COVID-19 sürecinde hava kirliliği olan bölgelerde daha fazla ölüm oldu

Araştırma, hava kirliliğinin COVID-19 ölüm oranlarını önemli ölçüde artırdığını gösteriyor...


  • Kayıt: 04.04.2024 09:57:40 Güncelleme: 04.04.2024 10:01:35

COVID-19 sürecinde hava kirliliği olan bölgelerde daha fazla ölüm oldu

Hollanda'da yapılan bir araştırmaya göre, hava kirliliği yüksek olan bölgelerde yaşayan insanlar COVID-19'a yakalandıktan sonra ölme riski daha yüksek. Araştırma, hava kirliliğinin virüse yakalanma riskini de artırdığını ve semptomların daha şiddetli olmasına neden olduğunu ortaya koydu.

400 ila 800 Fazladan Ölüm

RIVM, GGD GHOR Nederland, Utrecht ve Wageningen üniversiteleri tarafından ortaklaşa yürütülen araştırma, 2020'nin başından 2021'deki aşılama kampanyasının başlangıcına kadar olan COVID-19 vaka, hastane yatış ve ölüm oranlarını inceledi. Hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgeler, daha temiz hava kalitesine sahip bölgelerle karşılaştırıldı.

Araştırmacılar, hava kirliliği yüksek bölgelerde 400 ila 800 arası ek COVID-19 ölümünün meydana geldiğini tahmin ediyor. Bu ölümlerin çoğunun, tarım ve trafik kaynaklı hava kirliliğine maruz kalmaya bağlı olduğu düşünülüyor.

Hava Kirliliği ve COVID-19 Arasındaki Bağlantı

Araştırmacılar, hava kirliliğinin COVID-19'a doğrudan neden olmadığını, ancak virüse yakalanma riskini ve hastalığın şiddetini artırabilecek faktörler yarattığını vurguluyorlar. Hava kirliliği, solunum yolu hastalıklarına ve kalp-damar hastalıklarına yol açarak bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve virüse karşı daha savunmasız hale getirebilir.

Temiz Hava, Halk Sağlığı için Önemli

Araştırma, temiz havanın halk sağlığı için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Araştırmacılar, temiz havanın gelecekteki solunum yolu hastalıklarının etkisini azaltmada yardımcı olabileceğini, ancak önleyemeyeceğini söylüyor.

Lahey / Tarık OKAN