TBMM’nin Süryani milletvekili George Aslan, 37 yılını Hollanda’da geçirdi

Seçimlerde Yeşil Sol Parti’den Mardin milletvekili olarak meclise giren George Aslan, 37 yılını yurt dışında geçirdi. 12 Eylül’de tutuklanan George Aslan’ı Odatv araştırdı...


  • Kayıt: 19.05.2023 17:34:42 Güncelleme: 19.05.2023 17:34:42

TBMM’nin Süryani milletvekili George Aslan, 37 yılını Hollanda’da geçirdi

Mardin Nusaybin doğumlu olan George Aslan’ın köyü, eski adıyla Arbo olarak biliniyor. Avrupa’ya yoğun göç veren köy, 2000 yılı sonrası tekrar inşa edildi.

12 Eylül 1980 darbesinde tutuklanan George Aslan, Mamak Cezaevi’nde 26 ay hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra Hollanda’ya giden George Aslan, burada geçirdiği 37 yıl içerisinde; Hollanda Tur-Abdin Federasyonu, Asuri Mezopotamya Enschede Derneği(AMVE) ve Hollanda’daki Suriye Ortodoks Derneği gibi kurumlarda görev aldı.

Aslan, 12 Mayıs tarihinde Agos Gazetesi’ne verdiği röportajda, Mardin'deki vakıf malları ile ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

"Mardin’de, kala kala, 100 aile kaldı. Edindiğim bilgilere göre, Midyat’ta 2300 Süryani yaşıyor. 15-20 sene önce Bülent Ecevit iktidardayken “Süryaniler Türkiye’ye geri dönsünler. Onların yaşamları her türlü güvence altındadır.” çağrısında bulunmuştu. O çağrıdan sonra birçok aile yurt dışından kendi köylerine döndü. Şu an o köylerin çoğu dolu. İnsanlar geldiklerinde de tapu kadastro işlemleri başladı. Ama geçen sürede arazilerin çoğu hazine malı olmuştu. O açıdan insanlarımız çok büyük sorunlar yaşıyor. Kendi köyümdeki bazı yerler şu an hazine malı. İnsanlarımız devlete başvuruyorlar; valiliğe gidip eski evrakları çıkartmaya çalışıyorlar. Halkımızın bu konuda talepleri var. Ben TBMM’ne girersem bu tür konular üzerine yoğunlaşacağım. Bazı vakıf malları var. Farklı yerlerde Süryanilere ve Ermenilere ait kiliseler var. Bunların tamamı ya camiye çevrilmiş durumda ya da başka insanların elinde. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Türkiye’de gerçekten azınlıkların haklarına saygı duyuluyorsa ve azınlıkların malları korunacaksa, her şeyden önce bunların sahiplerine iade edilmesi gerekiyor."