Arakan'daki katliamda bilgi kirliliği

Myanmar'daki Müslümanlar'ın yaşadığı trajedi hakkında bilgi kirliliği üst seviyelere ulaştı. Arakan'daki katliamı duyurmak için başka olaylara ait fotoğraflar kullanılması kampanyaya gölge düşürdü.


  • Kayıt: 03.08.2012 13:24:00 Güncelleme: 03.08.2012 13:24:00

Arakan'daki katliamda bilgi kirliliği

Myanmar'daki Müslümanlar'ın yaşadığı trajedi hakkında bilgi kirliliği üst seviyelere ulaştı. Arakan'daki katliamı duyurmak için başka olaylara ait fotoğraflar kullanılması kampanyaya gölge düşürdü.

Myanmar'ın batısındaki Arakan bölgesinde Budistler ve Müslümanlar arasında mayıs sonunda yaşanan çatışmaların üzerinden bu kadar süre geçtikten sonra sosyal medya ve internet sitelerinde sahte ve alakasız görüntüler eşliğinde 'Arakan'da Müslümanlar katlediliyor' diye kampanya başlatılması tartışma yarattı.

 

Burmalı Rohingyalar Derneği Başkanı ise, "İnternette birçok fotoğraf ve görüntü yayınlandı. Bunlar gerçeği yansıtmıyor ama durum internette görünenden çok daha vahim" diye konuştu.

 

Özellikle bazı sitelerde ve sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların eski tarihlerde farklı ülkelerdeki olaylarla bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

 

Mesela Facebook 'ta paylaşılan ve çıplak cesetlerin yanında Budsit rahipleri gösteren fotoğrafın altında 'Budistler öldürdükleri Müslümanları yakmaya hazırlanıyor' yazısı yer alıyor. Ancak fotoğraf aslında 2010'da Çin'de yaşanan depremde ölenleri kendi dini inançlarına uygun olarak yakmaya hazırlanan Tibetli Budistlere ait.

 

Sosyal medyada kullanılan bir başka fotoğrafta ise bir sahilde yere dizilmiş kişilerin katledilen Müslümanlara ait olduğu öne sürülüyor. Bu fotoğraf 2004'te hükümetler çatıştıktan sonra tutuklanan Taylandlıları gösteren Reuters imzalı bir fotoğraf. Yanmış bedenlerin olduğu fotoğraf ise Nijerya'da yaşanan bir petrol patlaması sonra çekilen fotoğraflar. Patlama nedeniyle yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetmişti.

 

'İnternetteki fotoğraflar gerçek dışı ama durum çok daha vahim'

 

Almanya'daki Burmalı Rohingyalar Derneği Başkanı Nay San Lwing, Myanmar'ın batısındaki Arakan (Rakhine) eyaletinde Müslümanlara yönelik şiddet olaylarının sona ermesi için Birleşmiş Milletler'e bağlı barış gücünün bölgeye gitmesi gerektiğini söyledi.

 

500 bin Müslüman yurtdışında

 

Ülkede yaşanan şiddet olayları esnasında resmi rakamlara göre 600, resmi olmayan rakamlara göre 1000'den fazla Rohingya Müslümanının yaşamını yitirdiğini ifade eden Lwing, halkın telefonlarının dinlendiğini, takip edildikleri ve can güvenliklerinden endişe duydukları için gerçek durumu iletemediklerini belirtti.

 

Şu anda ülkede Müslümanlara yönelik saldırılarının durduğunu ifade eden Lwing hükümetin baskı politikaları yüzünden 500 bin Rohingya Müslümanının ülke dışında yaşadığını ifade etti.

 

Ülkede katliamın başladığı günden itibaren internette birçok fotoğraf ve görüntünün yayınlandığını ancak bunların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Lwing, "Uluslararası basın ülkeye alınmıyor, insanlar canlarını korumaya çalışırken o görüntüleri almaları çok zor, sadece ilk çıkan bir kaç resim doğru... Asıl durum, internette görünenden çok daha vahim" şeklinde konuştu.

