başkanı Durmuş Doğan, EUBA Hollanda başkanı Hasan Aras, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Adil Akaltun, Hollanda’nın tanınmış komedyenlerinden Faslı Najib Amhali, Denk Partisi Güney Hollanda Eyalet adayı Funda İleri ve Hollanda’nın değişik kentlerinden çok sayıda iş insanı ve STK temsilcisi katıldı. Bu sene yeni yıl resepsiyonunda dikkat çeken, çok sayıda yabancı davetli olması ve Faslı iş insanları idi.

Açılış, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Sunuculuğunu Genel Sekreter Özlem Şahin’in yaptığı resepsiyonda açılış konuşmasını MÜSİAD Hollanda Başkanı Ali Köklü yaptı.

Müsiad Hollanda Başkanı Ali Köklü: Toplam da 14 bini aşan üyesi ile Dünyada 76 ülkede ofis açarak şubeleşen MÜSİAD, bulundukları ülke içinde ortak hedef yolculuğunda kararlı bir şekilde yürümektedir.

MÜSİAD Hollanda Yönetim Kurulu olarak bizlerde, 120 girişimci üyelerimiz ile birlikte, yaşadıǧımız, ticaret yaptıǧımız, hatta vatandaşı dahi olduǧumuz Hollanda içinde aynı samimi ve güzel duygularla, daha iyi bir Hollanda inşasında iş insanları olarak katkımızı saǧliyoruz.

İş dünyasına olduğu kadar toplumun diğer kesimleri için de örnek bir eğitim, rehberlik, danışmanlık merkezi haline gelen, uygulama ve çalışmalarını profesyonel düşünce zeminine oturtan, entelektüel birikimini paylaşıma açan, “kamu yararına dernek” statüsüne sahip güçlü bir “Sivil Toplum Kuruluşu”dur.

MÜSİAD’ın misyonu; ulusal ve uluslararası düzeyde bağımsız ve bağlantısız hareket eden bir işadamları derneği olarak, önceden belirlenen ilke ve değerleri paylaşan , üyeleri arasındaki dayanışmayı geliştirmek ve kendi içinde sağladığı bu birlik ve beraberlik ruhuyla dünyamızın maddi ve manevi yönden gelişmesine katkıda bulunmaktır.

Fiyatların artmaya başladığı, tedarik zincirinin bozulduğu, bildiğimiz ticaretin yerini yeni dünya düzeninin aldığı, dijitalleşmenin en üst seviyelere çıktığı, personel sorunlarının zirve yaptığı bu dönem, belkide birlik ve beraberliğimizi arttırmamız gereken olumsuzlukları fırsata çevirmek için en uygun zaman.

Dünyanın dört bir yanındaki şubelerimizle gerek fiziksel olarak MÜSİAD EXPO da, gerekse online olarak ticari ilişkileri yürütürken, küresel değişim sürecinin nabzını tuttuk. Çalışmalarımızı dünyada yaşanan dönüşüme uyarladık.

Ülkemizde yaşanan gelişmelerin yakınen takipçisi olarak iş dünyamızın gelişmesinde katkı sağlayacak, ışık olacak bilmemiz gereken bilgilerden bazılarını sizlerle paylaşmak isterim.

Geride bıraktıǧimiz 2022 yılında Hollanda’da şirket sayısında yine ciddi bir artış görüyoruz. Bir sene içinde Hollanda’da şirket sayısı %5,7 artarak 2,2 milyondan 2,3 milyona çıktı. Bu sayının bu sene içinde stabil kalacaǧi tahmin ediliyor. Ticarette zirve ülkelerin önde gelenlerinden biri olan Hollanda’da bu yıl için hedef olarak belirlediǧimiz ana çalışma başlıklarımızdan ikisi şunlardır.

 Hollanda’da bayan girişimci sayısı 2013 yılında %33,7 iken 2022 yılında %37,3’e yükseldi

Bayan girişimcilerini önemsiyor ve onlarla daha yakınen temas içinde bulunarak, ortak çalışmaları geliştirmek istiyoruz.Mart ayı içerisinde kadın girişimcilerimize yönelik bir etkinliğimizde olacaktır.

Hollanda Ticaret Odasının geçen hafta açıkladıǧi raporda Hollanda’da bayan girişimci sayısında artış gözlemlendiǧini, bu rakamın 2013 yılında %33,7 iken 2022 yılında %37,3 oranında yükseldiǧini görüyoruz. Özellikle e-ticaretin bu artışta önemli faktör saǧladıǧi biliniyor.

Ali Köklü; Yine Hollanda Ticaret Odasından bize ulaşan verilere göre, girişimci olarak Ticaret Odasında kayıtlı ve Türkiye doğumlu girişimci sayısı 33.746, Surinam doğumlu girişimci sayısı 22.882, Fas doǧumlu girişimci sayısı ise 18.720 olarak açıklandı. Bu girişimciler ana vatanlarında doğmuş ve Hollanda’da ticaret yapan kişilerdir. Bu rakamların üzerine birde burada doǧup yetişen 3. nesli eklersek, sayıların nerelere çıktıǧını açık şekilde hesaplayabiliriz.. Gelin hep beraber bu potansiyelimizi dahada verimli kılmak için ortak çalışmalara imza atalım.

