"Alamancı Mazlum" Lahey'de Sahnelendi
Lahey'de, De Buurthuis van Toekomst’un (Den Haag Alevi Kültür Merkezi) 24 Mayıs'ta Dakota Tiyatrosu'nda organize ettiği "Tiyatro ve Müzik Akşamı" etkinliğinde, "Alamancı Mazlum" oyunu sahnelendi. Seyircinin yoğun ilgi gösterdiği ve biletlerin bir hafta önceden tükendiği oyun, büyük beğeni topladı.
Muharren Cengiz
Etkinlik, De Buurthuis ven Toekomst’un başkanı Muharrem Cengiz ve Tijda Sanat Kültür Vakfı adına Damla Yürü'nün yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Ardından, Meydan Oyunu oyuncuları sahne aldı. Oyun, DABDER ve Tijda Sanat & Kültür Vakfı’nın birlikte organize ettiği 'tiyatro & drama' atölyesi kursiyerleri tarafından sergilendi.
Damla Yuru
İki bölüm halinde düzenlenen atölyenin ilk bölümünde, katılımcıların sosyal becerilerini geliştirmeleri ve kısa bir oyun sergilemek için temel bilgi ve yetenek kazanmaları amaçlandı. İkinci bölümde ise, katılımcıların ilk sahne deneyimlerini yaşayabilecekleri kısa bir oyun sergilemeleri hedeflendi. Oyun metni, Damla Yürü ve akademisyen tiyatro sanatçısı İmam Hasan Çakmak tarafından yazılıp yönetildi.
Amatörlerden Profesyonel Performans
Seyircilerin zevk alarak izlediği oyunda amatör oyuncuların performansları büyük beğeni topladı. Oyuncuların cesareti, çabası ve emeği takdire şayandı. Temel duyuları aktif kullanarak beraber yaratma, oynama ve canlandırma becerileri, seyircilerden tam not aldı.
Meydan Oyunu, oyunculari
"Alamancı Mazlum"la Göçün 60. Yılına Vefa
Programın ikinci bölümünde, Tijda Sanat Kültür Vakfı'nın sahnelediği "Alamancı Mazlum" oyunu gösterildi. Göçün 60. yılı münasebetiyle birinci kuşağa (Almancı kuşağa) ithafen, onların gerçek hayat hikayelerinden derlenen oyun, Damla Yürü ve İmam Hasan Çakmak tarafından yazılıp oynandı. Oyunun yönetmenliğini, Utrecht Yüksek Sanatlar Fakültesi tiyatro ve drama bölümünden mezun olan İmam Hasan Çakmak üstlendi. Canlı müzik performansı ise İsmail Fidan tarafından gerçekleştirildi.
Oyun bittiğinde, bir seyirci olan Mustafa amca, yanında oturana "Biz yaşadık ve yaşadıklarımızı ya anlatamadık, ya da anlaşılamadık. Bravo, bunlar bizim yaşadıklarımızı ve yüreğimizde biriktirdiklerimizi gayet güzel anlattılar" diyerek memnuniyetini dile getirdi. Seyircinin dakikalarca ayakta alkışladığı oyuncular, büyük bir takdir topladı.
Oyunun Hikayesi
"Alamancı Mazlum" oyunu, hanımı Gülizar’ın ölümünden sonra yalnız yaşayan Almancı Mazlum’un, üçüncü kuşaktan bakıcısı Sevgi’ye, gelmeyenlerin kendisini "yalnızlık" duygusunda cezalandırdığını anlatmasıyla başlıyor. Sevgi, Mazlum ile aynı fikirde değildir. Bu fikir ayrılığı, üçüncü kuşak ile Almancı kuşak arasında bir tartışmaya, tartışmalar da kavgaya dönüşür. Seyirciyle birlikte geçmişe doğru bir yolculuğa çıkılır. Bu yolculukta, üç kuşak arasında yaşanan sosyal, duygusal ve ruhsal sorunların temel sebebinin kültür, kültürel miras, yetiştirilme tarzı, eğitim ve sosyalizasyon denkleminde şekillenen toplumsal sosyolojinin bir parçası olduğu ortaya konur. Oyuncular, seyirciyi kimin yalnız kaldığı, kimin haksız olduğu konusunda düşündürmeye yönlendirir.
Oyuncuların sahnedeki uyumu, ses, beden ve sahne kullanımı ile birlikte, canlı müzik eşliğinde şekillenen duygu aktarımı oldukça başarılıydı. Günlük yaşantımızdan tanıdık karakterler üzerinden anlatılan hikayede, anlaşılabilir felsefi dil kullanımı ve oyuncuların duygu, eylem ve söylem bütünlüğündeki inandırıcılıkları dikkat çekti.
Müzikle Son Buldu
Program, Ercan Es ve Hakan Cengiz’in sunduğu müzik dinletisiyle sona erdi.