HAYDİ SANDIK BAŞINA! YARIN HOLLANDA’DA İKİ YEREL SEÇİM VAR!

Su ile kavga etmeyi en iyi bilen hollanda’da, ‘Su İşleri Daireleri’ ve ‘İl Genel Meclisi’ seçimlerine Türkler de katılıyor…


  • Kayıt: 14.03.2023 17:17:37 Güncelleme: 14.03.2023 17:25:03

HAYDİ SANDIK BAŞINA! YARIN HOLLANDA’DA İKİ YEREL SEÇİM VAR!

‘Su İşleri Daireleri’ seçimini dünyada uygulayan tek ülke olan Hollanda’da, ‘İl Genel Meclisleri’, senatörleri de seçiyor.

İki seçime de katılacak olan çok sayıdaki Türk adayı fotoğraflarıyla tanıtıyoruz.

Nüfus ve yüzölçümü bakımından, ‘dünyanın küçük ülkelerinden’ biri olan Hollanda, buna karşın, ‘dünyanın en büyük demokrasi’sine sahip bir ülke olarak dikkat çekiyor.

1986 yılında, 150 yıllık anayasalarını değiştirerek, ülkelerinde yaşayan her milliyete sahip kişilere, yerel seçimlerde ‘seçme ve seçilme hakkı’ veren Hollanda, dünyadaki pek çok ülkeye bu konuda örnek oldu.

Ülkede bulunan Türkler ve Türk kökenli Hollandalılar, gerek yerel ve gerekse genel seçimlerde çok hareketli oldular. Türk kökenli 450 bin Hollandalının, genel seçimlerde seçme ve seçilmeye hak kazananların sayısı 250 bini buluyor. Toplamda 600 bini geçen Türk ve Türk kökenlilerin, yerel seçimlerdeki seçme ve seçilme sayısı da 400 bini buluyor. Türklerin seçimlere az ilgi duyduğu iddialarına karşı yaptığım araştırmalarda, Türkler’in seçimlere katılım oranı yüzde 65’i buluyor.

Hollanda’daki Türk göç tarihinde, 20’ye yakın Türk kökenli milletvekili ve Bakan olurken, İl Genel Meclislerine giren Türklerin sayısı 15, Belediye Meclisleri’ne girenlerin sayısı da 1000’e yaklaşıyor.

Yazımın sonunda sizlere, seçimleri yarın yapılacak olan ‘Hollanda Su İşleri’ ve ‘Hollanda İl Genel Meclisleri’ hakkında bilgi sunacağım. Ama şimdi önce, bu seçimlerde aday olan Türkler’in isimlerini sunacağım.

Önemsenmesi gereken koltuklara daha çok Türk oturtabilmek için, bu seçimlere katılıp, tercihli oy kullanmakta yarar olduğunu hatırlatırken, Türkler İçin Danışma Kurulu’nun tavsiyesini de aşağıda sizlere sunacağım.

SU İŞLERİ DAİRELERİ’NE ADAY OLAN TÜRKLER

Songül Akkaya, Canan Uyar: Amsterdam. Faime Örgü: Vlaardingen. Beşir Karabacak: Heerlen. Fatih Kumaş:Dordrecht. Kıvılcım Pınar:Alkmaar. Ahmet Yorulmaz:Hilversum. Osman Çiftçi:Den Bosch. Nuray Bossink: Almelo. Aydıner Akkaya:Tilburg-Breda. Selin Karar:Bergen op Zoom. Yasin Torunoğlu:Eindhoven. Sinan Özkaya: Den Haag. Ebru Akkaş: Den Haag, Alptekin Akdoğan: Houten. İsmail İlhan: Beverwijk. Kıvılcım Özmen:Assendelf. Tuğba Özkaya:Venlo. Turgut Çelebi: Roermond. Rıdvan Elmacı: Leerdam. Hasan Kumaş: Arnhem. İbrahim Elmacı: Gorinchem. Yücel Yurdem:Middelburg. Ayşegül Çelik: Goes. Pınar Coşkun:Rotterdam. Ahmet Alkaş: Apeldoorn.

