Hollanda, İstanbul'daki konsolosluğunun geçici olarak halka kapatıldığını duyurdu

Hollanda, İstanbul'daki konsolosluğunun geçici olarak halka kapatıldığını duyurdu. Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanlığı da Türkiye ile ilgili seyahat uyarısını güncelledi. Türkiye de ABD ve Avrupa ülkelerine giden Türk vatandaşları için seyahat uyarısında bulundu...


  • Kayıt: 01.02.2023 09:56:52 Güncelleme: 01.02.2023 09:56:52

Hollanda, İstanbul'daki konsolosluğunun geçici olarak halka kapatıldığını duyurdu

Ülkelerden peş peşe seyahat uyarıları: Türkiye'den yanıt geldi

Hollanda makamlarının açıklaması ülkenin İstanbul Başkonsolosluğu'nun Twitter hesabından da paylaşıldı.

Açıklamada "İsveç, Danimarka ve Hollanda'da sırasıyla Kuran'ın yakıldığı ve yırtıldığı gösteriler, Batı karşıtı duyguları canlandırabilir ve gösteri ile protestolara yol açabilir" denildi.

Açıklamada ayrıca "Başta İstanbul olmak üzere; Batılı hedeflere, diplomatik misyonlara ve ibadet yerlerine yönelik saldırı tehdidi de artmaktadır. Bu tehdit nedeniyle Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosluğu 30 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçici olarak halka kapatılmıştır. Başkonsolosluğun konsolosluk hizmetleri şu anda fiziksel olarak gerçekleşmemektedir. İşlemler Ankara'daki Hollanda Büyükelçiliği tarafından dijital ve/veya fiziksel olarak devralınacaktır. Bununla birlikte, başkonsolosluğa e-posta yoluyla ulaşılabilir. Şu anda Dışişleri Bakanlığı'nın elinde bireysel olarak Hollandalı yolculara yönelik bir tehdit olduğuna dair herhangi bir uyarı bulunmamaktadır. Türkiye için seyahat tavsiyelerinin renk kodu sarı ve küçük bir kısmı için ise turuncu ve kırmızıdır" denildi.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ SEYAHAT UYARISINI GÜNCELLEDİ

Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanlığı da 29 Ocak'taki seyahat uyarısını tekrar güncelledi.

İngiliz vatandaşlarının 2022 yılında Türkiye'ye 3 milyon 330 binden fazla ziyaret gerçekleştirdiği ve çoğu ziyaretin sorunsuz geçtiğinin belirtildiği açıklamada, vatandaşlarından artan terör riski nedeniyle dikkatli olmaları ve festival dönemleri de dahil olmak üzere yabancı uyrukluların rağbet ettiği kalabalık yerlerde tetikte olunması gerektiği belirtildi.

Açıklamada saldırıların çoğunun ülkenin güneydoğusu ile Ankara ve İstanbul'da gerçekleştiği belirtildi. Açıklamada "Batılı ülke vatandaşlarının, özellikle büyük şehirlerde, saldırıların hedefi olma veya saldırılara maruz kalma ihtimali bulunmaktadır. Şu anda İstanbul'da kiliselere, sinagoglara, Büyükelçiliklere/Konsolosluklara ve Batılıların uğrak yeri olan diğer yerlere yönelik terör saldırıları tehdidi artmış durumdadır. İstanbul'daki İngiliz Başkonsolosluğu da şu anda önlem olarak halka açık değildir. Vatandaşlarımızdan dikkatli olmalı ve yerel güvenlik yetkililerinin tavsiyelerine uymalarını, medyada çıkan haberleri takip etmelerini ve güncel uyarıları takip etmelerini önermekteyiz" denildi.

ABD DE SEYAHAT UYARISINI GÜNCELLEDİ

ABD'nin Türkiye'deki büyükelçilikleri de 27 Ocak 2023 tarihli güvenlik uyarısını güncelledi.

Açıklamada "ABD hükümeti vatandaşlarını özellikle Beyoğlu, Galata, Taksim ve İstiklal Caddesi bölgeleri olmak üzere; teröristlerin İstanbul'daki kiliselere, sinagoglara, diplomatik bölgelere ve Batılıların sıkça gittiği diğer yerlere yönelik olası misilleme saldırılarına karşı uyarmaktadır" denildi.

Açıklamada vatandaşlardan Batılılar tarafından sıkça ziyaret edilen yerlerde tetikte olunması, kalabalıktan kaçınması, güncellemeler için yerel medyanın takip edilmesi tavsiye edildi.