 

Bölgede durum içler acısı

 

Myanmar'ın batısında bulunan Arakan bölgesinde Budistlerin Müslüman halka yönelik başlattığı katliam sürüyor. Bölgeden sağlıklı haber alınamazken, ölü ve yaralı sayısındaki belirsizlik endişelerin boyutunu yükseltiyor. Uluslararası kamuoyunun Budist yönetime yaptığı çağrılarda sonuçsuz kaldı. Katliamdan kaçanlar mülteci kamplarında çok zor şartlarda yaşam mücadelesi verirken, özellikle çocukların durumu içler acısı.

 

Katliamlar devam ediyor

 

Myanmar'da bulunan İHH Sorumlusu Sait Emir bölgedeki son durumu Milli Gazete'ye anlattı. Emir: "Arakan'a girişler yasaklanmış durumda. Bangladeş'e on binlerce mülteci giriş yapmış bulunmakta. Olaylar hala Arakan'da devam ediyor. Dün geceden beri 9 tane imam ve10 tane Müslüman kız evlerinden alınarak götürülmüş ve onlar hakkında hala bilgi alınamıyor. Geceleri polis ve askerler Müslümanların evlerine baskın yapıyor ve herkesi alıp götürüyor. Alınan Müslümanların akıbetleri hakkında ise hiçbir bilgi yok" şeklinde konuştu.

 

En büyük çile çocukların

 

Myanmar'dan kaçarak sınırı geçen ve kamplara ulaşabilen Müslümanların çilesi bitmiyor. Sığınmacılar kamplarda oldukça ilkel şartlarda yaşamaya mecbur kalıyor. Tuvalet ve banyo ihtiyaçlarını barakaların dışında yapılmış toplu mekanlarda karşılıyorlar. Kamplarda en büyük problemi ise çocuklar yaşıyor. Giyecek elbiseleri ve ayakkabıları olmayan çocuklar, atık suların içinde ve tuvalet olarak kullanılmış alanlarda son derece sağlıksız bir şekilde vakit geçiriyor.

 

Kutubal Om adlı kampta yaşayan Müslümanlar, Birleşmiş Milletler ve diğer yardım kuruluşlarının yaptığı yardımlarla hayatta kalmaya çalışıyor. Arakan'da onbinlerce Rohingya Müslümanının şiddet olayları sonucunda evsiz kaldığı, bine yakın Müslümanın ise kayıp olduğu bildirilmişti. Arakan (Rakhine) eyaletinde yaşayan Müslümanları temsil eden en büyük kuruluş olan Arakan Rohingya Birliği'nin (ARU) Başkanı Wakar Uddin, daha önce AA'ya yaptığı açıklamada, "Bölgedeki yakınlarımdan ilk elden aldığım ve teyit edilmiş bilgilere göre, evsiz kalan ve mülteci durumuna düşen Müslümanların sayısı 90 bini geçti. Ölü sayısıyla ilgili kesin bir rakam veremiyorum, çünkü saldırılarda ölen Müslümanların cesetleri ortadan kaldırılıyor. Ancak, bine yakın kayıp var ve bunların büyük bir bölümünün öldüğünü düşünüyoruz" demişti.

 

Sakallarını kesip öldürüyorlar

 

Cox's Bazar- Myanmar'ın Arakan (Rakhine) eyaletinden canlarını kurtarmak için kaçarak Bangladeş'e sığınan Rohingya Müslümanları, dış yardımlarla hayatta kalmaya çalışıyor. Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Rohingya Müslümanları, Bangladeş'in Myanmar sınırındaki Cox's Bazar kentinde bulunan iki kampa yerleşmiş bulunuyor. Bu kamplarda temel gereksinimlerini karşılamaktan oldukça uzak olan Müslümanlar yardım bekliyor.

 

Akıl almaz vahşet yaşanıyor

 

Cox Bazar'daki iki kampta resmi rakamlara göre 28 bin kişi yaşıyor ancak gerçek rakamın bu sayının çok üzerinde olduğu kaydediliyor. Kutub-al Om kampı bunlardan birisi. Bu kampa Rohingya Müslümanları 5 yıl önce yerleşmeye başlamış. Myanmar'daki şiddet olayları arttıkça kampa yerleşenlerin sayısı hızla çoğalmış ve alanı sürekli genişlemiş.