İkinci ana başlığımız, Hollanda ile yapılan ticaretlerin yanısıra geldiğimiz ülkelerimiz arasındaki ticari işbirliklerinin dahada artmasına vesile olarak, işbirliklerinin geniş kapsamlı olmasını sağlayabiliriz.

Dünya ticaretinde önemli söz sahibi olan Hollanda’da yaşamamızın avantajlarını değerlendirerek uluslar arası ticaretimizi dahada geliştirelim. MÜSİAD Hollanda olarak bizler bu gelişmenin lokomotif rolünü üstlenmeye hazırız ve bu gelişmeyi sizler ile birlikte çalışarak yürütmek istiyoruz.

İki hafta önce Surinam devlet başkanı sayın Santokhinin Hollanda ziyaretinde gerçekleştirdiǧimiz ticari heyet görüşmesinde bu sene içinde şubemizin öncülüǧunda iş gezisi organize etme kararı aldık. Bu tür iş gezilerini sizlerin desteği ve ortak çalışmalar doğrultusundada gerçekleştirerek çoǧaltmak istiyoruz.

Ali Köklü; Son zamanlarda artan ciddi enerji maliyetleri ve personel kıtlığı gibi olumsuz gelişmeler üretimde sorunlar yaşanmasına başlamıştır.

Avrupanın köşesinde başlayan bir savaş dünyada gıda ve enerji sektörünü derinden etkilemiştir.Bu sebeple bizimde partnerlerimizi çeşitlendirmemiz ve ticaretimizi farklı ülkelere yaymamızın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış bulunmaktayız.Örneğin Hollanda gibi gelişmiş ülkelerin ticaretlerinin devam edebilmesi için üretim yaptırabilecek yeni ülkeler arayışına girmelerine vesile olmuştur. Bu anlamda coğrafi ve ulaşım imkanları göz önünde bulundurularak,üretim için seçilen ülkeler arasında Türkiye önde gelmektedir.

Tatil öncesi karma bir network programı organize etmek amacındayız. 

Ali Köklü; Genel merkezimizin de önemsediği ve Türkiye’den de firmaların katılmak arzusunsuzda olduğu bu karma iş programında bizler gibi Hollanda’da yaşayan ve ticaret yapan siz değerli diğer ülke iş insanlarımız ile bir araya gelerek tanışarak doğduğumuz ve doyduğumuz ülkelerimiz arasındaki ticari ve dostluk köprülerini çoğaltmak amacındayız.

Değerli dostlar, sizlere Müsiad’ı anlatırken değinmem gereken konulardan olduğunu düşündüğüm Müsiad ticaret ofisi ve Müsiad ınvest birimlerinden de kısaca bahsetmek istiyorum.

Bütün bu gelişmeler değerlendirilerek bizlerde Müsiad bünyesinde MTO yani Müsiad ticaret ofisi oluşumunu hayata geçirdik.Genel merkez kontrolünde olacak olan bu birim uluslararası arenada karşılıklı şirket eşleştirmeleri yapacaktır ülkelerin ithalat ve ihracaat oranlarının artmasına katkıda bulunacaktır.

Müsiad Invest ise Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen, Türkiye’de olmak isteyen her bir firmaya profesyonel şekilde kurulumdan işleyişe, ortaklıktan pazar araştırmasına kadar gerekli olan bütün hizmetleri sunacaktır.Ayrıca bu iki önemli birimimizin Müsiad Hollanda şubemizde de temsil edileceğini aynı şekilde Türkiye’den de buraya gelerek ortak ve yatırımcı olmak isteyen şirketlerede adres olacağını söylemek isterim.

Daha sonra, Hollanda Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli Türkiye’de olduğu için yerine Amsterdam Başkonsolosu Mahmut Burak Ersoy konuşma yaptı.

Amsterdam Başkonsolosu Mahmut Burak Ersoy: Yakın zamanda Amsterdam'da göreve başladım. Bugüne kadar ortaya koydukları performans gerçekten çok etkileyici. Az önce başkanımız Hollanda’da ki iş insanları sayısını güncelleyerek 33.000 Türkiye doğumlu burada iş insanı olduğunu belirtti. Burada doğanlarıda eklediğimiz zaman büyük bir potansiyel ortaya çıkıyor hepsini dikkate aldığımızda 25 bin iş insanı Hollanda’da bulunmakta. Hollanda ekonomisine büyük katkı sağlamakta.

Hollanda ile Türkiye ilişkileri 400 yıllık geçmişe dayanmakta. Hollanda - Türkiye arası ticaret çok güçlü.Hollanda ülkemize en fazla yatırım yapan ülkeler arasında. Hollanda’da yaşayan Türk iş insanları, Hollanda’nın olan imkanlarını iyi değerledirerek daha büyük yatırımlara yönelmelidir. Biz Hollanda’da bulunan Konsolosluklar ve elçiliğimiz başta olmak üzere hepinizin yanındayız.

Program daha sonra network ortamında sona erdi.

Lahey / Ebubekir Turgut

Foto: Deniz Erkocu