Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu, satılmayan giysi ve ayakkabıların imha edilmesini yasaklayan bir anlaşmaya vardı...
AB'de Satılmayan Giysi ve Ayakkabıların İmhası Yasaklanacak
Anlaşmaya göre, üreticiler satılmayan giysi ve ayakkabıları geri dönüştürmek, yeniden kullanmak veya bağışlamak zorunda kalacak. Bu, AB'de her yıl milyonlarca ton giysinin çöpe atılmasının önüne geçecek.
Anlaşma, mobilya, yatak, lastik, deterjan, boya ve demir, çelik, alüminyum gibi diğer ürünlerin imhasını da kısıtlıyor. Ancak, gıda ve ilaç gibi ürünlerin imhası yasaklanmayacak.
AB Çevre Komiseri Virginijus Sinkevicius, anlaşmanın "Avrupa'da atık miktarını azaltmak ve kaynakları daha verimli kullanmak için önemli bir adım" olduğunu söyledi.
Anlaşmanın AB üye devletleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak, bu muhtemelen bir formalite olacak.
Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için iki yıl bekleniyor.
Anlaşmanın çevreye ve ekonomiye önemli faydaları olacağı düşünülüyor.
Daha az giysi ve ayakkabının çöpe atılması, atık miktarını azaltacak ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olacak. Ayrıca, geri dönüştürülmüş veya yeniden kullanılan giysi ve ayakkabıların üretimi, yeni ürünlerin üretiminden daha az enerji ve kaynak gerektireceği için ekonomiye de fayda sağlayacak.
Amsterdam / Tarık OKAN