Amsterdam Belediyesi, 4-11 yaş arasındaki çocuklara 4 ay boyunca “ücretsiz toplu taşıma” olanağı sağlayacak

4-11 yaş arasındaki Amsterdamlı çocuklar, 22 Temmuz'dan itibaren dört ay boyunca GVB otobüslerinde, tramvaylarında ve metrolarında ücretsiz seyahat edebilecekler. Kampanya 30 Kasım'a kadar geçerli olacak..


  • Kayıt: 24.05.2023 13:07:29 Güncelleme: 24.05.2023 15:29:15

Amsterdam Belediyesi, 4-11 yaş arasındaki çocuklara 4 ay boyunca “ücretsiz toplu taşıma” olanağı sağlayacak

Geçen yılın bütçe görüşmeleri sırasında PvdA'nın bir önerisi olarak, konsey üyesi Farley Asruf, toplu taşımanın Amsterdam aileleri için daha erişilebilir hale gelmesi amacıyla 4-11 yaş grubundaki çocukların her cumartesi ücretsiz seyahat etmesini teklif etmişti.

Bu seyahat promosyonu 1 Temmuz'dan itibaren talep edilebilecek ve kişisel toplu taşıma çipli kartına eklenebilecek. Amsterdam belediyesi, bunu nasıl yapacağını bilmeyenlere destek amacıyla, normalde devlet emeklileri için ücretsiz toplu taşıma sağlayan memurlar görevlendirecek. Henüz bir toplu taşıma kartına sahip olmayan çocukların, masrafları kendilerine ait olmak üzere bir tane satın alması gerekiyor. Bir OV çipli kartın fiyatı ise 7,5 avro.

Öneriyi sunan Asruf, bu uygulama için bir milyon avro kullanılmasına yönelik olarak hemen hemen tüm partilerden destek aldı. Promosyonun sık kullanılması durumunda ek masrafları GVB karşılayacak. Kampanyadan yararlanacak çocukların bir yetişkin eşliğinde seyahat etmesi gerekiyor.

Bilindiği gibi; Amsterdam'da toplu taşıma oldukça pahalı hale geldi. Bij1, belediye meclisinde, tüm toplu taşımayı ücretsiz hale getirmeyi önerdi ancak bunun mali açıdan imkansız olduğu görüldü. Konsey, ayrıca, Yeni Batı, Kuzey ve Güneydoğu sakinlerinin şehir merkezine daha ucuza seyahat etmesine olanak sağlamayı kabul etti. Ancak 2025 yılına kadar bu uygulamanın hayata geçirilmesi mümkün olmayacak gibi görünüyor.

Amsterdam / Furkan TURGUT