Hollanda’da her geçen gün daha fazla genç borç batağında

NOS'un haberine göre, her geçen gün daha fazla genç borç batağında. Peki, bu durumun sebebi nedir? Borçlanmayı nasıl önleyebilir ve borçlardan nasıl kurtulabiliriz? Ulusal Bütçe Danışmanlığı Enstitüsü (Nibud) bu konuda tavsiyelerde bulunuyor...


  • Kayıt: 10.05.2024 17:17:38 Güncelleme: 10.05.2024 17:19:35

Hollanda’da her geçen gün daha fazla genç borç batağında

Metro'ya konuşan Nibud Sözcüsü Max Pijnenburg, gençlerin mali açıdan kırılgan bir grup olduğunu uzun zamandır gözlemlediklerini söylüyor. "Son araştırmalar, genç yetişkinlerin yüzde 40'ının geçim sıkıntısı çektiğini gösteriyor."

Peki, sorun ne?

Sağlık Sigortası Borcu: NOS'un araştırmasına göre, gençlerdeki borçların en önemli sebeplerinden biri sağlık sigortası borcu. Durumu daha da vahimleştiren ise, birçok gencin sağlık yardımı talep etmeyi bilmemesi veya geri ödeme endişesiyle bunu yapmaması.

Sonradan Ödeme: Geçmişte yapılan araştırmalar, online alışverişlerde sonradan ödeme seçeneğinin gençleri borca sürüklediğini göstermişti. Finansal Piyasalar Otoritesi (AFM), geçen ay bu konuda "ciddi endişelerini" dile getirmişti. Gençler Klarna ve Riverty gibi uygulamaları sıkça kullanıyor ve yeterli mali tamponları olmadığı için ek masraflar onları zor duruma düşürüyor. AFM'nin araştırmasına göre, 18 yaş altındakilerin bu uygulamaları kullanması resmi olarak yasak olmasına rağmen, geçen yıl 500 binden fazla işlem gerçekleştirilmiş.

Pijnenburg da bu konudaki endişelerini dile getiriyor. "Genç yetişkinler nispeten sıklıkla sahip olmadıkları parayla alışveriş yapıyorlar."

Online Kumar: Bir diğer endişe kaynağı ise online kumar oynayan gençlerin artan sayısı. Kumar Otoritesi'nin (KSA) Nisan 2023 tarihli Online Kumar Denetim Raporu'na göre, 18-23 yaş arası her dört oyuncudan biri bu kategoriye giriyor. Özellikle genç erkekler risk grubunda yer alıyor.

Borçlanmayı Nasıl Önleyebiliriz?

1. Sonradan Ödemeye Dikkat: Pijnenburg, "Sadece ürünü anında ödeyebilecekseniz sonradan ödeme seçeneğini kullanın," diyor. "Yani paranız olduğundan emin olun. Borç faizinden kaçınmak için ne kadar ödemeniz gerektiğini takip edin. Her hafta bir e-posta alacaksınız diye bir kural yok." Pijnenburg, gençlerin zor bir dönemden geçtiğini de belirtiyor. "Gençler alışveriş cazibesine karşı hassas ve günümüzde influencer'lar ve reklamlar aracılığıyla her zamankinden daha fazla cazip seçeneklerle karşı karşıyalar. Bu nedenle, bir şey satın almadan önce her zaman iki kez düşünün."

2. Haklarınızı Bilin: Pijnenburg, Nibud'un hangi yardımlara hak kazandığınızı hesaplamanıza yardımcı olacak kullanışlı bir araca sahip olduğunu hatırlatıyor. "Bazı bilgilere girdikten sonra kira ve sağlık yardımı gibi haklara sahip olup olmadığınızı hemen görebilirsiniz. Reşit değilseniz bu tür yardımlara hak kazanamayabilirsiniz, bu nedenle genç yetişkinler için bu durum yeni bir bilgi olabilir." Pijnenburg, birçok gencin ve diğer yaş gruplarının, geri ödeme endişesiyle yardımlar için başvurmaya çekindiğini de söylüyor. "Tüm bu toeslagen skandallarıyla birlikte bu durum gerçekten bir sorun haline geldi. İnsanlar sistemin veya kendilerinin hata yapmasından korktukları için başvurmaya cesaret edemiyorlar. Yine de aracı kullanmanızı tavsiye ederim, bu sayede hangi haklara sahip olduğunuzu görebilirsiniz." Önemli olan, mali durumunuzda herhangi bir değişiklik olursa bunu her zaman Vergi Dairesi'ne bildirmenizdir. Örneğin, yarı zamanlı bir işten tam zamanlı bir işe geçerseniz, bunu hemen bildirin. Aksi takdirde yüksek tutarlarda geri ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz.

3. Vergi Beyannamesi Verin: Özellikle yarı zamanlı çalışan gençler için vergi beyannamesi vermek faydalı olabilir.

Amsterdam / Furkan TURGUT