Yardım kuruluşları Türkiye anlaşması nedeniyle Hollanda hükümetini mahkemeye veriyor

Uluslararası Af Örgütü, Tekne Mültecileri Vakfı ve Çocuk Savunması, 2016 Türkiye Anlaşması'nın sonuçları nedeniyle Hollanda hükümetini dava açıyor...


  • Kayıt: 08.04.2024 17:10:20 Güncelleme: 08.04.2024 17:22:02

Yardım kuruluşları Türkiye anlaşması nedeniyle Hollanda hükümetini mahkemeye veriyor

Uluslararası Af Örgütü, Tekne Mültecileri Vakfı ve Çocuk Savunması, 2016 yılında Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan göç anlaşmasının onaylanması ve uygulanması nedeniyle Hollanda hükümetini mahkemeye veriyor.

Üç yardım kuruluşu, geçen yıl da barış örgütü PAX ile birlikte Türkiye anlaşmasının sonuçlarından Hollanda hükümetini sorumlu tutmuştu. Hükümet bu sorumluluğu kabul etmeyi reddetmişti. Bu nedenle üç yardım kuruluşu yasal yollara başvurma kararı aldı.

Dava, Hollanda'nın mevzuatı ihlal ettiği ve Yunan adalarında yıllardır yaşanan insanlık dışı koşullardan sorumlu olduğu iddiasına dayanıyor.

Örgütler, Türkiye anlaşmasıyla AB ülkelerinin mültecilerin korunmasını Türkiye'ye devretmeye çalıştığını ve böylece uluslararası hukuk kapsamındaki sorumluluklarından kurtulmaya çalıştığını savunuyor. Hollanda'nın da bu anlaşmayı, "zor koşullara" rağmen desteklemeye devam ettiğini söylüyorlar.

2016 yılında imzalanan Türkiye anlaşması, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında bir göç anlaşmasıdır. Anlaşma kapsamında Avrupa, Suriyeli mültecileri Türkiye'ye geri gönderme hakkına sahip oldu. Pek çok Suriyeli mülteci Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçmeye çalıştı. Anlaşma karşılığında Türkiye, AB'den milyarlarca avro ve Avrupa'daki Türklere yönelik genişletilmiş vize planı aldı.

Uygulamada, mülteciler teknelerle Türkiye üzerinden Yunan adalarına ulaştı. Yunanistan'ın alım kapasitesi yetersiz kaldığından mülteciler uzun süre adalarda mahsur kaldı. Kuruluşlar, yiyecek, barınak, tıbbi ve sıhhi tesislerde eksiklikler yaşandığını belirtiyor.

Uluslararası Af Örgütü Hollanda Direktörü Dagmar Oudshoorn, "AB üye ülkeleri ile Türkiye arasındaki bu felaket anlaşmanın bir sonucu olarak, on binlerce sığınmacı Yunan adalarında, kamplarda ve kapalı kabul merkezlerinde korkunç koşullar altında mahsur kaldı" dedi.

Yardım kuruluşları, Avrupa Birliği Konseyi başkanı olarak Hollanda'nın anlaşmanın gerçekleşmesinde ve uygulanmasında önemli bir rol oynadığına inanıyor. Hollanda, insan ve çocuk hakları ihlallerine dair raporlara rağmen anlaşmayı desteklemeye devam etti.

Kaynak: Nu.nl