FRANSA VE ALMANYA DA UYARI YAYINLAMIŞTI

Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu, yüksek terör saldırısı riski dolayısıyla Türkiye’deki vatandaşlarına dikkatli olma çağrısı yapmıştı.

Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, dini mekanlar dahil olmak üzere kalabalık yerlerden uzak durulması gerektiği belirtilmişti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da 27 Ocak 2023 tarihli güncellemede, İstanbul’daki vatandaşlarına olası bir terör saldırı nedeniyle dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulunmuştu. Almanya Büyükelçiliği'nin Twitter hesabından ‘Türkiye'deki Almanlar için önemli not' diye yazılarak ülkenin vatandaşları uyarılmıştı.

TÜRKİYE DE AVRUPA'YA KARŞI UYARIDA BULUNMUŞTU

Batılı ülkelerin terör riski uyarısı yayınlayarak vatandaşlarına kalabalık yerlerden uzak durma ve dikkatli olma çağrısına Türkiye'den yanıt gelmişti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD'ye seyahat etmeyi planlayan vatandaşların ülke genelinde yaşanan şiddet olaylarından dolayı tedbirli olması istenmişti. Bakanlık ayrıca bir uyarı da Avrupa ülkeleri için yayınlamıştı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Tyre Nichols isimli bir kişinin ABD’nin Tennessee eyaletinin Memphis şehrinde polis şiddetine maruz kaldıktan sonra hayatını kaybetmesi üzerine ABD çapında protestolar gerçekleştirilmektedir. Öte yandan, son dönemde ABD genelinde yabancı karşıtı ve ırkçı nitelikte sözlü ve fiziksel saldırılar yaşandığı da müşahede edilmektedir. Yaşanan protestolar uyarınca, ABD'de yaşayan veya bu ülkeye seyahat etmeyi planlayan vatandaşlarımızın tedbirli olmalarında, gösterilerin yoğunlaştığı bölgelerden uzak durmalarında, olabilecek yabancı düşmanı, ırkçı tacizler ve saldırılar karşısında soğukkanlı davranarak yerel güvenlik güçlerine başvurmalarında, ayrıca, yerel basın-yayın kuruluşlarını yakından izlemelerinde ve ABD güvenlik güçleri ile Bakanlığımız, Vaşington Büyükelçiliğimiz ve ABD'deki Başkonsolosluklarımızın yapabilecekleri ilave uyarı ve duyuruları takip etmelerinde özellikle fayda görülmektedir. ABD'de yaşayan veya bu ülkeye seyahat etmeyi planlayan vatandaşlarımızın ihtiyaç halinde, irtibat bilgisi sunulan Bakanlığımız Konsolosluk Çağrı Merkezi’ne başvurmaları mümkündür" ifadeleri kullanılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, bazı Avrupa ülkelerinde İslam karşıtı, yabancı düşmanı ve ırkçı nitelikteki eylemler ve terör örgütü iltisaklı gruplarca Türkiye karşıtı propaganda gösterilerinde artış meydana gelmesi nedeniyle Avrupa ülkeleri için de bir seyahat uyarısı yapmıştı.

Açıklamada "Son dönemde bazı Avrupa ülkelerinde İslam karşıtı, yabancı düşmanı ve ırkçı nitelikteki eylemlerde, keza terör örgütü iltisaklı gruplarca ülkemiz karşıtı propaganda gösterilerinde artış meydana geldiği görülmektedir. Avrupa’da dini hoşgörüsüzlük ve nefretin eriştiği tehlikeli boyutları yansıtan bu gelişmeler, ırkçı ve ayrımcı akımların Avrupa’da ulaştığı kaygı verici seviyeyi de açıkça ortaya koymaktadır. Bu tarz eylemlerin vuku bulduğu ülkelerde yaşayan veya bu ülkelere seyahat etmeyi planlayan vatandaşlarımızın tedbirli olmalarında, gösterilerin yoğunlaşabileceği bölgelerden uzak durmalarında, olabilecek yabancı düşmanı ve ırkçı tacizler ve saldırılar karşında soğukkanlı davranarak yerel güvenlik güçlerine başvurmalarında, ayrıca, yerel basın-yayın kuruluşlarını yakından izlemelerinde ve ilgili ülkelerin güvenlik güçleri ile Bakanlığımız, bulunulan ülkelerdeki Büyükelçiliklerimiz ve Başkonsolosluklarımızın yapabilecekleri ilave uyarı ve duyuruları takip etmelerinde özellikle fayda görülmektedir" denilmişti.

AA