Hollanda'da Türk Müzesi Açıldı

Yaklaşık 50 yıl önce Hollanda'ya gelen Türklerin bu ülkedeki varlıklarını topluma doğru yansıtmak, bilgi ve belgelerini muhafaza etmek amacıyla 5 yıl önce kuruluş çalışmalarına başlanan "Hollanda Türk Müzesi" açıldı.


  • Kayıt: 12.09.2012 13:07:00 Güncelleme: 12.09.2012 13:07:00

Yaklaşık 50 yıl önce Hollanda'ya gelen Türklerin bu ülkedeki varlıklarını topluma doğru yansıtmak, bilgi ve belgelerini muhafaza etmek amacıyla 5 yıl önce kuruluş çalışmalarına başlanan "Hollanda Türk Müzesi" açıldı.

Lahey'de düzenlenen açılış törenine, Tbmm Başkenvekili Mehmet Sağlam, Türkiye'nin Rotterdan Başkonsolsou Togan Oral, Lahey Belediye Başkanı Jozias van Aartsen, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Jan Paul Dirkes'nin yanı sıra Türk ve Hollandalılardan oluşan kalabalık bir topluluk katıldı.

Lahey'de 2007 yılında bir grup Türk gönüllü tarafından kuruluş çalışmalarına başlanan müzede, ilk nesil Türklerin günlük yaşantısını yansıtan resimler, ilk kullandıkları pasaportlar, kullanılan malzemeler, Türklerin ilk konakladıkları pansiyonlara ilişkin belgeler, Hollanda ile Türkiye arasındaki ilişkileri yansıtan tarihi dokümanların kopyaları ve Türk kültürünün önemli öğeleri arasında yer alan ebru, hat, minyatür sanatı örnekleri yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Tbmm Başkanı Cemil Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yazılı tebrik mesajı gönderdiği törende konuşan Tbmm Başkanvekili Mehmet Sağlam, 50 yıldır Hollanda'da bulunan Türklerin 400 yıllık bir geçmişe sahip iki ülke ilişkilerine önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

Hollanda'daki Tüklerin yaklaşık yüzde 80'nin çifte vatandaşlık sahibi olduğunu kaydeden Sağlam, Hollandalı yetkililere bu konuda gösterdikleri anlayıştan dolayı teşekkür etti.

Yıllar önce Hollanda'ya gelen Türklerin zamanla hayatın her alanında söz sahibi olmaya başladığını ifade eden Sağlam, şöyle konuştu:

"Buraya çalışmaya gelen insanlarımız her insan gibi bir yerden başlamışlar. Yine her insan gibi başlangıçtan itibaren toplum hayatında, ekonomik hayatta çalışarak yükselmeye başlamışlar. İşçi olanlar KOBİ sahibi olmuş, esnaf olmuş, işadamı olmuş. İnsanlar akademik hayattaysalar asistan olarak olarak başlar, doçent olur, profesör olurlar. Diğer mesleklerde de böyledir. Bunun için bütün Avrupalılar için söylüyorum, anlamaları gereken şey şudur; buraya gelen Türk işçisi ömür boyu işçi kalacak değildir. Mesleğinin başlangıcından itibaren yeteneğine göre işadamı da olacaktır, siyasete de girecektir, ekonomik hayatta olduğu kadar toplumsal hayatta da önemli roller üstelenecektir yeteneğine göre. Bunu ilk anlayan ülkelerden biri Hollanda, dolayısıyla bir kere daha Hollanda Hükümeti ve yetkililerine teşekkür ediyorum."

Türklere hem ana dillerini hem de bulundukları ülkenin dilini öğrenmeleri tavsiyesinde de bulunan Tbmm Başkanvekili Mehmet Sağlam, ana dili öğrenemeyen birisinin başka dil öğrenemeyeceğini ifade etti.

Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral ise yarım asır önce kendilerine ve ailelerine daha iyi bir hayat kurma hayaliyle yola çıkan Türklerin, aradan geçen zaman zarfında artık kalıcı hale geldiğini söyledi.

50 yıllık zaman diliminde toplumda önemli görevler yerine getiren Türklerin bugün Hollanda'nın ekonomi, sosyal ve kültürel hayatına katkılarının yadsınamaz olduğuna değinen Oral, özellikle yeni nesillerin başarılarının her geçen gün daha da arttığını dile getirdi.

Lahey Belediye Başkanı Jozias van Aartsen da şehirlerinde yaşayan yaklaşık 40 bine yakın Türk'ün, hem ülke hem de kent ekonomisine katkılarının oldukça büyük olduğunu belirtti.

Müzenin kuruluşunda emeği geçenleri tebrik eden Belediye Başkanı, Lahey'in tarihinde Türklerin önemli bir yerinin olduğuna değindi. Jozias van Aartsen, gelecek ay Rotterdam ve Amsterdam Belediye Başkanları ile İstanbul'a bir seyahat gerçekleştireceklerini de sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen davetliler, daha sonra birlikte müzeyi gezdi.