Hollanda, göçü önlemek amacıyla yeni bir 'Türkiye' anlaşması istiyor

Hollanda, Avrupa’ya yasa dışı göçü önlemek amacıyla Türkiye ile AB arasında imzalanan mültecilerin geri kabulü anlaşmasının benzerini, iki Kuzey Afrika ülkesi ile de imzalamak istiyor...


  • Kayıt: 09.03.2023 21:16:12 Güncelleme: 09.03.2023 21:16:12

Hollanda, göçü önlemek amacıyla yeni bir 'Türkiye' anlaşması istiyor

Hollanda Devlet Bakanı Eric van der Burg, Tunus ve Fas ile ‘bir şeyler karşılığında anlaşma yapmak için’ çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Hollanda hükümeti, Türkiye ile yapılan anlaşmayı da yenilemek için harekete geçti. Bu kapsamda Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Kuzey Afrika planına destek bulmak amacıyla Roma’ya gitti.

Rutte ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Roma’da düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. İkili, Kuzey Afrika ülkeleri ile “yeni bir Türkiye anlaşması” konusunda görüş birliğine vardı.

İki lider, Akdeniz’de yaşanan tekne facialarının önlenmesi için, insan kaçakçılığı konusunda Avrupa çapında çaba gösterilmesi konusunda anlaştı.

Hollanda Temsilciler Meclisi de, özel oturumda yasa dış göçü ele aldı.

Öte yandan İngiltere hükümeti de Manş Denizi'nden ülkeye gelen sığınmacılarla ilgili bir yasa tasarısı hazırlığında. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), “çok endişe verici” olduğunu, kuvvetli gerekçeleri olan insanların bile iltica başvurusunda bulunmasını engelleyeceğini söylediği tasarıya karşı çıkıyor.

“KARŞILIĞINDA BİR ŞEYLER İSTEMELERİ MANTIKLI”

Sığınma ve Göçten Sorumlu Bakan Eric van der Burg, Kuzey Afrika ülkeleriyle yapılacak yeni bir “Türkiye anlaşması” ile cılız teknelerle Akdeniz'den Avrupa'ya yönelen yasa dışı göçün önlenebileceğini söyledi.

Bakan van der Burg, özellikle Tunus’la anlaşma konusunda iyimser mesajlar verdi.

Hollandalı bakan, Türkiye ile olduğu gibi, Tunus ve Fas ile de “bir şeylerin karşılığında” mültecilerin o bölgede tutulması için anlaşma yapılabileceğini vurguladı.

Van der Burg, “Fas ve Tunus ile anlaşmalar yapıyor olmamız çok iyi ve karşılığında bir şeyler istemeleri de mantıklı. Farklı standart ve değerlere sahip olsalar bile karşı taraftaki ülkelerle anlaşmalar yapmanız gerekiyor” dedi.

Hollandalı bakan, anlaşma karşılığı Tunus vatandaşlarına birkaç yıllığına Avrupa'da okuma veya çalışma izni verilebileceğini ya da vize kolaylığı sağlanabileceğini de söyledi.