Avrupa Birliği’ne (AB) üye Romanya ve Bulgaristan, on yılı aşkın süredir bekledikleri Schengen Bölgesi’ne tam üyelik yolunda büyük bir engeli geride bıraktı...
Gurbetçiler sınır kontrollerine takılmadan Türkiye’ye kadar seyahat edebilecek
Avrupa Birliği’ne (AB) üye Romanya ve Bulgaristan, on yılı aşkın süredir bekledikleri Schengen Bölgesi’ne tam üyelik yolunda büyük bir engeli geride bıraktı. Avusturya, düzensiz göç endişeleriyle iki ülkenin Schengen’e katılımını engelleyen vetosunu kaldırdı. Bu gelişmeyle birlikte sürecin yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
Avusturya’nın Vetosu Kalktı
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen toplantıda, Avusturya, Romanya ve Bulgaristan arasında bir sınır güvenliği anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında, Bulgaristan-Türkiye sınırına ortak sınır muhafızları konuşlandırılacak ve kara güzergahlarında belirli süreliğine geçici kontroller yapılacak. Macaristan İçişleri Bakanı Sándor Pintér, anlaşmayı olumlu bir adım olarak değerlendirirken, sürecin 2023 yılı sonuna kadar tamamlanması için uygun koşulların oluştuğunu ifade etti.
Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner ise, “Doğru yönde kesin bir adım attık” diyerek anlaşmanın önemini vurguladı. Yeni düzenleme uyarınca, Türkiye sınırına en az 100 sınır muhafızının konuşlandırılması öngörülüyor.
Gurbetçilere Büyük Kolaylık
Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e tam katılımı, Avrupa’da yaşayan gurbetçiler için de önemli bir değişiklik anlamına geliyor. Yeni düzenleme, özellikle Türkiye’ye kara yolu ile seyahat edenlerin sınır kontrollerine takılmadan daha hızlı bir şekilde seyahat etmelerini sağlayacak.
AB içişleri bakanlarının 12 Aralık’ta yapacakları toplantıda, Romanya ve Bulgaristan’ın tam üyeliği konusunda nihai karar alınması bekleniyor. İki ülkenin Schengen’e katılımı için AB üyesi 27 ülkenin oybirliği gerekiyor.
On Yıllık Bekleyiş Sona Eriyor
Romanya ve Bulgaristan, 2007 yılında AB’ye üye olmalarına rağmen, Schengen üyeliği için yıllardır bekliyor. 2010 yılında tüm teknik gereklilikleri yerine getirmiş olmalarına rağmen, düzensiz göç ve iltica başvurularına yönelik endişeler nedeniyle özellikle Avusturya tarafından veto ediliyorlardı. Mart 2023’te kısmen Schengen’e dahil edilen bu iki ülke, havaalanları ve deniz limanlarında sınır kontrollerini kaldırsa da kara sınırlarında engellerle karşılaşıyordu.
Avusturya’nın vetosunu kaldırmasındaki temel gerekçe olarak, Bulgaristan-Türkiye sınırında alınacak güvenlik önlemleri ve düzensiz göçte yaşanan azalma gösteriliyor.
400 Milyon Kişilik Serbest Dolaşım Alanı
1985 yılında kurulan Schengen Bölgesi, bugün dünyanın en büyük serbest dolaşım alanı olarak 400 milyondan fazla kişiye hizmet veriyor. Bölgeye, 27 AB ülkesinden 25’i ile İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre dahil. AB içindeki sınırları her gün yaklaşık 3,5 milyon kişi geçiyor.
AB’den Destek Mesajı
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirterek Romanya ve Bulgaristan’ın tam üyelik sürecinin tamamlanması gerektiğini söyledi. Von der Leyen, “2025’te daha güçlü bir Schengen görmek istiyoruz” diyerek Schengen Bölgesi’nin genişlemesinin Avrupa’daki işbirliğini ve güvenliği artıracağını vurguladı.
Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen üyeliği, sadece iki ülke için değil, AB’nin entegrasyon hedefleri açısından da önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.