İL GENEL MECLİSİ SEÇİMLERİNE ADAY OLAN TÜRKLER:

KUZEY HOLLANDA: Ayşe Konuksever, Erdoğan Şahin, Şebnem Pancar, ve Süleyman Koyuncu, DENK Partisi, Yeter Akın, Banu Bulucu Wouters, Kıvılcım Özmen, Ayşe Er ve Yeliz Yıldız Kaya, Yeşil Sol, Asiye Güngörmez, VVD, Emre B. Kanık ve Mahmure Çakıroğlu, D’66, Binnur Zengin, İşçi Partisi, Kıvılcım Pınar, Hayvanseverler Partisi, Sibel Özoğul Özen ve Barış Ermis, Sosyalist Parti, Mehmet Uygun, İklim ve Tabiat, Boran Bilbal, Politik NH, Dilek Avşar, Ned. Plan.

GÜNEY HOLLANDA: Salih Akça, Tahsin Çetinkaya, Metin Çelik, Funda İleri, Mehmet Safrantı, Enas Ayhan ve Salih Çelik, DENK Partisi, Sinan Özkaya, Bülent Ünlü ve Mediha Aktaş, Yeşil Sol, Ali Koçak, İşçi Partisi, Emin Başoğlu ve T.S.Coşkun, Sosyalist Parti, M.U. İrfan ve T.Bal, Forum Demkrasi.

UTRECHT: İskender Şimşek, Gökhan Çoban, Melehat Heybeli, Miraç Usta, Mahmut Sungur ve Tahsin Bülbül, DENK Partisi, Harun Keskin, Ersin Bölükbaş, Bülent Işık ve Kemal Koyuncu, İşçi Partisi, Ali A.S Karataş, Yeşil Sol, Yasin Elmacı, D’66.

ZEELAND: Nuh Demirbilek, Ayşegül Çelik ve Yücel Yurdem, İşçi Partisi/Yeşil Sol Ortaklığı.

OVERİJSSEL: Narda Teke Bozkurt ve Deniz Yüksel, İşçi Partisi, Cemre Ercan, VOLT Partisi.

KUZEY BRABAND: Taner Karaaslan, VVD, Murat Memiş, Sosyalist Parti, Gül Tevkir ve Sedat Yılmaz, D’66, Yeliz Doğan ve Ufuk Kâhya, Yeşil Sol, Osman Çiftçi ve Yasin Torunoğlu, İşçi Partisi, Nevzat Karakuş, Lokal Braband. İsmail Akıncı (Seçim Kurulu listeden çıkardı)

LİMBURG: Turgut Çelebi ve Tuğba Özkaya, Lokal Limburg, Beşir Karabacak, CDA, Ali H. Çakmak, Yeşil Sol, Sedai Bayraktar, Sosyalist Parti.

GELDERLAND: Müjde Palavan, İşçi Partisi, Melih Uzun, D’66, Abdurrahman Çetintaş, Sosyalist Parti.

FLEVOLAND: Tarık Şahbaz, İşçi Partisi

GRONİNGEN: Fatih Yozgat, Groninger Belang.

SU İŞLERİ DAİRELERİ

Şimdi gelelim, su işleri konusunda adeta cambazlık yapan Hollandalılar’ın, bu konuya verdikleri öneme…

Malumunuzdur, Hollanda toprakları, deniz seviyesinden çok aşağıda kaldığı için, ‘Nederland’ adını almıştır. Neder, ‘alçak’ anlamındadır. Nederland denilirken ‘Alçak ülke’ denilmek istenmiştir.İ

İşte bu ülke, tarih boyunca çeşitli su baskınlarına uğramıştır. Bu baskınların en büyükleri 1916 ve 1953 yıllarında yaşanmıştır. Binlerce kişinin öldüğü ve binlerce evin su altında kaldığı Hollanda’da, su baskınları ile özel olarak ilgilenilmesi için, ‘Su İşleri Daireleri’ kurulmuştur.

