Hollanda’nın Roermond kentinde yapılan bir sınır kontrolü sırasında, Amsterdam'daki bir müzik mağazasından çalınan 15 klarinet bulundu. Toplam değeri yaklaşık 65.000 euro olan enstrümanlarla birlikte hırsızlık aletleri ve bir kar maskesi de ele geçirildi. Olayla ilgili 42 yaşındaki Sırp uyruklu bir şüpheli gözaltına alındı.
Polis Şüpheliyi Tanıyordu
Şüphelinin daha önce de hırsızlık suçlarına karıştığı ve sürüş yasağı olduğu ortaya çıktı. Alman polisi, şüpheliyi A52 otoyolu üzerinden Almanya’ya geçmeye çalışırken durdurdu. Araçta yapılan aramada çalıntı enstrümanların yanı sıra, hırsızlık için kullanılan ekipmanlar bulundu. Yapılan incelemelerde, klarinetlerin bu hafta başında Amsterdam'daki bir showroomdan çalındığı belirlendi. Zanlı, işlemlerinin ardından Hollanda polisine teslim edildi.
Almanya Sınır Kontrollerini Uzattı
Almanya, geçtiğimiz eylül ayında sınır güvenliğini artırmak amacıyla kontrolleri sıkılaştırmıştı. Bu önlemler, yasa dışı göçü ve sınır ötesi suçları engelleme amacı taşıyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un açıklamasına göre, eylülden bu yana sınırda 47.000 kişi durduruldu ve 1.900 insan kaçakçısı yakalandı. Ayrıca, 2024 yılında yapılan sığınma başvurularının üçte bir oranında azaldığı bildirildi.
Başlangıçta mart ayında sona ermesi planlanan sınır kontrolleri, eylül ayına kadar uzatıldı. Ancak, Schengen bölgesindeki serbest dolaşım ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle bu uygulama tartışmalara yol açıyor. Almanya hükümeti, karar hakkında Avrupa Komisyonu’nu bilgilendirdi.