Amsterdam’da, Oranje Enstitüsü, Siyer Books ve Kitapshop.eu iş birliğiyle düzenlenen “Şahit ve Şehid” adlı etkinlik, Türkiye’den gelen Siyer uzmanı Muhammed Emin Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşti. Programa yoğun ilgi gösteren katılımcılar, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) hayatı ve sahabenin örnekliği üzerine derinlemesine bilgiler edindi...
Amsterdam’da Peygamber Sevdalıları Buluştu
Amsterdam’da ‘Şahitlik Yılı’na Özel Program Düzenlendi: Muhammed Emin Yıldırım’dan Etkileyici Konuşma
Etkinlik, Kuba Camii İmamı tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Açılış konuşmasını ise Oranje Enstitüsü Temel İslami İlimler Sorumlusu Drs Mevlüt Koç yaptı. Koç, konuşmasında, “Neden bir insanın hayatı bu kadar önemli olabilir?” sorusunu gündeme getirdi.
İnsanların karanlık bir dönemde kendi heva ve hevesleri uğruna insanları köleleştirdiği bir zamanda, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) insanlara iyiliğin ve kötülüğün ne olduğunu öğrettiğini belirten Koç, “Ya iyilikten yana olacaksınız ya da kötülükten yana. O dönemde kötüler her zaman kendilerini iyi tanıtmaya çalıştı. Bugün de bazıları, çocukları katlederken iyilik yaptığını söylüyor. Bu mümkün değil. Kadınları öldürmekle, bir toplumun topraklarını almaya çalışmakla iyilik yapmış olamazsınız,” dedi.
Peygamberin Hayatı ve Ashabı: Günümüze Işık Tutan Örnekler
Günün hatibi Muhammed Emin Yıldırım, konuşmasında Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) hayatının insanlara öğrettiği en önemli dersin seçimlerin ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Yıldırım, “Belki toplum sana bir statü belirlemiş olabilir, ama Hz. Muhammed (s.a.v.) dedi ki, sen neyi seçiyorsun, neyi tercih ediyorsun? İşte bu çok önemli,” ifadelerini kullandı.
Yıldırım, konuşmasında Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) hayatını sadece kronolojik bir bilgi olarak öğrenmenin yeterli olmadığını belirtti ve şunları söyledi: “O’nun (s.a.v.) Allah katındaki değerini, görev ve sorumluluklarını doğru bir şekilde anlamak zorundayız. Ancak bu şekilde gerçek bir Peygamber algısı oluşturabiliriz. Aksi halde, Hz. İsa konusunda Hıristiyanların düştüğü duruma düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalırız.”
Doğru Bir Siyer Algısı ve Şahitlik Bilinci
Yıldırım, İslam’ın sadece ezbere dayalı bir bilgi olmadığını, doğru bir şekilde anlaşılması ve yaşanması gerektiğini dile getirdi. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) hayatının Kur’an-ı Kerim rehberliğinde öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Resulullah’ın (s.a.v.) görev ve sorumluluklarını öğrenmezsek, kendimizle onun arasındaki hukuku tam anlamıyla kuramayız. Şahitlik yoksa iman da yok. Şahitlik, kelime-i şehadetle başlar ve eyleme dönüşerek devam eder,” dedi.
Etkinlikte Eğitim ve Şahitlik Yılı’nın Önemi Vurgulandı
Programın ev sahibi Oranje Enstitüsü, katılımcılara kurumda yürütülen eğitim faaliyetleri hakkında da bilgi verdi. Yaklaşık 40’ın üzerinde ders programı ile İslam Tarihi, Akaid, Fıkıh, Tefsir, Kelam ve İslam Medeniyeti gibi birçok alanda eğitimler sunduklarını belirten Mevlüt Koç, Siyer ilminin hayatımızda rehberlik edecek bir ışık olduğunu ifade etti.
Programın ardından, Muhammed Emin Yıldırım kitaplarını imzalayarak katılımcılarla birebir sohbet etme imkanı buldu. Ayrıca etkinliğin ikinci günü için katılımcılara davette bulunuldu. Koç, etkinliğin devamında yapılacak açılış ve diğer programlara da yoğun katılım beklediklerini söyledi.
Amsterdam’daki bu anlamlı etkinlik, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) hayatından kesitler sunarak, katılımcılara İslam’ın temel değerlerini hatırlatırken, Şahitlik Yılı dolayısıyla iman, şahitlik ve doğru bilgiye dayalı bir yaşamın önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
Amsterdam / Ebubekir TURGUT