Sandık başına gidelim, oylarımızı kullanalım

Sivil Toplum Kuruluşlarından Ortak Çağrı: Sandık başına gidelim, oylarımızı kullanalım


  • Kayıt: 12.09.2012 13:03:00 Güncelleme: 12.09.2012 13:03:00

Hollanda’da 12 Eylül 2012 tarihinde yapılacak seçimlerde tüm seçmenlere sandık başına giderek oylarını kullanmaları çağrısı yapıldı. Hollanda’da Atlas Otel’de ‘Hollanda Sivil Toplum Kuruluşları İstişare Grubu’ adına konuşan Turgut Torunoğulları, 12 Eylül tarihinin Hollanda’da yaşayan Türk vatandaşları açısından önemli bir gün olduğunu ifade etti.

Turgut Torunoğulları, sözlerine şöyle devam etti: “Belki de bu seçimin kaderini bu ülkede yaşayan bizler Türk toplumu olarak hep birlikte  belirleyeceğiz. Seçim günü sandık başına giderek oylarımızı mutlaka kullanmamız gerekmektedir. Ancak bu şekilde Hollanda’da alınacak kararların bizden yana olmasını sağlayabiliriz. Aksi takdirde, her zaman olduğu gibi sadece şikâyet eder, elimiz kolumuz bağlı otururuz. Bizler aynı zamanda birer Hollanda vatandaşıyız, Hollanda’nın geleceğinde bizler de söz sahibi olalım ve oylarımızı kullanalım. Seçimlerde özellikle ‘göçmen adayların ciddiye alınmaması konusu‘, sandık başına gidilmemesi sonucunu doğurmaktadır. Siyasi partilerin milletvekili listelerine baktığımız zaman göçmenlerin bir iki istisna hariç, seçilebilir yerlere konulmadığını görüyoruz. Bu sonucun ortaya çıkmasında bizim de katkımız olduğunu unutmamak gerekir. Çünkü seçim günü sandık başına gidip tercihli oyumuzu kullanmıyoruz ve gerçek katkımızı  göstermiyoruz. 

 

Geçtiğimiz seçimlerde Hollandalı Türkler olarak seçime katılma oranı ne yazık ki yüzde elli civarındaydı. Bu demektir ki her iki kişiden birisi oyunu kullanmıyor. Bu son derece ciddi bir rakamdır ve endişe vericidir.

Elbette bazılarımız, gerek hastalık, gerek yaşlılık, gerek daha çok Türkiye’de ikamet etmek, gerekse başka nedenlerle oyunu kullanamıyor olabilir. Ancak bu durumda olanlar için de oy kullanma  olanakları mevcuttur.  Bunun için oy kullanma vekaletini (machtigingstemrecht) bir tanıdığınıza devredebilirsiniz veya eğer Türkiye’de iseniz Hollanda Büyükelçiliği’ne giderek, oyunuzu kullanabilirsiniz.

 

Seçimlerin kaderi sizin elinizde’

 

Asla ‘Bir oyun ne kıymeti var, vermesek de olur’ diye düşünmemeliyiz.

 

Hollanda’da 400 bin civarında Türk yaşamaktadır. Bu rakamın 290 binlik bölümünün Hollanda vatandaşı olduğu bilinmektedir. Reşit olmayanları saymazsak bunlardan 180 bini seçmen konumundadır. Bu rakam Hollanda seçimlerinin kaderini değiştirecek önemli bir rakamdır. Çünkü Hollanda büyük ve kalabalık bir ülke olmadığı için partiler arasındaki oy farkı da çok yüksek değildir. Bazen birkaç binlik oy farkı bile hangi hükümetin oluşacağını belirleyebilmektedir.

Oy vermek sadece bir görev değil, aynı zamanda bir haktır. Oylarımızla  bugünkü yaşamınızın ve çocuklarımızın  geleceğini belirlemiş oluyoruz. Bu nedenlerle lütfen sandık başına giderek oylarımızı kullanalım. Oyumuzu kullanmasak  hiçbir sorun karşısında şikayet etmeye de hakkımız yoktur, sorunlarınızın çözümü için de oy kullanmak şarttır.”