 

Kutub-al Om kampında açıklama yapan Nur Muhammed, önceki gün Arakan eyaletinden kaçarak kampa sığınan bir yakınının anlattıklarını şöyle aktardı: "Arakan'da kadınlara tecavüz ediliyor ve öldürülüyor. Sakallı kişileri gördüklerinde de sakallarını kesip öldürüyorlar ve toplu olarak gömüyorlar. Önde gelen din âlimlerine de baskı yapıyorlar ve öldürmeye çalışıyorlar. İnsanlar artık yemek bulamadıkları için ağaçları ve yeşillikleri yiyerek hayatta kalmaya çalışıyor. Şanslı olanlarsa kaçarak Bangladeş'e ulaşmaya çalışıyor ama onların da birçoğu yolda hayatını kaybediyor. Özellikle Müslümanları tamamıyla yok etme amacına yönelik çalışıyorlar. Bu eziyetleri bölgede yaşayan Budistler, hükümetin istihbarat elemanları ve polisler yapıyor."

 

Kamplarda yaşam çok zor

 

Myanmar'dan kaçarak sınırı geçen ve kamplara ulaşabilen kişileri de rahat bir yaşam beklemiyor. Sığınmacılar kamplarda oldukça ilkel şartlarda yaşamaya çalışıyor. Geçmiş yıllarda kampa yerleşenler Birleşmiş Milletler tarafından yaptırılan barakalarda kalıyor. Tuvalet ve banyo ihtiyaçlarını ise barakaların dışında yapılmış toplu mekanlarda karşılıyorlar.

 

Daha yakın tarihlerde gelen Rohingya Müslümanları ise kendi imkanlarıyla yaptıkları derme çatma barakalarda yaşıyor. Su ihtiyaçlarını ise kampın ortasında yapılmış kuyulardan tulumbalarla çıkararak gideriyorlar. Bu tulumbaların etrafını yıkanmak için kullananlar da var.

 

Kamplarda en büyük problemi ise çocuklar yaşıyor. Giyecek elbiseleri ve ayakkabıları olmayan çocuklar, atık suların içinde ve tuvalet olarak kullanılmış alanlarda son derece sağlıksız bir şekilde vakit geçiriyorlar. Kamplarda yaşayan erkeklerin çalışabilecekleri iş imkanları yok. İhtiyaçlarının karşılanması için uluslararası kuruluşlardan gelecek yardımları bekliyorlar. Bangladeş hükümetinin ise gönderilen yardımları tam olarak kendilerine ulaştırmadığını iddia ediyorlar. Rohingya Müslümanları kampta cami olarak kullandıkları bir barakada namazları birlikte kılıyorlar. Namazın ardından Ramazan dolayısıyla imam vaaz veriyor.

 

"İki gündür yemek yemeden oruç tutuyorum"

 

Myanmar'dan kaçarak Bangladeş'teki kamplara sığınan Rohingya Müslümanlarından AA'ya açıklama yapan Dalo adlı kadın, eşinin işsiz olduğunu ve herhangi bir gelirlerinin olmadığını söyledi.

 

Myanmar'da başlarından geçenleri anlatan Dalo, "Bizi orada öldürüyorlar. Çocukları öldürüyorlar. Kaçmak zorunda kaldık. Burada çalışacak bir işimiz yok, gelirimiz yok. İki gündür yemek yemeden oruç tutuyorum" dedi.

 

Yağmursuz mevsimde civardaki köylere giderek çalıştıklarını ve oradan verilen yiyeceklerle karınlarını doyurduklarını söyleyen Dalo, yağmurlu mevsimde ise kamptan çıkamadıklarını belirtti.

 

Kampta yaşayan kadınlardan görme engelli Zuhura Hatun da "Yiyecek bulamıyoruz. Bizim için akşam sabah diye bir zaman yok. Günde bir öğün bazen buluyoruz, bazen bulamıyoruz. Şimdi zaten oruçluyuz. Akşam bir şeyler bulabilirsek iftar ediyoruz" diye konuştu.

 

Arakan'a dönme imkanlarının olmadığını ifade eden kadın, "Dönersek hayatta bile kalamayız. Dönüp öleceğimize burada aç yaşıyoruz" dedi.