Hollanda’daki en eski demokratik kurumlarından biri olan Su İşleri Daireleri, 13. yüzyıldan beri varlığını sürdürmektedir. Güvenli bentler ve temiz su o kadar önemlidir ki, sorumluluk böylesi bağımsız bir oluşuma verilmiştir.

1950 yıllında 2.650 Su İşleri Dairesi vardı, şimdi bu sayı 21 oldu. Zira Holandalılar, bu sorunu hemen hemen tamamen çözmüşlerdir.

Su İşleri Daireleri, tıpkı Belediye meclisleri gibi özel yapıya sahiptir. Bu nedenle de halk tarafından seçilmektedir.

İşleyiş şekli o kadar zengin ki, bunları sizlere anlatmaya çalışırsam, hem kafanızı karıştırmış olurum, hem de yanlışlıklar yapabilirim.

Sadece şunları yazmam yeterli olur:

Su İşleri Daireleri’nin görevleri arasında şunlar vardır.

Hollanda’da inşa edilen su setleri ile sel felaketini önlemek, dışkılanmış suları temizlemek, kuraklığa karşı su depolamak ve yağışlarda su pompalamak, insanları, hayvanları ve fidanları yaşatmak için kanalları ve ırmakları kontrol etmek.

Bağımsız belediyeler gibi özerk bir yapıya sahip olan ve yöneticileri seçimle işbaşına getirilen Su İşleri Daireleri, tüm masrafları halktan aldığı veri ile karşılıyor. Alınan vergi azımsanacak cinsten değil. 300 ile 500 euro arasında değişen bu vergilerden birinin örneği üstte görülüyor.

İşte, böylesi bir demokratik oluşumda görev yapmak isteyen Türkler de var. 2013-2019 arasında, Nejat Sucu dostum bu kuruluşa seçilerek girmiş ve ‘Yönetici’ olarak görev yapmıştı.

1998 seçimlerinde İşçi Partisi listesinden parlamentoya girdi ve ikinci dönemde de seçildikten sonra Adalet Bakanlığı Devlet Sekreteri (Devlet Bakanı) oldu.

Nebahat Albayrak, 2012 yılında girdiği Shell firmasında, 2016’dan bu yana Başkan Yardımcılığı yapıyor.

Fadime Örgü, 4 yaşındayken aile birleşimi kanalıyla Hollanda’ya geldi.Tiburg Üniversitesini bitirdikten sonra, 1998 yılında Hürriyetçi Liberal Parti VVD’den milletvekili seçildi.

Partisinin medya sözcülüğünü yapan Fadime Örgü, şimdi Voleybol Federasyonu’nda yönetici ve iki Konut Kooperatifi’nde Başkanlık yapıyor. Fadime Örgü, yarın yapılacak Su İşleri Dairesi seçimlerine de aday olarak katılıyor.

İlk Belediye Meclisi üyeleri

Hollanda’da Belediye Meclislerine giren ilk Türkler’den, Seçil Arda, İsmail Aykut, Osman İskender Kaptanoğlu, Faruk Cansızlar, İsmail Baykoç, Naci Demirbaş (rahmetli oldu) ve Yusuf Türkol.

Yabancıların seçip seçilebildiği ilk yerel seçimlerde 16 Türk Belediye Meclislerine girmeyi başarmıştı. Daha sonraki dönemlerde yapılan seçimlerde Türkler, toplamda ikiyüz ve ikiyüzelli gibi sayılarla meclislere girmişlerdir. Bugüne kadar Belediye Meclislerine seçilen Türkler’in sayısı beşyüzü geçmiştir. Fotoğrafta, Belediye Meclisleri’ne giren bir grup Türk kökenliyi bir araya getirdiğimiz toplantıda görüyorsunuz.

İlhanKaraçay