Hollanda’da yapılan son araştırmalar, halkın monarşi kurumuna olan desteğinin artış gösterdiğini ortaya koyuyor...
Hollanda Halkının Monarşi’ye Desteği Artıyor
Hollanda’da yapılan son araştırmalar, halkın monarşi kurumuna olan desteğinin artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Anayasal monarşi ile yönetilen ülkede, Kral Willem-Alexander devlet başkanlığı görevini sürdürüyor. Kralın yetkileri anayasada tanımlanmış olup, sembolik nitelikte devlet başkanlığı görevlerini yerine getiriyor.
Hollanda’da Parlamento ve Koalisyon Yönetimi
Hollanda, parlamenter demokrasi ile yönetiliyor ve her dört yılda bir Temsilciler Meclisi (Tweede Kamer der Staten-Generaal) seçimleri gerçekleştiriliyor. 150 üyeden oluşan Hollanda Parlamentosu, koalisyonlarla yönetilen bir yapıya sahip. Hükümeti kurmak için gerekli olan çoğunluk, 76 milletvekili ile sağlanıyor.
Kurulan koalisyon hükümeti; Başbakan, Bakanlar ve Devlet Sekreterlerinden oluşuyor. Hollanda hükümeti yasama ve yürütme yetkilerine sahipken, Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yasaların, Hollanda Senatosu’nun (Eerste Kamer der Staten-Generaal) onayından geçmesi gerekiyor. Senatodan onay almayan yasalar, Meclis’e geri gönderiliyor.
Yerel Yönetimler ve Krallığın Yapısı
Hollanda, 12 eyalet ve 342 belediye ile bölgesel ve yerel yönetimleri temsil eden bir yapıya sahip. Ayrıca, Hollanda Krallığı, Hollanda, Aruba, Curaçao ve St. Maarten olmak üzere dört ülkeden oluşuyor.
Monarşi Destekçilerinin Artışı
Yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre, Hollanda halkının monarşi kurumuna olan desteği son yıllarda yükseliyor. 2018 yılında %68,3 olan monarşi destek oranı, 2020 yılında %74,2’ye ulaşmış durumda. Koronavirüs pandemisi döneminde Kral ve Kraliyet ailesine yönelik güvenin %44’e kadar düştüğü belirtilse de, son dönemlerde bu güvenin artma eğilimine geçtiği ifade ediliyor.
Yönetim Biçimi ve Toplumsal Değerler
Araştırmalar, bireysel refah ve sosyal devletin önem kazandığı bir dönemde, halkın yönetim şeklinin isminden ziyade sağladığı hizmetlere odaklandığını gösteriyor. Uzmanlar, toplumun refahını sağlama ve ortak paydada buluşabilme yetisinin, yönetimlerde önemli bir erdem olarak öne çıktığını belirtiyor.
Yönetim modeli olarak Hollanda, farklı görüşlerin ortak bir paydada buluştuğu koalisyon yönetimlerine dayalı bir sistem sürdürüyor.
Lahey / Nejat Sucu