Hollanda'da resmi bir ziyaret gerçekleştiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Amsterdam Corendon Otel'de, DTİK olarak iş insanı Turgut Torunoğulları'nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda iş dünyası ile bir araya geldi. Toplantıya çok sayıda iş insanı ve STK temsilcisi katıldı...
Hollanda Türkleri, Ticaret Bakanı Bolat’tan Arabalarının Türkiye'de Kalış Süresinin 5 Yıla Çıkartılmasını İstediler
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, son yıllarda Türk şirketlerinin rekabet gücünü arttırarak Avrupa ile ticarette gelişmeler kaydettiğini belirterek, "Avrupa, Türkiye için çok önemli. Biz, bu pazarlarda kalıcıyız." dedi.
Ticaret Bakanı Bolat, Hollanda ziyareti kapsamında, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Dünya Türk İş Konseyince Amsterdam’da düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Avrupa ile ticaretin Türkiye açısından önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türk firmalarının tedarik zincirlerinde önemli ağırlığı olduğunu vurgulayan Bolat, Türkiye’nin parça ve makine üreten bir ülke olmasının yanı sıra coğrafi konumu sayesinde ürünleri çok kısa sürede Avrupa’ya ulaştırabilecek lojistik güce sahip olduğunu belirtti.
Bolat, Türk sanayisinin rekabetçiliğinin ve dünya çapında üretim kapasitesinin yanı sıra AB ile gümrük birliği ve ticari ilişkilerde kendini yenilemesiyle başarılar elde ettiğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
“Avrupa, Türkiye için çok önemli. Bu pazarı kaybedemeyiz. Biz bu pazarlarda kalıcıyız, olmak zorundayız. Geçen yıl itibariyle 200 milyar dolar ticaretimiz var ve dengede bir ticaret. Geçen sene bizim 9 milyar dolar fazlamız vardı. AB’nin turizmde yüzde 65, ihracatımızda yüzde 41, ithalatımızda yüzde 26 ve Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımda yüzde 65 paya sahip olduğu için ilişkilerimizi düzenli ve yapıcı bir şekilde sürdürmeye çalışıyoruz. Hükümetlerimiz de hep bu politikaları izlediler.”
Birçok ülkenin, Türkiye ile iş yapmak istediği ve Türkiye’ye yatırım yapmayı arzuladığını kaydeden Bolat, AB Komisyonunun “AB-Türkiye Siyasi, Ekonomik ve Ticari İlişkilerinin Durumu” başlıklı raporunda da AB liderlerine Türkiye ile ticaretin geliştirilmesi yönünde tavsiyelerde bulunulduğuna dikkati çekti.
Bolat, raporda Türkiye ile gümrük birliğinin hizmetler sektörünü de kapsayacak şekilde yenilenmesi için müzakerelerin başlatılması, ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve Türk vatandaşlarına vize için kolaylık sağlanması gibi hususların yer aldığını ifade etti.
TÜRKİYE İLE HOLLANDA ARASINDAKİ İLİŞKİLER
Bolat, Hollandalıların da Türkiye ile ticari ilişkinlerini başta turizm, enerji ve hizmet sektörü gibi alanlarda geliştirmek istediğini ve üçüncü ülkelerde işbirliği yapılmasına yönelik görüşmeler yapıldığını dile getirdi.
Hollanda ile ilişkilerin, Osmanlı dönemini de içine alan yaklaşık 500 yıllık bir tarihi olduğunu belirten Bolat, “Hollanda ile resmi diplomatik ilişkilerin başlamasının üzerinden de 99 yıl geçmiş. Önümüzdeki yıl 100. yıl olacak ve bunun için iki tarafta da özel programlar olacak.” diye konuştu.
Bolat, Hollanda-Türkiye ilişkilerinin siyasi ve ekonomik alanda büyük ölçüde sorunsuz ilerlediğini anlatarak, geçen yıl Türkiye ile Hollanda arasındaki ticaret hacminin 12,5 milyar dolar seviyelerinde olduğunu ve bu rakamların 3,5 milyar dolarının Türkiye lehine olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'nin başta turizm olmak üzere hizmet sektöründe önemli atılımlar gerçekleştirdiğini belirten Bolat, “Bu yıl ağırladığımız turist sayısında 56-58 milyon dolaylarına geliyoruz. 2030 yılı hedefimiz 100 milyon turist, 100 milyar dolar.” diye konuştu.
Toplantıda, DTIK (Dünya Türk İş Konseyi) Hollanda Temsilcisi ve DTIK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, Hollanda Türklerinin ticari açıdan 60 yıllık serüvenini anlattı.
Torunoğulları, "Dünya nüfusunun yüzde 50'si kadın olmasına rağmen, ticarette ve siyasette ancak yüzde 50 ile yer almaktadırlar. Biz Edelstal Simtronik olarak başarılarımızı kadınlarımıza borçluyuz" dedi.
Daha önceki hükümetlerle uyum içinde çalıştıklarını ifade eden Torunoğulları, "Daha önce Avrupalı Türklerin sorunlarını dosyalar halinde Türkiye'den gelen bakanlarımıza veriyorduk. Avrupalı Türklerin çoğu sorunları geçmiş hükümetler tarafından çözüldü" dedi.
Torunoğulları, Bakan Bolat'tan Avrupalı Türkler adına tek bir istekte bulundu. "Sayın bakanım sizden Avrupalı Türkler olarak tek bir isteğimiz var. Biliyorsunuz daha önce Avrupa Türklerin arabalarının Türkiye'de kalış süresi 2 yıla çıkartılmıştı. Bu sürenin 5 yıla çıkartılmasını talep ediyoruz. Özellikle emeklilerimiz için" dedi.
Bakan Bolat, Torunoğulları'nın talebini olumlu karşıladı ve "Türkiye'ye döner dönmez gerekli çalışmaları başlatacağım" dedi.
Toplantıya, DTİK Başkanı Nail Olpak, yönetim kurulu üyesi Berna Gözbaşı, T.C Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısacık, Amsterdam Başkonsolosu Burak Ersoy, Deventer Başkonsolosu Hakan Cengiz, Corendon Havayolu ve oteller zinciri kurucularından Atilay Uslu, Hollanda UİD Başkanı Hasan Tekten, Hollanda MÜSİAD Başkanı Ali Köklü, Denk Partisi kurucusu ve eski milletvekili Selçuk Öztürk, STK temsilcileri ve iş insanı katıldı.
Amsterdam